En Sıcak Konular

Alın size 'eksen'

5 Ekim 2010 12:22 tsi
Alın size 'eksen' Hem İran hem İsrail kızmasın: Yönü neresi? iyibilgi Ankara

İyibilgi’nin aklı “Büyüm Mezopotomya ile büyük Levant birleşiyor”a eriyor da, gazetecilerin önünde Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı tarafından ve anılan “bölgeden” dönerken zikredilmiş bu tanımlamaların gazetelerde ya çok ama çok küçük ve “ekonomi” sayfalarına sıkıştırılmasına veya hiç ama hiç yayınlanmamasına şaşırıp kalıyor!

Türkiye, Suriye, Lübnan, Ürdün ve Irak’ı kapsayacak etimolojisi 15’inci yüzyıla kadar giden ve tabii ki de siyasi bir tanımlama olan bu ifadelerin anlamı yok mu?

Dahası. Davutoğlu bu haritanın Suriye ayağından dönerken “başlı başına bir Türkiye-Suriye ‘ekseni’ kuruluyor diyor da, hadi gazetecilik raconuyla konuyu atladınız. ABD ve hele hele İsrail ve hatta İran bunu atlar mı?

“Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye, Suriye, Lübnan, Ürdün ve ileride Irak’ın da katılımıyla beşli bir ekonomik havza oluşturmayı planladıklarını belirterek, “Bütün Mezopotamya ve eski büyük, bereketli Levant birleşiyor” dedi.

 

“Türkiye, Suriye’nin en büyük ticari ortağı oluyor. Ürdün ve Lübnan’la da zaten benzer mekanizmalarımız var. Dörtlü bir zirve yapacağız. Hükümet kurulduğunda Irak’ı da buna kattığımızda, beşli bir ekonomik havza oluşur. Mezopotamya ve eski büyük bereketli Levant birleşiyor.”

Haritayı zaten görüyorsunuz. Ve bu aynı zamanda bir eksen oluşturuyor. Ama bu eksen, Batı’nın rahatsız olduğu bir eksen mi yoksa Batı’yı rahatlatan bir eksen mi?

Ve yine aynı harita ilk kez bir ekseni Akdeniz’e bu kadar açıyor! Çünkü yarım dairenin diğer yarısı sanki Akdeniz’e geldiği için görülmüyor!

Levant veya Maşrek (Maşrık), coğrafi açıdan en azından muğlak bir terim.  Toros Dağları' nın güneyindeki bölgede, Orta Doğu'da bir alanı işaret ediyor. Batı'da Akdeniz, güneyde Arabistan Çölü ve Doğu'da Mezopotamya ile sınırlı.

Ama Doğu’daki bu sınırı Davutoğlu Levant’e ekliyor. Kelime kökenine hiç girmiyelim ama 15.yy’a kadar gidiyor. İngilizce’den Fransızca’ya kadar. Fakat bugün için asıl anlamı Davutoğlu’nun dilinden çıkan üzerine analiz ve yorum yapılmalı!

İsrail buna ne der? İran buna ne der? Ve bu eksen hangi eksen? Mezopotamya’nın katılımı hangi aşamada? Vb.

Ha şimdi hiç dokunmuyoruz ama bir de Kilikya bilgisi var Levant’ın içinde. Kimilerine göre Maşrık’a dahil kimilerine göre değil. “Levant derseniz Kilikya’yı sorarlar. Ne demek istiyorsunuz?” diye muhalefetten ses gelebilir! Malum kapsadığı bölgede kısa zaman içinde çok olay oldu!

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,030 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,297 µs