En Sıcak Konular

AYM üyesi seçildi

6 Ekim 2010 20:13 tsi
AYM üyesi seçildi TBMM Genel Kurulunda, Anayasa Mahkemesi üyeliği için yapılan oylama sonucu Hicabi Dursun üye seçildi.

Anayasa Mahkemesi'ne Hicabi Dursun seçildi 
 
 
TBMM Genel Kurulunda, Anayasa Mahkemesi üyeliği için yapılan seçimin birinci ve ikinci turunda sonuç alınamadı.
 
TBMM'deki 3. turda en çok oyu alan Hicabi Dursun, Anayasa Mahkemesi'ne üye olarak seçildi.

265 milletvekilinin katıldığı oylamada Hicabi Dursun, 256 oyla Anayasa Mahkemesi üyesi oldu.
 

İkinci tur oylama tekrarlanacak

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Genel Kurulunda, "Anayasa Mahkemesi" üyeliği için yapılan seçimin ikinci oylamasının tekrarlanacağını bildirdi.

İkinci tur oylamada,Sayıştay Genel Kurulunca belirlenen adaylardan Rıdvan Güleç 1, Hicabi Dursun 263 ve Cavit Özkahraman 1 oy almıştı. Anayasal düzenlemeye göre en çok oy alan iki aday üçüncü oylamaya kalacağı; Güleç ile Özkahraman 1'er oy aldığı için birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Meral Akşener ara vermişti.

Aranın ardından Başkanvekili Nevzat Pakdil oturumu yönetmeye başladı.

Pakdil, Güleç ve Özkahraman 1'er oy aldığı için ikinci oylamanın tekrarlanacağını bildirdi.

CHPGrup Başkanvekili Kemal Anadol,MHPGrup Başkanvekilleri Oktay Vural ve Mehmet Şandır ile BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan karara itiraz ettiler.

Anadol, Pakdil'in tutumu konusunda usul tartışması yapılması yapılmasını talep etti.

Genel Kurulda usul tartışması yapılıyor. 

AYM'ye üye seçiminde son gelişme

TBMM Genel Kurulunda, "Anayasa Mahkemesi" üyeliği için yapılan seçimin ikinci oylamasında sonuç alınamadı.

Seçimin ikinci turundaSayıştayGenel Kurulunca belirlenen adaylardan Rıdvan Güleç 1, Hicabi Dursun 263 ve Cavit Özkahraman 1 oy aldı. 321 milletvekilinin katıldığı oylamada 16 oy boş çıktı, 40 oy da geçersiz sayıldı.

Buna göre adaylardan hiçbiri ikici oylamada seçilebilmek için gereken üye tam sayısının salt çoğunluğunun (276) ulaşamadı. Sonuçların açıklanmasında sonra TBMM Başkanvekili Meral Akşener birleşime ara verdi.

Anayasal düzenlemeye göre, üçüncü oylamaya ikinci oylamada en yüksek oy alan iki adayın katılması gerekiyor.

En yüksek oyu alan dışındaki iki adaya da 1'er oy çıktığı için bundan sonraki duruma aradan sonra karar verilmesi bekleniyor. 


 İlk turda sonuç alınamadı

TBMM Genel Kurulunda, "Anayasa Mahkemesi" üyeliği için yapılan seçimin ilk turundan sonuç alınamadı.

Seçimin ilk turunda Sayıştay Genel Kurulunca belirlenen adaylardan Rıdvan Güleç (5), Hicabi Dursun (259) ve Cavit Özkahraman (3) oy aldı. 297 milletvekilinin katıldığı oylamada, 10 oy boş çıktı, 20 oy da geçersiz sayıldı.

Hiçbir aday ilk turda seçilebilmek için gereken üçte iki (367) oy sayısına ulaşamadığı için ikinci tur oylamaya geçilecek. İkinci turda üye tam sayısının salt çoğunluğunun (276) oyunu alan adayAnayasa Mahkemesiüyesi olacak.

Sonuçların açıklanmasının ardından,CHPTunceli Milletvekili Kamer Genç, ilk oylamaya 367 milletvekilinin katılmadığını ifade ederek, seçimin gündemden düşürülmesi gerektiğini savundu. Genç'in isteği üzerine usul tartışması açıldı. 

AYM'ye üye seçimi yapılıyor

TBMM Genel Kurulunda, "Anayasa değişikliği" gereği, Sayıştay Genel Kurulunun belirlediği 3 aday arasından "Anayasa Mahkemesi" üyeliğine seçim yapılıyor.

TBMM Başkanvekili Meral Akşener yönetiminde toplanan Genel Kurulda gündem dışı konuşmaların ardından seçime geçildi. Böylece, Anayasa değişikliğinin halk oylamasından kabul edilmesinin ardından ilk uygulama TBMM'de hayata geçirilmiş olacak.

Milletvekilleri adaylar Rıdvan Güleç, Hicabi Dursun ve Cavit Özkahraman için oy kullanacak.

Kupalara tercih edilen adayın adı yazılı oy pusulası atılarak yapılacak gizli oylamanın ilk turunda üye tamsayısının (550) üçte ikisi (367), ikinci oylamada ise salt çoğunluk (276) aranacak. İkinci oylamada salt çoğunluğun sağlanamaması durumunda, en çok oy alan iki aday için üçüncü tur oylama yapılacak. Üçüncü oylamada en fazla oy alan aday üye seçilecek.

TBMM, yine anayasa gereği, baro başkanlarının göstereceği üç aday arasından da Anayasa Mahkemesine bir üye seçecek.

ADAYLAR

-Rıdvan Güleç: 12 Ekim 1965 tarihinde Sivas'ta doğdu. 1988 yılında İstanbulÜniversitesi İktisat Fakültesini bitiren Güleç, 1989-1991 yıllarında TCDD'de bölge amiri olarak çalıştı. 1991 yılında Sayıştay'da göreve başlayan Güleç, TBMM'nin 25 Haziran 2009 tarihindeki birleşimindeSayıştaykontenjanından üyeliğe seçildi. Evli ve bir çocuk babası olan Güleç İngilizce ve Almanca biliyor.

-Hicabi Dursun: 20 Ekim 1965 tarihinde Bayburt'ta doğdu. 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini bitiren Dursun, 1991 yılında Sayıştay'da göreve başladı. Güleç, TBMM'nin 25 Haziran 2009 tarihindeki birleşiminde Sayıştay kontenjanından üyeliğe seçildi. Evli ve iki çocuk babası olan Dursun İngilizce biliyor.

-Cavit Özkahraman: 2 Şubat 1950 tarihinde Rize'nin Ardeşen ilçesinde doğdu. 1970 yılındaAnkaraİktisadi ve Ticari İlimler Akademisini bitiren Özkahraman 1974 yılında Sayıştay'da ''meslek mensubu'' olarak göreve başladı. 1985 yılında Sayıştay üyeliğine seçilen Özkahraman, 1998-2002 yılları arasında Daireler Kurulu Başkanlığı ve Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu. Evli olan Özkahraman Fransızca biliyor. 



Bu haber 1,412 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,447 µs