En Sıcak Konular

Görüşmeye 'terör' damgası

5 Ekim 2010 14:12 tsi
Görüşmeye 'terör' damgası Berlin’de Cuma günü oynanacak Türkiye-Almanya milli maçını birlikte izleyecek olan Başbakanlar Recep Tayyip Erdoğan ve Angela Merkel arasında yapılacak ikili görüşmede terörle mücadelenin, ağırlıklı bir gündem maddesi olacağı belirtildi.

Başbakan Erdoğan, Cuma günü Berlin Olimpiyat Stadı’nda Türk ve Alman milli takımlarınca oynanacak maçı, Alman mevkidaşı Angela Merkel ile birlikte izleyecek. Erdoğan ile Merkel arasında ikili bir görüşme de yapılacak. Bu arada, Erdoğan’a eşlik edecek Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de bir araya gelecek.

-"TERÖR ŞİMDİ ALMANYA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR KONU"-

Diplomatik kaynaklar, Erdoğan ile Merkel arasındaki görüşmede terör tehdidi ve terörle mücadelede yapılan işbirliği, çok önemli bir gündem maddesi olacağını belirtirken "Terör, şimdi Almanya için çok önemli bir konudur" dediler.

Son bilgiler ve duyumların teröre karşı uluslararası işbirliğinin artırılması gereğine işaret ettiğini belirtilirken Erdoğan ile Merkel arasındaki görüşmenin, ABD ve diğer bazı ülkelerin, Avrupa’yı ziyaret etmeye planlayan vatandaşlarına terörle ilgili "seyahat uyarıları"nı yaptığı bir dönemde gerçekleşeceğine dikkat çekiliyor.

Bu arada, Almanya’da, Avrupa’dan Afganistan’daki terör kamplarına gidenlerin çoğunun Türkiye üzerinden bu ülkeye ulaştığı kanısı bulunduğuna dikkat çekiliyor.

Türkiye ise, PKK ile mücadele konusunda Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinden, PKK’nın finansman kaynaklarının kurutulması dahil, daha çok işbirliğini istiyor.

Eylül sonunda Alman İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’yi Ankara’da ağırlayan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, konuğuna bir PKK dosyası sunmuştu. Bu arada, iki bakan, teröre karşı işbirliğinin daha da etkin hale getirilmesi amacıyla ortak üst düzey bir komitenin kurulması konusunda da mutabık kalmışlardı.

-DİĞER ANA KONULAR-

Berlin’de Erdoğan ile Merkel arasında yapılacak görüşmede gündeme gelecek diğer önemli konular arasında Angela Merkel’in büyük önem verdiği, Almanya’daki Türklerin entegrasyonu ile Türkiye’deki "dini özgürlükler" konusunun da bulunduğu belirtiliyor.

Alman Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un Türkiye ziyaretinin hazırlıklarının da ele alması beklenen ziyaret sırasında Berlin’in de çok önemsediği İstanbul’daki Türk-Alman Üniversitesi konusu da yer alıyor.

18-22 Ekim günlerinde Türkiye’yi ziyaret edeceği belirtilen Wulff’un, temel atma törenine katılacağı belirtilen Türk-Alman Üniversitesi’nin faaliyete başlamasına ilişkin konuların da gündeme geleceği ifade ediliyor.

Türk tarafının yine AB üyeliği süreci için Almanya’dan destek istemesi kesin gözüyle bakılsa da bu sürecin görüşmelerde ağırlıklı bir konu olmayacağı belirtiliyor.

Almanya’nın, özellikle Kıbrıs konusunu görüşmek istediği kaydediliyor. Diplomatik kaynaklar, "Almanya, adadaki müzakere sürecini desteklemeye çalışıyor. Berlin, müzakerelerin iki taraf arasındaki bir anlaşma ile sonuçlanabilmesi için sürece daha fazla destek vermek için neler yapabileceğini düşünüyor" dediler.



Bu haber 642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,907 µs