En Sıcak Konular

YSK'dan medyaya HSYK yasağı

5 Ekim 2010 11:26 tsi
YSK, HSYK üyelik seçim süresinde basın ve yayın organlarının adayların lehinde veya aleyhinde propaganda yapamayacağına hükmetti.

Bu seçimde yalnızca hakim ve savcıların oy kullanabileceği dikkate alındığında propaganda yasağını ihlal edici yayınların yapılmasının mesleğin yıpranmasına zemin hazırlayacağına dikkat çeken YSK, propaganda yasağının konulması ile adayların kendilerinin ya da onlar adına başkalarının lehte veya aleyhte propaganda yapmalarının engellenmesinin amaçlandığı ve seçimin önemli unsuru olan adaylar için getirilen propaganda yasağının seçmenleri veya üçüncü şahısları da kapsayacağından şüphe bulunmadığını kaydetti.

Referandum sonuçlarının Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra yürürlüğe girdiğini dile getiren YSK, Anayasaya 5982 Sayılı Kanunla eklenen Geçici 19. maddede; " …. adaylar propaganda yapamazlar; sadece, Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde özgeçmişlerini bu iş için tahsis edilmiş bir internet sitesinde yayımlayabilirler. … Yapılacak seçimlerde, 26/4/1961 tarihli ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun bu bende aykırı olmayan hükümleri uygulanır." hükümlerini hatırlattı.

Yüksek Seçim Kurulu'nca 17 Ekim 2010 tarihinde yapılacak seçimlerin sağlıklı ve düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla propagandaya ilişkin hususların düzenlenerek karar altına alınması gerektiğinin altının çizildiği YSK'nın karar açıklamasında, "Adayları ve seçmenleri etkileyip, yönlendirebilmeleri nedeniyle radyo ve televizyon yayınları, seçim döneminde daha ayrıntılı ve özenle uygulanması gereken usul ve esaslara tabi tutulmuştur. 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ve 3984 Sayılı Radyo ve Televizyon Yayınlarının Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun, seçim dönemindeki radyo ve televizyon yayınlarıyla ilgili düzenlemeler içermektedir. Öncelikle bu seçime ancak birinci sınıf hakim ve savcıların aday olabileceği ve bu seçimde yalnızca hakim ve savcıların oy kullanabileceği dikkate alındığında propaganda yasağını ihlal edici yayınların yapılması mesleğin yıpranmasına zemin hazırlayacaktır. Propaganda yasağının konulması ile adayların kendilerinin yada onlar adına başkalarının lehte veya aleyhte propaganda yapmalarının engellenmesi amaçlanmıştır. Seçimin önemli unsuru olan adaylar için getirilen propaganda yasağının seçmenleri veya üçüncü şahısları da kapsayacağından şüphe bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle; radyo ve televizyon kuruluşları, (Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu dahil), seçim takviminin başlangıç tarihi olan 24 Eylül 2010 tarihinden oy verme günü olan 17 Ekim 2010 tarihine kadar Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeliği seçiminde adayların lehinde veya aleyhindeki propagandaya hiçbir şekilde yer vermeden yayınlarını sürdürmeleri gerektiğine, Karar örneğinin Resmi Gazetede yayımlanmasına, Türkiye Radyo ve Televizyon Genel Müdürlüğüne, tüm basın ve yayın kuruluşlarına tebliğ ve gereği için Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanlığına gönderilmesine" oy birliği ile karar verildiği ifade edildi.

CİHAN



Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,117 µs