açık mesaj | " /> açık mesaj | "/>

En Sıcak Konular

Abdullah Gül'den açık mesaj

5 Ekim 2010 08:09 tsi
Abdullah Gül'den açık mesaj 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, KTÜ'deki 2010-2011 yılı akademik yılı açılışı töreninde yaptığı konuşmada üniversitelere açık mesaj gönderdi...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversitelerin kendilerini süratli bir şekilde yenilemesi gerektiğini söyledi.

Gül, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin (KTÜ) Osman Turan Kongre Merkezi'ndeki 2010-2011 yılı akademik yılı açılışı töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'de üniversitelerin uzun yıllar enerjilerini başka konularda sarf ettiğini vurguladı. Gül, "Esas öncelikleri olan eğitimi yaptılar belki, ama araştırma, geliştirme, teknoloji, bilim üretme konularında belki çok fazla teşvik edilmediler, imkan verilmedi, belki ortam sağlanmadı, ama bir gerçek var ki, çok başarılı olamadık. Memnuniyetle ifade edeceğim ki, bu konularda son yıllarda Türk üniversitelerinde çok önemli gelişmeler var." dedi.

Türkiye'nin orta ve uzun vadede dünyada dikkati çekecek kadar bilim veteknolojiüreteceğine inandığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti: "Türkiye daima teknolojitransfereden ve o teknolojiyi kullanan bir ülke olamaz. Türkiye sadece kitapları ve bilimi tercüme eden ve onları başka bir şekildekitaphaline getirip yayınlayan, öğrencilerin hizmetine sunan bir ülke olamaz. Türkiye muhakkak ki teknoloji de üretmesi lazım. Ürettiği teknolojiyi de başka yerlere transfer etmesi lazım. Bu Türkiye ki, 70 milyon nüfusu olan çok önemli bir coğrafyada olan, dünya siyasetinde çok önemli ve konumu olan bir ülke."

Böyle bir ülkenin teknolojide tamamen bağımlı olamayacağının altını çizen Gül, "Bugünkü dünyada herkes birbirine bağımlıdır, bu ayrı bir konu. Her şeyi siz üretmezsiniz, mukayeseli üstünlüğünüze göre bazı şeyleri üretirsiniz bazı şeyleri alırsınız. Bu daha ekonomik olur, bu ayrı bir konu. Ama sizin de başkalarına satacağınız teknolojiyi ve bilgiyi üretmeniz gerekir. Onun için üniversitelerin sadece eğitim veren kurumlar olmadığını söyledim. Üniversitelerin araştırma, geliştirme yapması ve öğretim üyelerinin, akademisyenlerin bunlara da yeteri kadar vakit ayırabilecekleri bir sistemin olması gerekir." ifadelerini kullandı.

"ÜNİVERSİTELER KENDİNİ YENİLEMELİ"

Üniversiteleri alışkan olunan üniversitelerden çıkartmak gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin topyekün kendisini yenilediğini, ancak bu yenileme içerisinde üniversitelerin kendisini biraz geç yenilemeye başladığını kaydetti. Üniversitelerin kendilerini süratli bir şekilde yenilemesi gerektiğini ifade eden Gül, şöyle devam etti: "Çünkü Türkiye bazı dönemleri kaçırdı. Sanayi devrimini kaçırdı, hatta bilgisayar, bütün bu dönemleri kaçırdı. Ama Türkiye bundan sonra ortaya çıkan yeni bilim alanlarındaki dönemleri kaçırmaması gerekiyor. Onun için biz kendimizi iyi organize etmeliyiz. 10-15 sene sonraki güçlü ülkelerin arasına Türkiye'nin de girmesi gerekiyor. Cihan imparatorlukları kurmuş bir ülkenin 15-20 yıl sonraki dünyasının şekillenmesinde muhakkak yerini alması gerekir. Bunun olması için de herkese iş düştüğü gibi üniversitelere de iş düşmektedir."

Törene, Cumhurbaşkanı Gül'üş eşi Hayrunnisa Gül ile Devlet Bakanı Faruk Özak, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, milletvekilleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.KTÜRektörü Prof. Dr. İbrahim Özen, törende Cumhurbaşkanı Gül'e günün anısına çeşitli hediyeler verdi.

cihan



Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,196 µs