En Sıcak Konular

''Avcı'nın kitabını gazeteciler yazdı'' iddiası

5 Ekim 2010 08:46 tsi
''Avcı'nın kitabını gazeteciler yazdı'' iddiası
Avcı'yı yakından tanıyan yazar Önder Aytaç'tan çok tarışılacak iddia...

Aytaç, Hanefi Avcı’nın kitabındaki cemaat bölümünü gazeteciler Nedim Şener, Tayfun Hopalı, Soner Yalçın, Necdet Açan ve Toygun Atila’nın yazdığını öne sürdü. Muhatapları ise yalanladı.

Devrimci Karargah Terör Örgütü soruşturması kapsamında “örgüte yardım ve yataklık” suçundan tutuklanan Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın ‘Haliç’te yaşayan Simonlar’ kitabının, cemaatle ilgili ikinci bölümünün Temmuz ayından sonra kitaba eklendiği ortaya çıkarken, ikinci bülümün yazımına 6 gazeteci ile muvazzaf ve emekli bazı askerlerin yardım ettiği iddia edildi. Cemaat bölümün yazmakla suçlanan gazeteciler ise bu iddiayı yalanladı.

HAYIR KAMPANYASI İÇİNDİ

Hanefi Avcı’nın kitabı ve tutuklanması Habartürk’te masaya yatırıldı. Katılımcılardan Polis Akamedisi’nde uzun süre ders veren Doç. Dr. Önder Aytaç, Avcı’nın kitabının ikinci bölümünü 6 gazeteci ile muvazzaf ve emekli bazı askerlerin yazdığını iddia etti. Kitabın amacının anayasa referandumu öncesinde ‘hayır’ oylarının bir blokta toplanmasını sağlamak olduğunu iddia eden Aytaç, kitabın yazımına katkıda bulunduğunu iddia ettiği isimleri de şöyle sıraladı:

‘AKÇURA DA REDAKTE ETTİ’

“Milliyet gazetesi muhabiri Nedim Şener, Vatan Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Tayfun Hopalı, Vatan gazetesi köşe yazarı Ruşen Çakır, Hürriyet gazetesi yazarı Soner Yalçın, Hürriyet gazetesi Yazı İşleri Müdürü Necdet Açan ve Hürriyet gazetesi muhabiri Toygun Atila... Bu kişiler benim kaanatimce, benim okumama göre kitaba azımsanmayacak yardım yapmışlardır...” (...) “Sadece gazeteci değil, muvazzaf ve gayri muvazzaf da var. Diyorum ki, askeriyenin içinden birileri bu kitabı edit edenlerden birisi...”

GÖRDÜM, REDAKTE ETMEDİM

Önder Aytaç, Milliyet gazetesi yazarı Belma Akçura’nın kitabın birinci bölümünün edisyonuna yardım ettiğini öne sürdü. Programın konuklarından Şamil Tayyar ise Avcı’ya yardım eden 3 gazeteci olduğunu, bunlar arasında Akçura ve Çakır’ın olmadığını söyledi. Akçura ise, edisyona yardım etmediğini, sadece röportajda kitabı okuyarak soru sormak istediği için ilk bölümü aldığını söyledi. Akçura, Avcı’nın kitabına yardımcı olmasını istemesi halinde bunun ayıp ya da yanlış bir şey olmayacağına inandığını söyledi.

MASAMDA GÖRÜNCE!..

Avcı’ya yardım ettiği iddia edilenlerden Nedim Şener, yardımcı olmuş olsa kitaptaki Dink suikastine ilişkin yanlışların olmayacağını belirterek “Kitabı masamda gördüm. Hanefi Avcı’yı arayıp ‘İsminizle korsan kitap çıkmış’ dedim. O da bana güldü. O ana kadar haberim yoktu” dedi.

DAHA İYİ BİR KİTAP OLURDU

Ruşen Çakır “Kitaptan hiçbir şekilde haberim yok. Ne yazdığını biliyorum, ne ettiğini biliyorum. Niye sağda solda Önder k.... uyduruyor. Avcı, keşke bana söyleseydi edisyonunu yapsaydım, daha iyi bir kitap olurdu ama yapmadığı, kendi bileceği iş” derken Necdet Açan ise, “Önder Aytaç’a sorun. Bu konu hiç ilgilendirmiyor” diye konuştu. •

Müşteki olarak İfade verdi

Hanefi Avcı, ‘’telefonlarının izinsiz dinlendiği’’ yönündeki iddiaya ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında Fatih Adliyesi’nde müşteki sıfatıyla ifadesi alındı. Silivri 4 No’lu Cezaevinden yoğun güvenlik önlemleri altında Fatih Adliyesine getirilen Avcı, memur suçları konusundaki soruşturmaları yürüten Cumhuriyet Savcısı Ercan Altuncu’ya yaklaşık 1.5 saat ifade verdi.Şikayeti üzerine başlatılan soruşturma kapsamında ifadesine başvurulan Avcı’nın, kendisini dinleyenlerdenşikayetçi olduğu ve İstanbul Emniyet Müdürlüğünün 4-5 bin kişinin telefonlarını izinsiz olarak dinlediğini iddia ettiği öğrenildi.

Avcı ile Kılıç'ı da o buluşturmuştu

Hanefi Avcı’nın kitabının yazımına katkı sağladığı iddia edilen isimler arasında yer alan Hürriyet Gazetesi Yazıişleri Müdürü Necdet Açan, Aktüel’e kapak olan ‘Avcı Avlarıyla’ haberini yapan gazeteci.  Avcı 1997 yılında Nejdet Kılıç’ın da aralarında bulunduğu 6 kişi ile bir araya gelmiş ve yaptığı işkenceden dolayı özür dilemişti. İşkenceci ve mağdurlar bu olayın ardından fotoğraf çektirmiş bu olay Aktüel dergisinde Açan imzasıyla haber olmuştu.  Halen Hürriyet Yazı İşleri Müdürü olan Açan’ın Avcı ile arasının çok iyi olduğu belirtiliyor.

Cemaat’ Temmuz’da yoktu

star Ankara Temsilcisi Şamil Tayyar’ın, Hanefi Avcı’nın kitibanının cemaatle ilgili ikinci bölümünün sonradan yazıldığı iddiasını Hanefi Avcı’nın kitap basılmadan önce kitabın taslağını gönderdiği Milliyet Yazarı Belma Akçura doğruladı. Habertürk’te Hanefi Avcı’nın tutuklanmasıyla ilgili tartışma sırasında Tayyar’ın ısrarlı soruları üzerine Akçura, Hanefi Avcı’nın kitabı Mayıs ayında kendisine gönderdiğini, Temmuz ayında da Avcı ile yüzyüze görüştüğünü bu zamana kadar kitapta cemaatle ilgili bölümün olmadığını söyledi.

Belma Akçura, 2010 Mayıs ayında da kitabın taslağını kendisine gönderdiğini söyledi. Şamil Tayyar’ın ısrarlı soruları üzerine Akçura, 2010 yılının Mayıs ayında kitabın taslağı kendisine geldiğinde cemaatle ilgili bölümün olmadığını söyledi. Avcı ile Temmuz ayında Eskişehir’de yüzyüze görüştüğünü anlatan Akçura “2010 Temmuz ayında Hanefi Avcı’nın yanına gittim. O zaman da yoktu... İkinci bir kitap yazdığını söylemişti...” dedi. Akçura “Kitap çıktıktan sonra ben Hanefi Avcı’ya e-maille bu durumu sordum ancak cevap alamadım” dedi. 

Avcı’ya özgürlük istediler

İstanbul Adliyesi’ne giden CHP’li eski milletvekilleri Sabri Ergül, Ercan Karakaş, ressam Bedri Baykam, sanatçılar Tarık Akan, Müjde Ar, Rutkay Aziz, gazeteciler Ahmet Hakan, Hikmet Çetinkaya ve Cüneyt Ülsever’in de aralarında bulunduğu bir grup, tutuklanmasına itiraz etmeyen Hanefi Avcı’nın tutukluğunun mahkeme tarafından resen incelenmesini istedi. Avcı’nın tahliyesini isteyen grup, dilekçeyi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdi. 

star

 



Bu haber 984 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,321 µs