En Sıcak Konular

Radikal muhabiri Saymaz'a uluslararası destek

6 Ekim 2010 11:46 tsi
Merkezi Viyana'da bulunan Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) sekiz ayrı davadan nedeniyle hakkında 79 yıla kadar hapis cezası istenen Radikal muhabiri İsmail Saymaz'a destek açıklaması yaptı.

 IPI Basın Özgürlüğü Müdürü Anthony Mills, “IPI şunu tekrarlamaktadır: Gazeteciler, sadece yazdıklarının içeriği yetkililer tarafından beğenilmediği için cezai kovuşturmaya maruz bırakılamazlar. Kamunun ilgisini çeken bilgileri aktarmak gazetecilerin profesyonel görevidir. Yetkililer onların bu görevlerini yerine getirebilmelerine izin vermekle yükümlüdürler” dedi.

IPI'nın kardeş kurulu olan Güneydoğu Avrupa Medya Organizasyonu'nun (SEEMO) da destek verdiği açıklamada, şöyle denildi: "IPI Ulusal komitesinin bildirdiğine göre, Türk muhabir İsmail Saymaz Radikal gazetesindeki yazıları nedeniyle toplam 79 yıl hapis cezası ile yargılanmaktadır. Saymaz hakkında, Ergenekon davaları ve Erzincan şehrindeki olaylarla ilgili olarak “soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiği” gerekçesiyle 8 ayrı dava açılmış bulunuyor. Gazeteci hakaret, soruşturmanın gizliliğini ihlal ve yargıyı etkilemeye teşebbüsten TCK’nın 125, 285 ve 288. maddeleri uyarınca yargılanmaktadır. İlk duruşması 28 Ocak 2011’de yapılacaktır."

Açıklamada, IPI Yönetim Kurulu Üyesi ve IPI Türkiye Ulusal Komitesi Başkanı Ferai Tınç'ın da görüşüne yer verildi. Tınç, şunları söyledi:  “Basın Yasası, Terörle Mücadele ve Ceza Yasalarındaki çeşitli maddeler bugün Türkiye'de gazetecileri mesleklerini yapmaktan men eder hale geldi. Bugün 48 gazeteci cezaevinde. 700'den fazla gazeteci, hapis istemi ile yargılanıyor. Bu durum halkın haber alma özgürlüğünü ortadan kaldırmaktadır. Başbakan Erdoğan ve hükümetini, Anayasa referandumundan aldıkları destek ile en kısa zamanda basın özgürlüğünü tehdit eden yasaları gözden geçirmeye davet ediyorum. Basın özgürlüğü demokratik Türkiye'nin garantisidir.”

IPI Basın Özgürlüğü Müdürü Anthony Mills de, “IPI şunu tekrarlamaktadır: Gazeteciler, sadece yazdıklarının içeriği yetkililer tarafından beğenilmediği için cezai kovuşturmaya maruz bırakılamazlar. Kamunun ilgisini çeken bilgileri aktarmak gazetecilerin profesyonel görevidir. Yetkililer onların bu görevlerini yerine getirebilmelerine izin vermekle yükümlüdürler” görüşünü belirtti.

Açıklamada ayrıca, Saymaz'ın yorumu da aktarıldı. Saymaz, “Ben sadece gazeteci olarak görevimi yapıyorum, halkın ilgi duyduğu haberleri halka duyuruyorum ve onlara objektif bilgi aktarıyorum. Hiçbir şekilde etkilemeye çalışmıyorum. Gazete haberlerimdeki neredeyse hemen her kelime için onlarca yıl hapis cezası istenmektedir” dedi.

Saymaz'a, tutuklu Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ve eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin'in sorgularını haberleştirdiği için altı dava açılmıştı.

Saymaz'ın, 18 Şubat 2010'da çıkan "Savcı Cihaner'e neler sorulmuş neler" haberi, 12 Şubat 2010'da çıkan "Keneyle suikast çaycıyla darbe" haberi, 20 Şubat 2010'da yer verilen "Cihaner: Çiçek'i tanımıyorum, görmedim- Çiçek: Erzincan'da kimseyi tanımıyorum" ve "Çiçek'i tanımam bu sizin kurgunuz" haberleri, 22 Şubat 2010'da çıkan "Dursun Çiçek ile buluştun mu?" haberinden hapsi isteniyor.

Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan ve dosyanın gizli tanığı olduğu iddia edilen eski İliç Savcısı Bayram Bozkurt'un Adalet Bakanlığı'na gönderdiği savunmayı, "Ergenekon'un En Uçuk Kaçık Hali de Erzincan'da" şeklinde aktarılması ve "Örgüt lideri Berk mi?" başlıklı haberin yayımlanması da iki davaya konu oldu.

Ayrıca, 19 Mart 2009'da çıkan "Yazlıktaki Paşalar Balbay'ın Sola Lider olmasında Mutabık" başlıklı haberden Saymaz, yine "soruşturmanın gizliliği ihlal etmek" ile de suçlanıyor. Saymaz hakkında, 8 Haziran'da yayımlanan "Ergenekon'da aşk oyunu" ve Ergenekon savcısı hakimi de dinledi" başlıklı haberle birlikte sekizinci dava da açılmış oldu.

Saymaz, açılan bu davalar nedeniyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Basın Özgürlüğü Ödülü'ne layık görülmüştü.(Radikal)



Bu haber 515 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    22,284 µs