En Sıcak Konular

Şeffaf sandıkta son karar YSK'nın

6 Ekim 2010 09:39 tsi
Seçim güvenliğinin daha iyi sağlanması için 'şeffaf sandık' uygulamasının önümüzdeki seçimlerde hayata geçirilmesi anayasa değişikliğine takıldı. Ancak YSK'nın vereceği kararla 'şeffaf sandık' hazirana yetişebilir.

AK Parti Hükümeti, seçmen tercihinin daha sağlıklı bir şekilde sandığa yansıması için 17 Nisan 2010 tarihinde Seçimlerin Temel Hükümleri Kanunu'nda değişiklik yaptı. Yapılan değişiklik ile bir çok yeniliğin sandığa yansıması bekleniyordu. Bu değişiklikler içinde en çok dikati çeken uygulama ise 'şeffaf sandık' yöntemine geçilmesiydi. Böylece oy sandığına atılan oyların görülmesinin sağlanması amaçlandı. Düzenlemeyle, oy kullanılan kabinlerin üstünün, sağı ve solunun kapalı olma şartı getirildi. Bu değişiklilerin ilk olarak bu referandumda uygulanması planlıyordu. Ancak Yüksek Seçim Kurulu (YSK), referandumu da bir seçim olarak belirlediği için bu değişikliklerin 12 Eylül'deki referandumda kullanılmasına onay çıkmadı.

Anayasa'nın 67. maddesinde bulunan düzenleme seçim kanunlarında yapılan değişikliklerin 1 yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmayacağını düzenliyor.

BİR YILLIK SÜRE ŞARTI

Başbakan Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada, genel seçimin 2011 yılının haziran ayında yapılacağını belirtti. Bu tarihte 5 Haziran'a denk geliyor. Seçimler haziran ayında yapılırsa bu düzenlemenin uygulaması riske giriyor. Çünkü seçim takvimi seçimin yapılacağı tarihten 3 ay önce başlıyor. Bu da mart ayının ilk haftasına denk geliyor. Bu değişiklikte 17 Nisan'da kabul edildiği için değişikliğin üzerinde 1 yıl geçmemiş oluyor. Çünkü YSK'nın daha önce aldığı kararlarda bu değişikliklerin yürürlüğe girmesi için seçim takviminden 1 yıl önce yapma şartı getirmişti. YSK tekrar bu yönde bir karar alırsa önümüzdeki genel seçimlerde şeffaf sandık uygulanamayacak. Ancak YSK, önemli olan seçim yapıldığı gündür derse o zaman şeffaf sandık uygulanabilecek. Bu konuda son kararı YSK verecek.

yenişafak




Bu haber 609 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,605 µs