En Sıcak Konular

Guantanamo'da ölüm orucu

0 0 0000 00:00 tsi
Guantanamo'da ölüm orucu Guantanamo üssünde bulunan esirlerden bir bölümü haftalardır açlık grevinde olan El Cezire muhabiri Sami el-Hac'a destek için greve başladı.

Küba'daki Amerikan üssü Guantanamo'da bulunan esirlerden bir bölümü açlık grevi başlattı. 13 esir, hem haftalardır açlık grevinde olan El Cezire muhabiri Sami el-Hac'a destek olmak hem de içinde bulundukları zorlu hayat şartlarını protesto için grev yapıyor.

The New York Times gazetesi, ismini açıklamadığı askeri kaynaklara dayanarak yayınladığı haberde, Amerikan askerlerinin açlık grevindeki esirleri özel kilitli sandalyelere oturtarak zorla beslediğini yazdı. Guantanamo esirler 2006 sonuna doğru da açlık grevi başlatmıştı. Askerler o zaman da eylemcileri zorla beslemişti.

Bazı esir avukatları ise, açlık grevinin, maksimum güvenlikli kamptaki kötü yaşam koşullarından dolayı başlatıldığını bildirdi. 13 tutuklunun açlık grevini sürdürdüğünü belirten gazete, yetkililerin mahkumları çok yakından takip ederek aç kalmalarına müsaade etmediğini belirtti.

Gazete, sürekli gözetim altında tutulan ve gerektiğinde tüple beslenen esirlerin "ölüm orucuna" yatarak açlıktan ölme ihtimali bulunmadığına işaret etti.

Gazete ayrıca, grevcilerden Mecid el-Cudi'nin askeri doktoru vasıtasıyla yaptığı açıklamada, "Yüksek Mahkeme haklarımız olduğunu söylese de, burada hiçbir hakkımız yok. Bu uygulamada hala bir değişiklik olmazsa greve katılanlarda büyük bir artış olacak" dediğini yazdı.

Amerikan hükümeti, "terörle mücadele" adı altında başta Afganistan olmak üzere çeşitli ülkelerde yakaladığı yüzlerce insanı, uluslararası eleştirilere rağmen yıllardır Guantanamo'da tutuyor.

dünya bülteni



Bu haber 201 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,911 µs