En Sıcak Konular

Nobel ödüllü ekonomistten uyarı

4 Ekim 2010 22:10 tsi
Joseph Stiglitz, Avrupa geneline yayılan kemer sıkma önlemlerinin yeni bir resesyona neden olabileceği uyarısını yaptı ve spekülatörlerin İspanya'yı kısa bir zamanda 'kaçınılmaz sona' sürükleyebileceğini söyledi.

2001’de Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görülen Stiglitz, euronun geleceğinin tehlikede olduğunu ve yakın bir gelecekte uzun ekonomik durgunluk sürecinden geçen İspanya’nın spekülatörlerin hedefinde olacağını söyledi.

Bir zamanlar eski ABD Başkanı Bill Clinton’a ekonomi danışmanlığı da yapan Stiglitz, İspanya konusunda büyük çaplı harcama kesintilerinin ülke ekonomisini yavaşlatıp, kaçınılmaz sona sürükleyebileceğini söyledi.     

Stiglitz, “İspanya on yıl önce Arjantin’i etkileyen bir ölüm sarmalına girebilir… Şu anda İspanya spekülatörlerin etkisinde değil ancak kısa zamanda saldırıya uğramaya başlayacaktır” dedi.         

Stiglitz’in “Freefall –(Serbest Düşüş)” adlı kitabının güncellenmiş baskısını değerlendiren Sunday Telegraph gazetesi yazarın, “Avrupa genelinde kemer sıkma politikaları geliştirmenin ABD’yi de etkilemesinden endişe ediliyor” sözlerine de dikkat çekti.

İKİ DİPLİ RESESYON TEHLİKESİ VAR

Stiglitz kitabında aynı zamanda, “Birçok ülkenin zamanından önce harcamalarını kesmesiyle birlikte, küresel çapta bir talep düşüşü görülebileceği gibi bu durum hem büyümenin yavaşlamasına hem de iki dipli resesyona neden olabilir” ifadelerine yer verdi.   

Ekonomist, “Küresel ekonomik durgunluğa ABD sebebiyet vermiş olabilir ancak Avrupa’nın da aynı şekilde sorumlu olduğunu söyledi” dedi.

EURO BAŞARISIZ BİR DENEYİM

Euroyu şu anda sıkıntı yaşayan bir deneyim olarak tanımlayan Stiglitz, kurumsal açıdan bir gözden geçirme gerçekleştirilmediği takdirde 16 üyeli euro bölgesinin bu para biriminden vazgeçmeyi düşünmeye başlayabileceklerine dikkat çekti. 

 

Nobel ödüllü ekonomist, “Başarısızlığı kabul edip yola devam etmek yüksek işsizlik oranı ve ekonomik sıkıntı çeken insanlarla karşılaşmaktan çok daha iyi olabilir” dedi. 

Bu yazı AFP haber ajasında, “Top economist warns of European 'wave of austerity” başlığıyla yayımlanmıştır.



Bu haber 815 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,875 µs