En Sıcak Konular

Obama, Irak'ta İran'a teslim oldu

5 Ekim 2010 17:03 tsi
Obama, Irak'ta İran'a teslim oldu Irak’ın önde gelen Şii koalisyonunun Nuri El Maliki’yi başbakan adayı göstermesi, İran’ın bu ülkede ne kadar güçlü olduğunu kanıtlıyor.

Öneriye göre, Maliki’nin liderliğini yaptığı Hukuk Devleti İttifakı Sadr akımını ve bazı küçük partileri kapsayan geniş bir hükümet kuracak, ancak Yüksek İslam Konseyi ve İyad Allavi’nin liderliğindeki El Irakiye kütlesinin de güçlü muhalefetiyle karşılaşacak.

Kürt partilerse, yeni koalisyonun kendilerine ihtiyaç duyması nedeniyle güçlü bir pazarlık kozu elde ederek, Maliki’yi desteklemek için en büyük kazanımı koparmaya çalışacak. Bu kazanımlar arasında Celal Talabani’nin veya bir başka Kürt liderin cumhurbaşkanlığı yer alacaktır. Hükümeti kurması için Maliki’nin seçilmesi, ABD’yle İran arasındaki uyum sayesinde gerçekleşti. Obama yönetiminin İran’ın güçlü nüfuzuna teslim olduğu görülüyor. ABD, siyasi boşluk ortaya çıkmasın diye Irak hükümetinin en hızlı şekilde kurulmasını istiyor. Ayrıca gelecek yılın sonuna kadar çekilebilmesi için asgari istikrarı sağlayacak güçlü bir Şii lider istiyor.

İran Allavi’yi veto etti ve listesi El Irakiye’nin en yüksek oyu almasına rağmen hükümeti kurmasını engellemeye çalıştı. Amerikalı müttefikin ihaneti sonucu Allavi’nin şansının azalması, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suriye için büyük bir şok. Bu ülkeler, Allavi’nin laik listesine destek vermişti.

Maliki’nin yeni bakanlıkları belirlemek için Şii desteğini kazanması hükümetin kurulmasını sağlayacak. Fakat Irak yine de istikrar bulamayabilir. Zira Sünni çevrelerde, mezheplerinin siyasetteki rolünün sınırlandırıldığı yönünde bir kanaat hâkim. Bazıları başbakana muhalif gruplara katılabilir, ki bunların başında Kaide geliyor.

Allavi’nin seçeneklerinin ne olduğunu bilmiyoruz. Hükümet kurma hakkı kendisine verilmezse siyasetten çekilme tehdidinde bulunmuştu. Maliki de, Allavi’nin blokundaki bazı akımlara imtiyaz ve bakanlıklar vererek bu kütleyi parçalayabilir. Fakat ABD de müttefiki Allavi’ye yeni hükümete katılması için baskı yapabilir.

En belirleyici etkense ABD’nin İran’ın nükleer emellerini barışçıl bir yöntemle mi, yoksa saldırıyla mı ele alacağı. Askeri seçeneğin baskın görünmesi nedeniyle, ABD’nin Irak’ta İran nüfuzuna boyun eğmesi geçici olabilir.

timetürk



Bu haber 854 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,486 µs