En Sıcak Konular

Türkiye İsrail'e bağımlı mı?

6 Ekim 2010 14:24 tsi
Mehdi Eker, Türkiye'nin tohumda 'İsrail'e bağımlı' iddialarına cevap verdi.

Türkiye'nin 'tohumda İsrail'e bağımlı' iddiaları boş çıktı. İsrail'in, 150 milyon doları bulan Türkiye tohum ticaretindeki payı gittikçe azalıyor. Yaklaşık 20 yıl önce tarım sektöründe kullanılan tohumların yüzde 30'u İsrail'den ithal edilirken bugün bu oran yüzde 4-5 seviyelerine geriledi. Buna karşılık yerli tohum şirketlerinin pazardaki payı yüzde 50'yi aştı. Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği (TÜRKTED) Başkanı Ali Özbuğday, Türkiye'nin 'tohumda İsrail'e bağımlı' iddialarının sektöre büyük zarar verdiğini belirterek, "Tohumda kendi teknolojimizi geliştirdik, İsrail'e gerek kalmadı." dedi.

Türkiye'nin tohumda 'İsrail'e bağımlı' iddialarına Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'den sonra tohum üreticilerinden de tepki geldi. TÜRKTED Başkanı Ali Özbuğday, Türkiye'nin tohumda İsrail'e bağlı olmadığını, tarım sektöründe kullanılan tohumların sadece yüzde 4-5'inin İsrail kaynaklı olduğunu bildirdi. Özbuğday, tohumculuk sektörünün son yıllarda hızlı bir atlım göstererek, Hollanda, Amerika ve İsrail firmalarıyla rekabet edebilecek düzeye geldiğini kaydetti. Tohumcukta uygulanan politikalar ve Ar-Ge çalışmaları sayesinde dışa bağımlılığın yarı yarıya azaldığına dikkat çeken Özbuğday, "Türkiye'de tohumculuk sektörü hızlı büyüme içerisinde. Sektördeki Ar-Ge çalışmalarına ciddi kaynak aktarılıyor. Bu destekler sayesinde yerli tohum şirketleri, geliştirdikleri yeni çeşitlerle ithal tohumla rekabet edecek düzeye ulaştı. Bu gün Türkiye'de kullanılan tohumun yarıdan fazlası yerli şirketleri tarafından üretiliyor." diye konuştu.

Türk tohumculuğunun TÜBİTAK'ın desteğiyle kendi teknolojisini de geliştirdiğine işaret eden Özbuğday, "Tohumculukta kendi teknolojimizi geliştirdik. Çalışmalar olumlu sonuç veriyor. Bu konuda dünyadan geri kalır bir yanımız yok. Ar-Ge çalışmalarına verilecek destekle sektör, önümüzdeki yıllarda çok ciddi atılımlar yapacak." ifadelerini kullandı. Hatta Türkiye'nin tohumculukta dünyaya örnek gösterilen ülkelerden biri haline geldiğini aktaran Özbuğday, şöyle devam etti: "Daha önce ülkemizde hep Hollanda, İsrail ve Amerika tohumculuğu örnek gösteriliyordu. Şimdi devir değişti. Türk tohumculuğu dünyaya örnek olmaya başladı. Yerli firmalarımız pek çok çeşitte Hollanda, İsrail ve Amerikan firmalarıyla yarışıyor." TÜRKTED Başkanı, yerli şirketlerin fiziki ihracatın dışında, yurtdışına geliştirdikleri yeni çeşitlerin lisanslarını da satmaya başladığı bilgisini verdi.

"TÜRKİYE'DEN GELEN ÜRÜNLER TEHLİKELİ İMAJI OLUŞACAK"

Yanlış bilgilerin sektöre ciddi zarar verdiğini vurgulayan Özbuğday, "Söylentiler, ilk önce tüketiciyi tereddüde düşürüyor. Üreticiyi daha çok zedeliyor. Ticaretini ve ihracatını yapan sanayiciyi çok kötü etkiliyor. 'Türkiye'deki domatesler insanı 20 yıl içerisinde öldürür' dediğiniz zaman, bu ürünleri nasıl ihraç edeceğiz. Bu sözler, belli başlı kurumların başındaki insanlardan çıkarsa yurtdışındaki alıcılar nasıl düşünecek? Türkiye'den gelen ürünler tehlikeli imajı oluşacak." şeklinde konuştu.

Türk tohumculuk sektöründe 350'ye yakın firma faaliyet gösteriyor. Bunlardan 70'e yakını Ar-Ge çalışması yapıyor. Yeni çeşit geliştiren firmaların dörtte üçü yerli şirketlerden oluşuyor. Sektördeki Ar-Ge çalışmalarına ise, 150 milyon dolar yatırım yapılıyor.



Bu haber 686 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,562 µs