En Sıcak Konular

Taliban, Karzai Hükümeti ile anlaştı mı?

6 Ekim 2010 11:22 tsi
Taliban, Karzai Hükümeti ile anlaştı mı? Amerikan Washington Post gazetesi, Afgan Hükümeti ile Taliban liderlerinin savaşı sona erdirmek için gizli görüşmelere başladığını öne sürdü.

Amerikan Washington Post gazetesi, Afganistan'da Devlet Başkanı Hamid Karzai liderliğindeki hükümet ile Taliban örgütünün üst düzey temsilcilerinin yıllardır süren savaşı sona erdirme hedefiyle gizli görüşmelere başladığını yazdı.

Gazete, adlarını belirtmediği Afgan ve Arap kaynaklara dayanarak, ilk aşamalarının yürütüldüğünü belirttiği görüşmelerin, bir yıl önce bir sonuca ulaşamadan sonlandırılan Suudi Arabistan'ın ev sahipliğindeki görüşmelerin devamı olduğunu kaydetti.

Habere göre kaynaklar, görüşmelere katılan Taliban temsilcilerinin, Afgan Talibanı'nın Pakistan'da üslenen yapılanması olan Ketta Şura grubu ve lideri Muhammed Ömer adına konuşma yetkisi bulunduğunu düşünüyor.

Ömer'in temsilcilerinin daha önce ısrarla, yabancı birlikler Afganistan'dan çekilmeden görüşme yapmalarının olanaksız olduğunu vurguladıklarına işaret edilen haberde, Ketta Şura'nın, bazı Taliban isimlerinin Afgan hükümetinde yer alacağı, Amerikan ve NATO askerlerinin üzerinde mutabakata varılan bir tarihte ülkeden çekileceği bir anlaşma üzerinde düşünmeye başladığı ifade edildi.

Post'un haberinde bazı kaynaklar, görüşmelere, ABD'nin insansız uçaklarla geçen haftalarda hedef aldığı, Pakistan'ın Kuzey Veziristan bölgesi ile yakınlarındaki Afganistan vilayetlerinde üslenen Taliban'ın Hakkani fraksiyonunun katılmadığını söyledi.

Karzai hükümeti geçen haftalarda, savaşa son verme çabaları çerçevesinde Taliban'la görüşmeler için çalışmak üzere 70 kişilik barış konseyi kurmuştu.

Afganistan'da Taliban'ın internet sitesinde yayımlanan açıklamada ise Karzai'nin oluşturduğu Yüksek Barış Konseyinin reddedildiği ifade edilmişti.



Bu haber 675 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,519 µs