En Sıcak Konular

Obama, Pakistan'la krizi önleyebilir mi?

6 Ekim 2010 13:22 tsi
Obama, Pakistan'la krizi önleyebilir mi? ABD ile Pakistan arasındaki hiçbir zaman istikrarlı olmayan ilişkiler bir kez daha krizin eşiğinde.

ABD ile Pakistan arasındaki hiçbir zaman istikrarlı olmayan ilişkiler bir kez daha krizin eşiğinde. Görünür sebep, Pakistan’ın Afganistan’a giden bir güzergâhı NATO ve ABD’nin askeri olmayan ikmallerine kapatması, kararı, geçen hafta sınırda bir NATO uçağının Pakistan askerleriyle çatışmaya girip iddiaya göre üç askeri öldürmesi olayına cevaben alındı. Nakil yolunun kapatılması, yakıt ve diğer ikmalleri taşıyan binlerce kamyonun yığılmasına yol açmış durumda, bu da Pakistan’da üslenmiş Taliban güçlerinin bir dizi saldırı düzenlemesini kolaylaştırıyor. Pazartesi sabahı düzenlenen en son saldırıda İslamabad dışında 20 kamyon imha edildi ve üç kişi öldürüldü.

Hasar yaratsa da bu ihtilafı çözmek mümkün. NATO Genel Sekreteri özür dilerken, Pakistan’ın ABD büyükelçisi pazar günü güzergâhın kısa süre sonra tekrar açılacağını söyledi. Ama ortada daha derin meseleler var. Sınırdaki çatışma, Afganistan’daki ABD komutanlığının, hem CIA’in kullandığı insansız uçakları hem de pilotlu savaş uçaklarını kullanarak Pakistan’ın aşiret bölgelerindeki terör sığınaklarını dağıtmak yönünde daha agresif bir çaba içine girdiğinin işareti. Bu taarruzun bir kısmı, Kaide’nin yakında Avrupa’da planladığı söylenen saldırılarını engellemeyi hedefliyor olabilir. Bununla birlikte insansız savaş uçağı saldırılarının birçoğu Taliban’ın, Kaide (ve Pakistan’ın istihbarat kurumuyla) ile iç içe olduğuna inanılan Hakkani fraksiyonunu hedef alıyor.

Veziristan’daki direnç

Pakistan’ın NATO’yu cezalandırmasının, ülke kamuoyuna yönelik kaçınılmaz bir karşılık olduğu söylenebilir. Fakat ABD’nin, Hakkani’nin üslendiği Kuzey Veziristan’a daha güçlü bir harekât düzenlemesine gösterdiği direnç kabul edilemez. Obama yönetimi Pakistan ordusuna Hakkani ve Kaide’ye karşı harekete geçmesi için defalarca baskı yaptı. Pakistan ordusu ile güçlerinin diğer harekâtlar nedeniyle yetersiz kaldığı ve sel felaketiyle ilgilenmek zorunda olduğu iddiasıyla bunu defalarca reddetti.

Son günlerdeki olaylar İslamabad’ın Washington üzerindeki gücünü gösteriyor. Fakat Obama yönetiminin de elinde güçlü kozlar var (sözgelimi Pakistan’a verilen yıllık 1 milyar dolarlık askeri ve ekonomik yardım ve Afganistan’a ikmallerin yarattığı ticaretin Pakistan ekonomisine katkısı).

Dışişleri Bakanlığı’nın Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Richard C. Holbrooke geçen hafta, “Pakistan çözümün parçası olmadıkça Afganistan’da başarıya ulaşılamaz” diyerek doğru bir şey söyledi. ABD yönetimi ilişkilerin kopmasına mani olmalı; sınır olayı gibi hataları telafi etmeli. Fakat Kuzey Veziristan’da kuvvetli bir askeri harekât konusunda da ısrarcı olmalı. Bu işi Pakistan güçleri yapmıyorsa, ABD güçleri yapmalı.

The Washington Post / Başyazı, 5 Ekim 2010

Çeviri: Radikal

 



Bu haber 763 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,808 µs