En Sıcak Konular

Rusya - ABD arasında büyük kriz kapıda

6 Ekim 2010 13:40 tsi
Rusya - ABD arasında büyük kriz kapıda Terör örgütü PKK dahil dünyadaki hemen hemen tüm örgütlere silah satan Rus Viktor But, Rusya ile ABD arasında büyük bir krize neden olabilir.

BM ve ABD onu dünyanın en tehlikeli yasadışı silah taciri olarak görüyor. Terör örgütü PKK dahil dünyadaki hemen hemen tüm örgütlere silah satan Rus Viktor But, Rusya ile ABD arasında büyük bir krize neden olabilir. İsmini açıklamayan bir terör uzmanı, But'un ölüsünün Rusya'nın işine daha çok yarayacağını iddia etti.

İki yıldan beri Tayland'ın başkenti Bangkok'ta bir cezaevinde tutuklu bulunan But'un yargılanmak için ABD'ye iade edilmesinin yolu açıldı. Geçtiğimiz salı günü Tayland mahkemesi verdiği kararla 43 yaşındaki "Ölüm taciri" lakaplı Wiktor Anatolyeviç But'un ABD'ye iade edilmesinin yolunu açtı.

Şimdi son kararı Tayland Başbakanı Abhisit Vejjajiva verecek. Ancak Tayland Başbakanı'nın bu kararı vermesi o kadar kolay olmayacak gibi görünüyor. Rusya, But'un ABD'ye iade edilmemesi için üst düzeyde girişimlerini sürdürüyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, But'un Rusya'ya dönmesi için elinden gelen her şeyi yapacağı sözü vermişti. Rusya, But'un kendilerine iade edilmesi halinde Tayland'a doğal gaz ve savaş uçağı satmakta öncelik verecekleri sözünü bile verdi.

SAVAŞI KİM KAZANACAK

Adının açıklanmasını istemeyen bir terör uzmanı, silah taciri But'un şu anda ölüsünün dirisinden daha çok Rusya'nın işine yarayacağını iddia ediyor. ABD, But'u dünyanın en tehlikeli ilegal silah taciri olarak ilan etmesine rağmen aslında elinde çok fazla delil bulunmuyor. Amerika Birleşik Devletleri Rus silah tacirini resmi olarak Kolombiya'da faaliyet gösteren terör örgütü FARC'a silah satarak ABD vatandaşlarının bu örgüt tarafından öldürülmesine yardım etmekle suçluyor.

'RUS İSTİHBARATI YÖNLENDİRDİ' İDDİASI

Ancak Rusya'nın Viktor But'un ABD'ye iade edilmemesi için önemli gerekçeleri bulunuyor. Sovyetler Birliği dönemine bakıldığında dünyanın birçok yerinde yasal olmayan silah ticaretini Rus askeri istihbarat örgütü GRU'nun organize ettiği ortaya çıkıyor. Şu anda Tayland'da hapiste bulunan But'un silah ticaretinde GRU tarafından kullanıldığı iddia ediliyor.

ABD'NİN BAŞI DA DERDE GİREBİLİR

Diğer taraftan bakıldığında Viktor But'un ABD'nin başını da belaya sokabileceği belirtiliyor. ABD'nin 2003 yılında Irak'ı işgali sırasında "Ölüm taciri" ile askeri malzemenin sevkiyatı için işbirliği yaptığı, But'un askeri malzeme taşıyan nakliye uçaklarını ayarladığı öne sürülüyor.

BUT: AMAÇ RUSYA'YA ZARAR VERMEK

İade edilmeyi bekleyen Viktor But ise ABD'nin kendisini yargılamak istemesinin arkasında "jeopolitik nedenler"in yattığını iddia ediyor. But'a göre ABD'nin asıl derdi, bu davayla Rusya'yı uluslararası kamuoyu önünde silah kaçakcısı durumuna düşürmek. Rus silah taciri, iade edilmesi halinde, ABD'nin onların istediği şekilde ifade vermesi için, kendisini ya bir askeri üste ya da Guantanamo'da tutucağını iddia etti.

MÜŞTERİLERİ ARASINDA PKK DA VARDI

Kolombiyalı Marksist gerilla kimliği altında But’un yakın çevresine sızan Amerikan ajanları, "Ölüm Taciri"ni Bangkok’taki otelde tutuklamıştı. But’un müşteri portföyünde PKK, Taliban, El Kaide, Çeçenler, Afrikalı diktatörler de vardı.

HAYATI FİLM OLMUŞTU

Dünyanın en çok aranan silah tüccarı olan ve hayat hikayesi 2005 yılında Nicolas Cage’in oynadığı "Savaş Tanrısı (Lordu)" filminde beyaz perdeye aktarılan Viktor Anatolyeviç But, resmi belgelere göre 13 Ocak 1967’de Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de doğdu. Ancak kendi ifadesine göre asıl doğum yeri Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’tı ve ailesi de Ukrayna asıllıydı.

Sovyet gizli servisi KGB’de binbaşılığa yükselen But, bir dönem hava indirme komandolarını eğitti. Rusça’nın yanısıra, İngilizce, Fransızce ve Portekizce dahil 6 dil konuşan But, SSCB’de ve yurtdışında birçok Rus üssünde görev aldıktan sonra 1993’te emekli oldu.

But, SSCB’nin çöküşünün ardından uluslararası bir silah tüccarına dönüştü. Irak ve birbiriyle savaşan Afrika devletleri gibi BM yaptırımları uygulanan ülkelere silah satarak büyük servet kazanınca İngiliz istihbaratı ona "Ambargo Kırıcı" lakabını verdi.

Mustafa Karakuş / Hürriyet



Bu haber 1,277 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,639 µs