En Sıcak Konular

Çantasında 10 anlaşma ile geliyor

5 Ekim 2010 12:12 tsi
Çantasında 10 anlaşma ile geliyor Avrupa turundaki Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun son durağı Türkiye. Farklı alanlarda 10 anlaşmaya imza atacak olan liderler, yeni yatırım ve satın alma fırsatları için iki ülkenin iş dünyasını bir araya getiriyor

Çin Başbakanı Wen Jiabao, yatırım ve ikili işbirliği çalışmaları için kalabalık bir işadamı kafilesi ile sekiz yıl aradan sonra Türkiye'ye çıkarma yapacak. 2-9 Ekim tarihleri arasındaki Avrupa ziyaretleri kapsamında ilk olarak Yunanistan'a uğrayan Wen, Belçika ve İtalya'dan sonra 7 Ekim'de Türkiye'de olacak. Yatırım, satın alma, ekonomik ve ticari işbirliği fırsatlarının masaya yatırılacağı görüşmelerde Wen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. Başta enerji, ulaştırma ve telekomünikasyon olmak üzere farklı alanlarda yaklaşık 10 işbirliği ve anlaşmaya imza atılacak olan görüşmelerde, stratejik ortaklık çalışmalarına ağırlık verilecek.

İLİŞKİLER BİR ÜST SEVİYEYE ÇIKACAK
İki ülke ilişkilerinin ekonomik açıdan daha ileri noktaya taşınması konusunun masaya yatırılacağını belirten Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Zhai Jun, bu noktada ortak platformların oluşturulacağını söyledi. İş dünyasının yanı sıra kültürel işbirliği için seminerlerin de organize edildiğini açıklayan Zhai, "Türkiye ile Çin arasındaki ilişki son dönemde hızla artıyor çünkü gelişen iki ülke olarak çok sayıda ortak noktaya sahibiz. Farklı alanlardaki işbirliklerinin zenginleştirilmesini istiyoruz. Türkiye'deki yatırım fırsatlarının yanı sıra enerji, ulaşım, finans ve telekomünikasyon sektörlerindeki ilerleme muntazam" dedi. Çin'in Türkiye Büyükelçisi Gong Xiaosheng ise Başbakan Wen Jiabao'nun Türkiye ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkileri bir üst düzey seviyeye çıkaracağını belirtiyor. Gong, "2009'da Çin'in Türkiye'ye ihracatı 8.3 milyar dolar iken Türkiye'den ithalat 1.7 milyar dolara ulaştı. Çin, büyük bir ticaret fazlası vermek istemiyor. Bu yüzden iki ülke arasındaki ticari dengeleri sağlamak için uğraşıyor" dedi. Gong, Çin hükümetinin girişimcileri Türkiye'den ithalat yapmaları ve ülkede yatırımları artırmaları için teşvik edeceklerini söyledi.

TÜRKİYE'NİN TANITIMINA AĞIRLIK VERİLECEK
Türkiye ile turizm alanında ortak proje yürütmeyi planlayan Çin, ülkede Türkiye'nin tanıtımını teşvik edecek. İki ülke arasında yapılacak kültürel anlaşma ve işbirliği çerçevesinde Türkiye'yi ziyaret eden Çinli turist sayısının da artırılması hedefleniyor. Yılda 100 bini aşkın Çinli turistin Türkiye'yi ziyaret ettiğini dile getiren Gong, rakamın ikiye katlanmasını hedeflediklerini söyledi. Eğitim alanında da ortak projelerin üzerinde çalışılacağı görüşmelerde, üniversitelerarası öğrenci değişim programlarının artırılması da gündeme gelecek.

TİCARET HACMİ 10 MİLYAR DOLARI AŞTI
Türkiye ile Çin arasındaki tarihi bağların 39 yıl önce iki ülkenin diplomatik ilişkilerini yeniden kurması ile parlak günlerine döndüğüne dikkat çeken Zhai Jun, "Türk-Çin politikasındaki güven ve istikrar, ikili ticari ve ekonomik işbirliğini de her geçen gün artırıyor. 2009'da iki ülke arasındaki ticari hacim 10 milyar doları aştı. Ankara-İstanbul arası hızlı tren projesindeki ortaklık, son dönemdeki önemli gelişmelerin en somut kanıtı" dedi.

ABD'YE VERDİĞİ DESTEĞİ AVRUPA'YA KAYDIRIYOR
Avrupa Birliği ile bu yılın ilk sekiz ayında 305 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşan Çin yönetimi için sekiz günlük Avrupa ziyaretinin anlamı büyük. Bugüne kadar ABD tahvili alarak Amerikan ekonomisinin güçlenmesine önemli katkıda bulunan Çin, kesenin ağzını şimdi de Avrupa için açıyor. Çinli işadamlarının Avrupa'da yapacakları yatırım ve satın alma görüşmelerinin temellerinin de atılacağı ziyaretlerde Yunanistan'dan sonraki duraklar sırasıyla Belçika, İtalya ve Türkiye. Çin Başbakanı Wen Jiabao, mali krizdeki Avrupa'ya 'arkanızdayız' mesajı verirken, ortaya çıkan yatırım ortamını da fırsata çevirmeyi planlıyor. Dün Brüksel'de 37 ülkenin katılımıyla gerçekleşen 8'inci Asya-Avrupa Zirvesi'ne katılan Wen Jiabao, bugün de 13'üncü Çin-Avrupa Liderleri görüşmelerine katılacak.



Bu haber 780 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,063 µs