''Türkiye'siz barış olmaz'' | " /> ''Türkiye'siz barış olmaz'' | "/>

En Sıcak Konular

''Türkiye'siz barış olmaz''

7 Ekim 2010 08:26 tsi
''Türkiye'siz barış olmaz''
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Suriye-Türkiye ilişkileri ve bölgedeki gelişmelere dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

Akşam yazarı Hüsnü Mahalli, TRT'nin Arapça kanalı için hazırlayıp sunduğu 'El Türkiye'nin Konukları' programında Suriye Devlet Başkanı Esad'ı konuk etti. Esad bölgesel ve uluslararası aktör olarak nitelediği Türkiye'nin, barış için vazgeçilmez olduğunu belirtti.

Esad, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Başbakan olarak 2003'te ilk kez  Şam'a geldiğini hatırlatırken, ikili ilişkilerin kısa sürede var olan düzeye gelmesini önemsediğini belirtti. Esad, 'Aslında ben o ziyaret sırasında ilişkilerimizin bu duruma gelebileceğini hayal edip beklemiştim. Türkiye ile Suriye arasındaki kardeşlik ilişkisinin varlığını ve gücünü biliyordum. Bizler yalnızca Osmanlı döneminde değil ondan önceki dönemlerde de birlikte yaşadık' dedi. İkili ilişkilerde karşılıklı güven ve inandırıcılığın önemine vurgu yapan Esad, iki ülkenin de aynı düzeyde bilinç ve sorumluluk duygusu içinde davrandığına dikkat çekerken, 'Halklar arasındaki ortak payda ve karşılıklı dostluk iradesi olmasaydı, Suriye-Türkiye ve Türk-Arap ilişkilerinin bu duruma gelemeyeceğini' söyledi.

ANKARA BİZİM İÇİN DİRENDİ

Mart 2003'te TBMM'nin tezkereyi reddetmesinden sonra Türkiye'nin yıldızının bölgede hızla parladığını kaydeden Esad, 'Türkiye bununla da yetinmemiştir. Türkiye, Irak, Filistin ve tüm bölge sorunlarına karşı hep duyarlı ve ilgili davranmıştır. Batılı ülkeler ve onların bölgedeki uzantıları Suriye'ye yönelik kuşatma ve yanlızlaştırma politikaları uygularken, Ankara egemen ve bağımsız iradesini kullanarak sorumlu bir şekilde davranmış ve herkesin saygısını kazanmıştır'' dedi.

Son yıllarda bölgede çok önemli ve tehlikeli gelişmelerin yaşandığını kaydeden Esad, Suriye'den uzaklaşması için Türkiye'ye çeşitli baskıların uygulandığını hatırlattı ve 'Ankara tüm bu baskıları göğüsledi. Suriye ile ilişkilerinin sarsılmaz ve güçlü olduğunu kanıtladı'' dedi. İki ülke arasında vizelerin kaldırılması ile olağanüstü gelişmelerin yaşandığını söyleyen Esad, 'Zamanı geldiğinde gidiş-gelişler kimlik kartı ile olmalıdır. Ama aynı zamanda halklarımız arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkileri mutlaka ekonomik ilişkilerle desteklenmelidir. Ortak çıkarlarımız güçlendikçe ilişkilerimiz daha zenginleşecektir'' dedi.

TÜRKİYE EN ÖNEMLİ AKTÖR

Suriye lideri Esad, Türkiye'nin Suriye ve İsrail arasındaki arabuluculuğunu kendisinin istediğini belirterek, 'Türkiye kısa sürede çok şey başardı. Dolayısıyla bundan sonraki tüm süreçlerde Türkiye hep olacaktır ve olmalıdır'' diye konuştu. ABD'nin de barış sürecinde önemli bir aktör olduğuna dikkat çeken Esad, ABD'nin uluslararası güç olarak sağlanacak barışın garantörü olacağını belirterek şunları söyledi: 'Barış görüşmelerinin sonucunu ilgilendiren bu konuyu belirlemeden görüşmelerin sürecini yani nasıl başlayacağını nasıl gelişeceğini konuşmalıyız. Örneğin bu süreç içinde ortaya çıkacak sorun ve engelleri kim çözebilir ya da aşılmasına katkı sağlayabilir. İşte bence Türkiye'nin önemi burada. Çünkü Türkiye diğer tüm ülkelerden farklı olarak bölgeyi, tarihini ve tüm kültürlerini biliyor. Biz Türk yetkililere güveniyoruz. Çünkü ABD'liler geçen 19 yıl içinde tarafsız olmayacaklarını kanıtladı. İşte bu nedenle barış sürecinin en önemli aktörü Türkiye'dir ve hep öyle kalacaktır. Yalnızca biz değil bölgede herkesin barış ve istikrar için Türkiye'ye ihtiyacı vardır ve olacaktır. Bölge ülkeleri barış istiyorsa mutlaka Türkiye'nin rolünü kabullenmeli ve bu rolün başarısı için çaba harcamalıdır.'

MAVİ MARMARA UNUTULAMAZ

Türkiye'nin İsrail ilişkilerinin iyi olduğu dönemde, kendilerinin Ankara'ya olumlu yaklaşmadıklarını hatırlatan Esad, 'Ankara ile ilişkilerimiz iyileşince biz de Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerine farklı bakmaya başladık. Bu ilişkinin barışa katkı sağlayabileceğini düşündük. Sorunlar konuşularak çözülmeli. Problemli taraflar konuşamıyorsa başkaları araya girebilir ve katkı sağlayabilir. Türkiye'nin yaptığı şey işte budur' dedi. Suriye lideri, İsrail'in Mavi Marmara'ya saldırısı ve sonrasında Türkiye'nin arabuluculuğu ile ilgili olarak şunları kaydetti: 'Türkiye İsrail'e saldırmadı. İsrail, Türkiye'ye ve Türklere saldırıp, bilinçli ve kasıtlı olarak Ankara'yı devre dışı bırakmayı amaçladı. İsrail Türkiye'nin bölgesel rolünden ve prestijinden çok rahatsızdır. Türkiye, objektif, adil ve barış yolunda kararlı, inançlı yürüyor. Biz Türkiye'den barış sürecine tekrar dönmesi için kendi insanlarının kanını unutmasını isteyemeyiz. Bu kabul edilemez. Kaldı ki Türkiye böyle bir arabuluculuk için insanlarının kanını unutacaksa o zaman bizim ona güvenimiz sarsılır.'

Suriye, demokratik açılımı destekliyor

Suriye Devlet Başkanı Esad, Türk hükümetinin Kürt sorununu çözmeye yönelik çabaları ile ilgili soruyu şöyle yanıtladı: 'Kürt sorunu bölgesel bir sorun. Türkiye'yi ilgilendirdiği kadar Irak, Suriye ve İran'ı da ilgilendiriyor. Bu ülkelerdeki  Kürtler yurtsever insanlardır. Iraklı, Suriyeli, Türkiyeli ya da İranlı Kürtler kendi yaşadıkları ülkelere bağlıdırlar. Aslında Kürt sorunu denilen bir sorun ile karşı karşıya değiliz. Karşı karşıya olduğumuz şey içte ve dışta bazılarının bazı Kürt kardeşlerimizi kullanmaya kalkışmasıdır. Tarih boyunca çok yanlışlıklar yaşandı. Ancak bunlar bir halka ya da ulusa değil, yanlışı yapanlara mal edilmelidir. Kendi aramızda daha fazla konuşmalıyız ve başkalarının aramıza girmesine izin vermemeliyiz. Bu nedenle ben Türk hükümetinin açılım politikalarını ve hatta af ilan etme düşüncesini doğru buluyorum. Ancak bunun da temel bir koşulu olmalıdır. Türkiye bu açılımları planlarken öncelikli olarak kendi ulusal bütünlüğünü gözetmeli ve konu ile ilgili bölge ülkeleri ile koordinasyonlu çalışmalıdır.''

Bağımsız devlet gerçekçi değil

Türkiye ve Suriye arasında terörle mücadele ve genel olarak Kürt sorunu konusunda sürekli koordinasyon olduğunu söyleyen Esad, 'Kürtlerin büyük bölümü yaşadıkları ülkelerin ulusal bütünlüğüne inanmakta. Bölgede bağımsız bir Kürt devleti düşüncesinin çok gerçekçi olduğunu düşünmüyorum. Ama Irak'ta etnik mezhepsel çatışmalardan endişeliyim çünkü Irak'ın geleceği hepimizi etkilemekte ve Irak kaynaklı herhangi bir tehlike hepimize yansıyacaktır'' dedi.

SAVAŞI DELİLER ÇILGINLAR İSTER

Lübnan'dakİ durumun karışık ve zor olduğuna dikkati çeken Esad, bazı bölge ülkeleriyle dış güçlerin Lübnan'da istikrar istemediğini belirtirken, son dönemde iyileşen Lübnan-Suriye ilişklerini yeniden  bozmak için yoğun çaba harcadıklarını vurguladı. Washington'da tekrar başlatılan Ortadoğu barış görüşmelerinin sonuçsuz kalacağına inandığını söyleyen Esad, ABD Başkanı Barack Obama'nın çok fazla bir şey yapamayacağını açıkladı. Suriye'nin savaş istemediğini kaydeden Esad, 'Tek amacımız işgal altındaki topraklarımızı kurtarmaktır. Savaşı yalnızca deliler ve çılgınlar ister. Mantık egemen değilse o zaman bizim önümüzde tek bir seçenek kalıyor o da kendimizi ve dostlarımızı savunmak'' diye konuştu.

Türkiye'nin bir model olarak bölge ülkelerine pazarlanmak istendiği yönündeki iddialarla ilgili olarak Başkan Esad, her ülkenin kendine özgü koşullarının bulunduğunu ancak bu coğrafyada herkesin diğerlerinden etkilendiğini ve yararlandığını belirterek, 'Türkiye herhangi bir modeli dışardan ithal etmiyor ve hazır bir reçete olarak uygulamıyor. Bu  nedenle Türkiye hep olumlu gelişiyor ve doğru yolda keskin virajlara girmeden yürüyor'' dedi. 12 Eylül'deki anayasa değişikliğiyle ilgili referandumu yakından izlediğini belirten Esad, içeriğin Türk halkını ilgilendirdiğini ancak kendileri için önemli olanın AK Parti hükümetinin bu referandumdan güçlü çıkması olduğunu belirterek, 'Biz çok önemli işler başardığımız bu hükümetin devamını ve ülkenin istikrarını önemsiyoruz' diye konuştu.

Batı'nın bizi eleştirmeye hakkı yok

Suriye içi gelişmelere de değinen Devlet Başkanı Esad, Batı'nın kendilerine yönelik demokrasi ve insan hakları eleştirileriyle ilgili olarak şunları söyledi: 'Bizim Guantanamo ya da Abu Garip Cezaevimiz yok. Biz  başka ülkeleri işgal ederek milyonlarca insanın ölümüne, bir o kadarının ülkesinden ve yurdundan kaçmasına, kadınların dul ve çocukların yetim kalmasına yol açmadık. Suriye'deki demokratik reformlara gelince elbette de biz bunları önemsiyoruz. Kimsenin bu konuda bize ders vermesine izin vermeyiz. Gereğinin yapılacağına inanıyoruz. İç ve dış kaynaklı engellerin olduğunu biliyoruz. Demokratikleşme sürecinin hızla geliştiğini söyleyemem ama yerimizde durduğumuzu da kimse söyleyemez. Suriye'de çok şeyin değiştiğini herkes kabul ediyor.'

Tahran'a gitmeden Erdoğan ile görüştü

Hafta başında Tahran'a yaptığı ani ziyarete de değinen Esad, Irak ve Lübnan'daki durumun çok karmaşık ve tehlikeli olduğunu belirterek, Irak'ta hükümetin bir an önce kurulmasının gerekli olduğunu söyledi. Türkiye ve Brezilya'nın arabuluculuğu ile varılan uranyum takas anlaşmasının çok önemli olduğunu belirten Esad, 'Buna rağmen Batılı ülkeler İran'a yönelik düşmanca, kışkırtıcı ve provakatif politikalarını sürdürüyor. Akıl ve mantığın yoksun olduğu bir dünyada bazıları çılgınlık yapmak istiyorsa elbette İran'a yönelik bir saldırı olabilir'' diye konuştu. Tahran'a gitmeden önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmesi yaptığını söyleyen Esad, 'Suriye-Türkiye ve Suriye-İran arasında çok sağlıklı ve güçlü bir koordinasyon var. Ama Türkiye ile İran arasındaki diyalog ve koordinasyonun hangi güçte olduğunu açıkça bilmiyorum. Her şeye rağmen iki ülke Irak ve bölge  konusunda sürekli konuşuyoruz'' dedi.

Akşam



Bu haber 767 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,216 µs