En Sıcak Konular

Hedefte Türk bankaları mı var?

5 Ekim 2010 12:06 tsi
Hedefte Türk bankaları mı var? Türk bankalarına İran'la ticari ilişkiler yüzünden 'şüpheli' damgası vurulmaya çalışılıyor. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan konuyla ilgili olarak "Baskı havası yaratıyorlar" şeklinde bir açıklamada bulundu. Peki bu baskıyı yaratanlar kimler?

Türkiye finans sektörü üzerindeki İran baskısı artıyor. Tüm büyük bankalara ve 4 bin 500 uluslararası kuruma risk analizi hizmeti veren World-Check isimli firma Türkiye'ye ve Türk bankalarına 'şüpheli' ve 'endişe verici' damgası vurdu

İran ile ilişkilerini ambargoya rağmen sıcak tutmaya çalışan Türkiye'ye karşı Amerikalılar'ın başlattığı uluslararası baskı iyiden iyiye artmaya başladı. Uluslararası 49 bankaya ve 4 bin 500 kuruma mali suçlar, terör finansmanı gibi alanlarda risk analizi yapan World-Check isimli şirket, Türkiye'yi ve Türk bankalarına 'şüpheli' ve 'endişe verici' damgası vurdu. Yurtdışı para transferlerinde risk analizi kapsamında birçok banka tarafından kullanılan Worldcheck'in web sitesinde yer alan bir analizde Amerikan Hazine yetkililerince hazırlanan bir rapora atıfta bulunularak şu ifadelere yer verildi; "İran ambargosuna karşı Türkiye yeni bir tehdit oluşturuyor. Hazine Bakanlığı temsilcileri Türkiye'nin ABD, Avrupa Birliği, Kanada ve Avustralya'nın İran ambargosunu delmek için 'şüpheli' bir ülke haline geldiğini söylüyor."

MÜŞTERİLERE DİKKAT
Türkiye'de bulunan bir İran bankasının yerel para birimini kullanarak Batı'daki yetkilileri alt etmek istediği de belirtilen yazıda batılı bankalara Türkiye'de iş yapan müşterilerine dikkat etmesi de öneriliyor. Analizde ağırlaştırılmış tedbiruygulamasının altı çiziliyor. Biraz daha ileri gidilerek bankaların riske girmemeleri için İran'ın silahlanma faaliyetlerinde kullanılabilecek malları Türkiye'ye ihraç eden müşterileri ile ilişkilerin sonlandırılması gerektiğinin de altı çiziliyor. Ayrıca bu yönde ABD ve Avrupa'daki bankalarının uyarıldığı da belirtiliyor. İran ile Türkiye'nin arasındaki ticaretin artışının da altı çizilen Worldcheck analizinde İran hükümetinin Türkiye'ye 25 milyon dolarlık yardım yaptığının altı çiziliyor.

Barış Ergin / Sabah

Analizin en ilgi çekici başlıkları şöyle:
Türkiye İran'a karşı uygulanacak genişletilmiş yaptırımlara karşı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi oylamasında hayır oyu verdi.
Silahlanma aktivitelerini desteklediği için yaptırım listesine alınan Bank Mellat Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Yerel para birimi ile yapılan ticaret, yaptırımların etkinliğini azaltıyor.
2010 yılında iki ülke arasında ticaret hacmi yüzde 85 oranında arttı.
Türk Eximbank ve İran İhracat Geliştirme Bankası arasında olan işbirliğinde artış gözleniyor.
Türkiye İran ile ticareti arttırmak için limanlarını açtı.
Türkiye İran'a işlenmiş petrol ürünleri gönderiyor.
İran'ın en büyük ticaret ortağı olan Birleşik Arap Emirlikleri'nin yerini Türkiye almaya başladı.
İran Hükümeti Türkiye'ye 25 milyon dolarlık yardım yaptı.
Türkiye ile ticaret yapan tüm müşterilere dikkat edilmeli.
Riske girmemek için İran'ın silahlanma faaliyetlerinde kullanılabilecek malları Türkiye'ye ihraç eden müşteriler ile ilişkiler bitirilmeli.

'Bankalarımızı koruruz'

İran'a yaptırımlar konusunda ABD'den Türkiye'ye gelerek çeşitli banka ve firmalarla görüşmelerde bulunan heyetin İran'a yönelik yaptırımlar konusunda Türk firmalarından bazı taleplerde bulunduğunu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da doğruladı. Çağlayan, "Bankalarla görüşmüşler. Ben bizzat bankacılarımızdan öğrendim. Baskı havası yaratıyorlar" diye konuştu. 17 Ekim'de ABD'ye gidecek olan Çağlayan, temaslarında Türk bankalarına baskıyı gündeme getireceğini ve bankaları koruyacaklarını söyledi.

Yahya Bostan / Sabah



Bu haber 895 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,632 µs