En Sıcak Konular

'Türkiye’ye 1 milyar dolarlık siparişi garantisi ediyoruz'

5 Ekim 2010 22:49 tsi
ESKİŞEHİR’de faaliyet gösteren Alp Havacılık Tesisleri'ni ziyaret eden Sikorsky Stratejik Ortaklıklar Başkan Yardımcısı Stephen Estill, Türk Genel Maksat Helikopter (TGMH) projesi ihalesini kazanmaları durumunda Türkiye’ye 1 milyar dolarlık s

Sikorsky Stratejik Orkatlıklar Başkan Yardımcısı Stephen Estill, Alp Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Alpata ile birlikte Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet gösteren Alp Havacılık Tesisleri'nde basın toplantısı düzenledi. Estill, TGMH ihalesini kazanmaları durumunda, Türkiye’ye bir milyar dolarlık sipariş vermeyi garanti ettiklerini söyledi. dünya çapında 25 ülkenin Black Hawk helikopterlerini kullandığını belirten Estill, 20 yıl içerisinde yaklaşık 4 bin Black Hawk talebini öngördüklerini kaydetti.

“TEKLİFİMİZ EMSALSİZ VE MUHTEŞEM”

12 yıl boyunca 150 Black Hawk ve Seahawk üretimini garantilediklerini ifade eden Stephen Estill, Sikorsky’nin 15 Eylül tarihinde yeryüzünde henüz hiçbir şirketin geliştiremediği yeni ve ileri düzeyde bir teknolojiyi başarı ile gösterdiğini söyledi. ikorsky’nin ultra-sofistike X2 teknolojisiyle helikopter hızının ikiye katlanabileceğini ispatladığını kaydeden Estill şunları söyledi:

“Bu teknolojinin bir sektörü nasıl tamamen sarsacağını bir hayal edelim. Düşünün ki; acil kurtarma helikopterleri bir doğal afete yetişiyor ve de kazazedeleri iki misli çabuk kurtarıyor. Askeri helikopterler görev sürelerini yarıya indiriyor. Bu çığır açan teknolojiden bahsetmemin nedeni ömür boyu bir Türkiye- Sikorsky ortaklığının yol açabileceği boyutları düşünmek ve Türkiye için sektördeki prestij ve gelişmenin bir örneğini sunabilmektir.”

Stephen Estill, Türk Genel Maksat Helikopter Programı için Türkiye’ye yaptıkları teklifin ‘emsalsiz ve muhteşem’ olduğunu belirtirken, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dünyaca ünlü Black Hawk helikopteri tüm sofistike transmisyon ve aviyonik sistemleri de dahil olmak üzere Türkiye’de üretilebilecek. Black Hawk ülke güvenliğini sağlarken aynı zamanda Türk havacılık sektörüne önemli bir ihracat girdisi sağlayacak. Alp Havacılık Fabrikası’nda Black Hawk’ın hassas ana, orta ve arka dişli kutuları üretilecek. Bu değerli teknoloji şu anda sadece ABD’deki fabrikamızda mevcut. Alp Havacılık aynı zamana motor başlıkları ve iniş takımlarını da üretecek. TAI tüm ana ve kuyruk kompozit pallerini ve gövdeyi üretecek. Dinamik komponentlerin asemblesini gerçekleştirecek. Ayrıca nihai asemble ve çok önemli ‘tamamlama’ dediğimiz helikopterin görev ihtiyacına göre nihai sistem entegrasyonunu yapacak. Aselsan en son teknolojileri içeren kokpiti geliştirip üretecek. Bütün bunları topladığınızda ve helikopterin bakım, tamir ve filo hizmetlerini de göz önüne aldığımızda 8 milyar dolarlık bir gelir tablosu ortaya çıkıyor.”

Black Hawk’ın verdiği güvenle Türk Genel Maksat Helikopter Programı’nı kazandıkları takdirde, derhal Türkiye’ye bir milyarlık sipariş vermeyi garanti ettiklerini belirten Stephen Estill, “Bu garantiyi de bu ihalede önemli bir Sikorsky avantajı olarak değerlendiriyoruz. Sikorsky’nin gerçekleştireceği teknoloji transferi sayesinde Black Hawk’ın Türkiye’de üretimi sağlanabilecek” diye konuştu.

TÜRKİYE İÇİN ÇİFT MOTORLU HELİKOPTER

Türkiye’ye yaptıkları teklifin heyecan verici olduğunu söyleyen Stephen Estill, “Türkiye’ye yapmış olduğumuz ortaklık teklifi heyecan verici ve sofistike teknolojiler içeren yeni ürenler geliştirmeyi kapsıyor” dedi.

Sikorsky'nin bugün helikopter teknolojisinde dünyanın önde gelen lideri olduğunu belirten Stephen Estill, “Türkiye’de hızla gelişmekte olan ve üstün kabiliyetli sektörle ortaklık ideal bir kombinasyon sağlayacaktır. Ortak olarak Türkiye için yeni hafif çift motorlu bir helikopteri geliştirip oradan da askeri ya da sivil amaçlı, çığır açacak X2 teknolojisi içeren bir platforma geçebiliriz. Heyecan ile Türk hükümetinin TGMH sonucunu açıklamasını ve Türk havacılık sektörü ile ekip oluşturma fırsatını bekliyoruz” dedi.

“ALP HAVACILIK, ÖRNEK KURULUŞ”

Alp Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Alpata da yaptığı konuşmada Türkiye’de yoğun teknoloji ve yüksek katma değerli ürün ihracatında örnek kuruluş durumunda olduklarını söyledi.

Alpata, “2010 yılı ihracatımız 50 milyon dolar çıtasına yaklaşacak. Büyük bölümü şimdiden kontrata bağlanmış ihracatımızın önümüzdeki 5 yılda 3 kat daha artarak yıllık 150 milyon dolara, Türk Genel Maksat Helikopter Projesi'nin devreye girmesi ve JSF projesinin de yüksek üretim dönemine ulaşmasıyla da yıllık 350 milyon Dolara ulaşmasını öngörüyoruz” dedi.



Bu haber 831 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,518 µs