En Sıcak Konular

Toplu taşımaya yüzde 25 zam

6 Ekim 2010 10:34 tsi
Toplu taşımaya yüz 25 oranında zam yapıldı.

 
Mardin'de toplu taşımaya yüz 25 oranında zam yapıldı. Ayrıca şehirde iki ayrı fiyat tarifesi uygulanacak. Biri Yenişehir semti ile sınırlı indir-bindir, diğeri de ilköğretim, lise ve yüksekokul öğrencilerine yönelik fiyat tarifesi.

Mardin Esnaflar ve Odalar Birliği Başkanlığı'nca alınan zam kararına gerekçe olarak yükselen akaryakıt, araç yedek parçaları ve işçilik giderleri gösterildi. Son 15 ay içinde toplu taşımaya yapılan zam oranının yüzde 65'i bulduğunu belirten vatandaşlar ise karara tepki gösterdi.

İNDİR-BİNDİR TARİFESİ SADECE YENİŞEHİR'DE

Valilik, belediye ve esnaf odasının kararı ile Mardin kent merkezinde hizmet veren şehir içi toplu taşıma ücretleri yüzde 25 oranında zamlandı. Yenişehir semtindeki yeni uygulama ile tarife indir-bindir 1 TL, Cumhuriyet Meydanı'ndan Organize Sanayi Bölgesi'ne 1.40 TL'den 1.60 TL oldu.

Şehir içi dolmuş ücretleri de kişi başı 1 TL'den 1.25 TL'ye yükseldi. Taşıma ücretlerinde öğrenciler lise ve üniversite olarak ikiye ayrıldı. Yüksekokul öğrencisi 1 TL'ye, normal öğrenci 60 Kuruş'tan 75 Kuruş'a, öğrenci Organize Sanayi Bölgesi ise 1 TL'ye yükseldi. Zamlı tarife pazartesi gününden itibaren yürürlüğe girecek.

VATANDAŞLARDAN KARARA TEPKİ

Vatandaşlar, valilik ve belediyeden bir açıklama yapılmasını istedi. Zama tepki gösteren vatandaşlardan Muhammed Kanat, "Bir yıl içinde yüzde 65 oranında yapılan zamma haklı bir gerekçe bulamıyoruz. Bu kararın altına imza atan valilik, belediye ve esnaf odalarından bizi tatmin edecek bir cevap bekliyoruz." dedi.

Hasan Keser ise düşük ücretler alan asgari ücretli, işçi ve emeklilerin, bu zammın altında ezilmemesinin mümkün olmadığını dile getirerek, "Başlangıçtan beri şehir-içi dolmuşları kooperatifi şehir içi ulaşımda karmaşa yaratmaktan başka bir şey yapmadı. Şimdi de bir zam furyası. Yine olan halka oldu. Bu halkı düşünen birileri varsa hiç zaman kaybetmeden yapılan bu zamdan vazgeçmelidir." diye konuştu.

Komşu illere oranla en pahalı şehir içi ulaşımın Mardin'de olduğunu savunan Mehmet Semerci, "Enflasyon yüzde 8 diyorlar, mazotta indirim yapılıyor, ama Mardin'de şehir içi toplu taşımacılığa yüzde 25-40 zam yapılıyor. Bu şekilde bir zam başka yerde olsa şimdi siyasetçiler kıyameti koparmıştı." eleştirisinde bulundu.

CİHAN



Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,669 µs