En Sıcak Konular

Bakanlık'tan sezaryene karşı kampanya

6 Ekim 2010 11:14 tsi
Sezaryenle doğumu önemli sağlık sorunlarından biri olarak tanımlayan Sağlık Bakanı Akdağ, baz bölgelerde oranın yüzde 40'ların üzerine çıktığını ve buna karşı kampanya başlattıklarını söyledi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, TBMM Genel Kurulu'nda sözlü soru

Akdağ, ''Sezaryenle doğum uygulamasının önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu'' vurgulayarak, ''Bazı bölgelerde yüzde 40'a yakın -bazı bölgelerde bunu da aşan- sezaryenle doğum oranı var. Bu konuda çok ciddi bir program başlattık. Bu yıl, sezaryenle doğum oranı artık artmadı. Hafif bir aşağıya dönüş de var. Bunun için bu programı sıkı bir şekilde takip edeceğiz" dedi.

"Sezaryenle doğum, bir normal doğum yöntemi değildir" diyen Akdağ, "Sezaryen bir ameliyattır ancak ihtiyaç durumunda başvurulmalıdır. Böyle keyfekeder, 'haydi sezaryenle doğum yapsın' demek yanlış bir şeydir. Bu maalesef, yıllar içerisinde hem hekimlerimizde hem de ailelerde yerleşmiş bir kültürdür. Bu kültürü değiştirmeye çalışıyoruz. Bunun için bir program yaptık ve bunu sıkı bir şekilde takip ediyoruz" şeklinde konuştu.

Akdağ, "Bu konuda eğitim çalışmaları yapıyoruz. Kişisel sebeplerle sezaryeni tercih etmek isteyen anne adaylarını normal doğum yapmaya yönlendirmek amacıyla bir bilgilendirme kampanyasına başlıyoruz. Bunun için ihaleleri yaptık. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde tüm ülkede yaygın bir şekilde bu farkındalığı artırmaya çalışacağız'' dedi.

İhtiyaca bağlı olmayan sezaryen doğum yaptırma oranı yüksek hekimleri eğitime aldıklarını anlatan Akdağ, bugüne kadar 80 hekime bu eğitimin verildiğini ifade etti.

YÖK'ün, sezaryen doğum oranı çok yüksek olan üniversite hastanelerinde inceleme başlattığını belirten Akdağ, doğumları sezaryen açısından dosya bazında da incelediklerini söyledi.

Akdağ, hazırladıkları ''rıza formu'' aracılığıyla aileye ve sezaryen yapılması düşünülen kadına, ''bu uygulamanın ihtiyaç olmadıkça yapılmasına gerek olmadığını'' anlatmaya çalıştıklarını belirtti.

 



Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,034 µs