En Sıcak Konular

Bitkisel tıbbi ürünler sadece eczanelerde satılabilecek

6 Ekim 2010 13:47 tsi
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası(TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan bitkisel tıbbi ürünlerin satışının sadece eczanelerde yapılmasını getiren düzenleme ile ilgili, "Halk sağlığı için son derece olumlu bir gelişme." değerlendirmesinde bulundu.

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan yaptığı yazılı açıklamada Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmamış ve satışı kontrolsüz olarak yapılan bitkisel ilaçlar yüzünden halk sağlığının ciddi bir tehlike içerisinde olduğunu belirterek, "Geç kalınmış olsa dahi Sağlık Bakanlığımızın böyle bir yönetmelikle bitkisel ürünlere sahip çıkması halk sağlığı için son derece olumlu bir gelişmedir." dedi.

Saydan, Çoğu Tarım ve Köyişleri Bakanlığından ruhsatlı ya da denetim eksikliği nedeniyle ruhsatsız olarak piyasaya sürülen, herkesin kolayca erişebildiği bitkisel ilaçlar yüzünden son yıllarda birçok vatandaşın sağlığının çok ciddi anlamda zarar gördüğünü, hatta can kaybı bile yaşandığını anlattı. Saydan, şöyle devam etti: "TEİS olarak, bu ürünlerin Sağlık Bakanlığı'nca ruhsatlandırılması, denetlenmesi ve satışının sadece eczaneler tarafından yapılması gerektiğini her fırsatta dile getirdik. Bugün Resmi Gazetede yer alan Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Yönetmeliği ile Sağlık Bakanlığımızın sesimize kulak vermesi, geç kalınmış olsa dahi böyle bir yönetmelikle bitkisel ürünlere sahip çıkması halk sağlığını korumak için son derece olumlu bir gelişmedir. Ayrıca Söz konusu yönetmeliğe göre Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce Bakanlıktan izinli olarak piyasaya arz edilmiş olan ürünler için iki yıl içerisinde, henüz piyasaya arz edilmemiş, analiz aşamasındaki ürünler içinse izin sahibi kişiler Sağlık Bakanlığı'ndan izin almak durumundadırlar. Bitkisel ürünlerin denetim ve kontrolünü ele alan Sağlık Bakanlığı'nın, internetten ilaca erişimin engellenmesi için de biran önce çalışma başlatması gerektiğini söyleyen Saydan, "Her yaştan vatandaşımızı süslü reklamlarla yanıltarak, internet üzerinden ilaç satanlara karşı yaptırım ağır caydırıcı cezalar getirilmelidir."

cihan



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,313 µs