En Sıcak Konular

YAŞ mağdurları, özel düzenleme istiyor

6 Ekim 2010 11:25 tsi
Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararlarıyla TSK'yla ilişiği kesilen subay ve astsubaylar haklarını aramak için yargıya gitmeye hazırlanıyor.

Adaleti Savunanlar Derneği'nde (ASDER) bir araya gelen YAŞ mağdurları Şûra kararlarının iptaliyle ilgili dava açma kararı aldı. Ancak mağdurlar, sonuç almak için EMİNSU benzeri özel bir yasanın çıkarılmasını istiyor.

Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) kararları ile bugüne kadar bin 637 subay ve astsubay Silahlı Kuvvetler'den ihraç edildi. YAŞ kararlarının yargıya kapalı olması nedeniyle söz konusu isimlerin hiçbiri hakkını arayamadı. Referandumda 'evet' çıkmasıyla YAŞ kararlarına yargı yolu da açılmış oldu. YAŞ mağdurları haklarını Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde aramaya hazırlanıyor. Ancak askerî yargının tavrı eski askerlerin umudunu kırıyor. Bu noktada YAŞ mağdurları 1960 darbesi sonrasında gündeme gelen Emekli İnkılâp Subayları Derneği (EMİNSU) modelini teklif ediyor.

Darbe sonrası re'sen emekli edilen subaylar EMİNSU Derneği adı altında bir araya gelmişti. Derneğin verdiği hukukî mücadele sonucunda dönemin hükümeti dört farklı özel düzenleme ile Silahlı Kuvvetler mensuplarına haklarını iade etti. ASDER Hukuk Komisyonu üyesi avukat Muharrem Turan, mevcut anayasal düzenlemenin hakların iadesinde yetersiz kaldığını anlatıyor. Turan, "Geçmişte olduğu gibi yasama organının özel çıkartacağı yasa ile YAŞ mağdurlarına hakları iade edilebilir." diyor.

YAŞ mağdurları, çıkarılacak özel yasa ile mağduriyeti giderecek bir tazminat verilmesini ve Silahlı Kuvvetler mensuplarının sahip olduğu sosyal hakların iadesini talep ediyor. Ancak bu isteklerinin AYİM'e takılmaması için yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğu kanaatinde. Avukat Muharrem Turan, 27 Mayıs 1960 darbesinde çok sayıda subayın emekli edilerek tasfiye edildiğini hatırlatıyor.

ASKERî YARGIYA GÜVENMİYORUZ

Mustafa Turan, "Emekli inkılâp subayları 5 Ağustos 1960 tarih ve 42 sayılı kanun ile avantajlı koşullarda emekliye sevk edildiler. Emeklilik için hizmet süresi yeterli olmayanlar süre şartı aranmadan 25 yıl çalışmış sayılarak emekli aylığına bağlandı. Ancak avantajlı şartlarda emekli olsalar bile, EMİNSU üyesi subayların mağdur olduğunu düşünen TBMM, aradan 13 yıl geçtikten sonra 11 Temmuz 1973 tarih ve 1782 sayılı bir yasayı kabul ederek, mağdur subayların 30 yıl çalışmış gibi emekli aylığına bağlanmalarını kararlaştırdı. Ayrıca en yüksek derecede ve kademeden emekli aylığı bağlandı. Mağdurlar AYİM'e güvenmiyor. Mahkemenin hâlihazırdaki kuruluşu, üyelerinin tarafsızlığı ve bağımsızlığı bakımından adil yargılanma ilkesine uygun yargılama yapabilecekleri konusu kuşkuludur.

Üyelerinin bazısının hâkim sınıfından olmayan kurmay subaylar olması ve hâkim sınıfından olan subay üyelerin de idarenin baskısına açık pozisyonları ortadadır. AYİM'de yargılama yapılması Anayasa'nın ve ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle teminat altına alınan adil yargılanma ilkesiyle bağdaşmamaktadır." ifadelerini kullanıyor.

ASDER Onursal Başkanı emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi ise "Siyasi kararlarla ortaya çıkan hukuksuzluk tekrar siyasi otoritenin alacağı kararlarla düzeltilebilir." şeklinde konuşuyor.



Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,715 µs