En Sıcak Konular

Terörü aşırı sağcı siyasetçiler besliyor

4 Ekim 2010 22:13 tsi
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın hafta sonu yayımladığı seyahat uyarısı, Müslüman karşıtı politikacıların kıtadaki terör tehdidi üzerindeki etkisinin altını çizmiş oldu.

Fransa sinemalarında son üç haftada en çok izlenen film “Tanrılar ve İnsanlar” oldu. Silahlı İslami Grup (GIA) isimli terör örgütü tarafından 1996’da Cezayir’de kaçırılan ve kafaları kesilerek öldürülen yedi Fransız keşişin gerçek hikayesinden hareketle çekilen filmin çok küçük bir kısmı keşişlerin tutsaklığına ayrılmış.

Filmin odağında asıl, kaçırma olayına kadar geçen aylarda neler yaşandığı, GIA’nın fanatizmi karşısında Hıristiyanların ve Müslümanların cesareti ve Cezayir hükümetinin kinizmi yer alıyor.

Hikayenin, bugün Avrupa’nın geneline yayılan ruh haliyle tuhaf bir bağlantısı var. İnsanlar hem korkuyor, hem de kendilerine karşı saldırı planları yapan teröristlerle korkularını sömüren ancak kimi durumlarda da teröristlere açık açık sataşan politikacılar arasında sıkışıp kalmış olmanın sıkıntısını yaşıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı da sanki bu gerginliğin altını çizmek istermiş gibi Avrupa genelinde bir “seyahat alarmı” yayımladı. Yapılan açıklamada, “ABD vatandaşları toplu taşıma ağları ve diğer turist altyapısına saldırabilecek potansiyel teröristler konusunda uyarılmaktadır. Teröristler metro ve tren sistemlerini, hava ve denizyollarını hedef almış ve saldırmıştır. ABD vatandaşları çevrelerinde olup bitenin farkında olmalı ve seyahatleri sırasında kendilerini korumak için gerekli bütün güvenlik önlemlerini almalıdır” denildi.

EL KAİDE SALDIRILARI ÖNLENDİ

Geçtiğimiz hafta, Avrupalı ve Amerikalı istihbarat yetkilileri El Kaide’nin lider kadrolarının Almanya, Fransa ve İngiltere’de eşzamanlı büyük saldırılar düzenlediği haberlerini doğruladı. Planların henüz ilk safhalarında olduğu, ancak sonuçlarının çok büyük olacağı belirtildi.

O günden bu yana Avrupa’daki ortam, kıtanın her yerinde göçmenlere özellikle de Müslümanlara karşı düşmanlığı besleyen aşırı sağcı partilerin güçlü siyasi aktörler olarak kendilerini kabul ettirmesiyle daha da tehlikeli bir hale geldi.

Medeniyetler çatışması uzun bir süredir bu kadar gerçek ve yakın görünmemişti.

Batılı istihbarat ajansları El Kaide’nin planlarını ortaya çıkarır çıkarmaz, ABD’nin Veziristan’daki insansız hava aracı operasyonlarında bir artış görüldü. Avrupa’da da güvenlik önlemleri önemli oranda artırıldı.

SAVAŞ DOĞUDAN BATIYA KAYIYOR

Ancak yeni terör tehlikesi ne Veziristan’da başlıyor ne de orada bitiyor. El Kaide’nin Kuzey Afrika, Arap Yarımadası, Irak ve Somali ile Avrupa ve ABD’nin çeşitli yerlerinde bulunan destekçileri savaşı batıya getirmeye kararlı görünüyor.

Yıllar boyunca cihatçılar NATO’nun Afganistan’daki varlığı, Irak Savaşı ve İsrail’in Filistin topraklarını işgali gibi bazı çözümsüz sorunlardan faydalandı. Bugün yeni olan şey, Avrupa’yı teröristler için hedef zengini bir yer haline getiren yabancı karşıtı ve Müslüman karşıtı partilerin iktidara gelişi.

ABD devlet kurumlarına terör örgütlerinin sosyal ve örgütsel özellikleri konusunda danışmanlık yapan antropolog Scott Atran, “Aşırı sağcılar ve cihatçıların birbirine ihtiyacı var” dedi. Avrupa’da özellikle Müslüman göçmenlerin “kurtlara yem edildiği” gibi bir izlenim yayıldığını belirten Atran, bu korkunun doğrudan cihatçılar için propaganda malzemesi olduğunu söyledi.

Fransa’nın terörle mücadele politikalarının mimarlarından, isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, “Bu siyasettir. Ancak teröristleri durdurmaya yetmemektedir” dedi.

BAYRAĞI WILDERS TAŞIYOR

Şu an en dikkat çekici provokatör Hollandalı siyasetçi Geert Wilders. Wilders’ın liderliğindeki İslam ve göçmen karşıtı Özgürlük Partisi’nin seçimlerden dört ay sonra kurulan hükümette merkezi bir noktada bulunması bekleniyor.

Hollanda Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nden Edwin Bakker, Wilders’ın 2008 tarihli filmi “Fitne”yi hatırlatarak, “Bence ayaklanmalar çıkmasını bekliyordu, ama böyle bir şey yaşanmadı” dedi. Hollanda sükunetini bozmadı ancak Pakistan’da aşiretlerin kontrolündeki bölgelerde öfke dalgaları büyüyor.

Pakistan’daki Taliban militanlarının liderlerinden Veli ür-Rahman, 1 mayıs’taki Times Meydanı bombalı saldırı girişimini Wilders’ın yükselişiyle bağlantılandırdı. Bir televizyon röportajında, Hollanda hükümetinin gittiği yolun çok tehlikeli olduğunu söyleyen Rahman, “İslami değerler üzerine yasaklar koyup bu değerleri aşağılamanın bedelini ödeyecekler” dedi.

Bu haber Newsweek'in 11 Ekim tarihli sayısında yayımlanacak "Turn on the Red Light" başlıkl haberden derlenmiştir.



Bu haber 880 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,132 µs