En Sıcak Konular

Facebook'a erişim engellenebilir

4 Ekim 2010 21:30 tsi
BTK Başkanı Acarer: Facebook ile ilgili bir risk sözkonusu

BTK Başkanı Acarer: Facebook ile ilgili bir risk sözkonusu  
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Ar-Ge ve yerli ürün kullanımı konusunda Alcatel, Cisco, Ericsson, Motorola, Siemens gibi dünya markası olmuş tedarikçilerin de büyük işletmecilerin hassasiyetine katılmalarının zamanının geldiğini belirterek, ''Ekosistemlerindeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin bilgi ve ürünlerini kendi adlarını kullanarak dünyada pazarladıkları takdirde, hem bu firmalar hem kendileri hem Türkiye kazanacak'' dedi.

Acarer, ''Bilişim Zirvesi'10''un açılış töreninde yaptığı konuşmada, sektörde her geçen gün yeni olanaklar sunabilecek teknolojik gelişmelerin ortaya çıktığını, Ar-Ge faaliyetleri ve Ar-Ge elemanı yetiştirmede önemli düzenlemelerin yapıldığını ifade etti. Bugün gelinen noktada bu konunun artık Türkiye'de ortak bir konsensüs noktası haline geldiğini bildiren Acarer, ilgili kuruluşların tepe yöneticilerinin, bu şartları azami ölçüde yerine getirmek için çok kararlı olduklarını kaydetti.

Türkiye'de Ar-Ge elemanı çalıştırma, yazılım ve donanımda yerli ürün kullanmanın asıl faydalarının 5-10 sene sonra görüleceğini belirten Acarer, şöyle devam etti:

''İnanıyorum ki bundan böyle acil muhabere sistemi gibi ulusal çapta yapılacak ihalelerde, makul ölçüde olmak üzere yerli üretim ve Ar-Ge koşulları hep olacak. Sektördeki küçük ve orta ölçekli firmalar, bundan sonra yapılacak bu tür ihalelerden hep kazançlı çıkacaktır. Acil muhabere Türkiye'de gerekli, ancak Türkiye'de farklı kuruluşlar kendi altyapılarına sahip olmak istiyorlar. Bunun iki sakıncası var. Birincisi zaten bunun için tesis edilen bant teknik olarak bütün firmaların ayrı ayrı altyapı kurmaları için elverişli değil. İki, kendi altyapılarını kurmak isteyen 7-8 çok büyük kuruluş var. Ayrı ayrı altyapılar kurulduğunda, bunlar birbirleriyle dahi görüşemeyecek hale gelecekler.''

Acarer, Türkiye'de Ar-Ge ve yerli ürün kullanımının gelişimi konusunda ise şunları kaydetti:

''Ar-Ge ve yerli ürün kullanımı konusunda Türkiye'de büyük işler yapan, bölge ülkelerine doğru açılan ve büyük sermayelere sahip tedarikçilerin, adlarını da vereyim Alcatel, Cisco, Ericsson, Motorola, Siemens ve benzeri dünya markası olmuş tedarikçilerin de büyük işletmecilerimizin bu hassasiyetine katılmalarının zamanı geldi diyorum. Bu tedarikçiler ekosistemlerindeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin bilgi ve ürünlerini kendi adlarını kullanarak dünyada pazarladıkları takdirde hem bu firmalar hem kendileri hem Türkiye kazanacak. Bunlar sayesinde küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz kendi ürünlerini çok daha rahat ve güzel koşullarla pazarlayabilirler.''

-''SEKTÖRDEKİ İVMENİN ÇIĞ ETKİSİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ...''-

Düzenlemelerin zamanında ve ihtiyaçları karşılayacak şekilde yapılmaması durumunda ciddi bir kaos ortamı ve haksız rekabetin ortaya çıkacağını, bu nedenle ilgili STK'larla yürüttükleri standardizasyon ve sertifikasyon çalışmalarına büyük önem verdiğini bildiren Acarer, personel belgelendirilmesi konusunda da çok acil düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi.

Gelecek yılın Mart ayında Hannover'de düzenlenecek Cebit Fuarı'nda Türkiye'nin partner ülke olarak seçildiğini anımsatan Acarer, büyük STK'ların her türlü olanağı zorlayarak bu fuara katılmakta zorlanan küçük ölçekli işletmelere destek olacaklarına inancını dile getirdi.

Acarer, sektördeki ivmenin çığ etkisine dönüştürülebilmesi için önem arz eden unsurları ''bilgi teknolojileri ve iletişim sektöründeki ürünlerin özellikle yazılım ürünlerinin ihracat teşviklerinden yararlanabilmesi için bu ürünlerin hizmet yerine sanayi ürünleri olarak kabul edilmesi, üniversitelerin bünyelerinde bulunan teknoparkları sadece rant amaçlı değil verecekleri bilimsel katkılarla desteklemeleri, savunma sanayii, finans ve sağlık sektörlerinde bilgi teknolojilerine yönelik proje ve ihalelerde, ihale sorumlularının mevcut işletmelerin bu ihale ve projelerde yer almaları için çaba sarf etmeleri'' olarak sıraladı.

Türkiye'de 3 mobil operatörün de çok iyi teknik altyapılara sahip olduğunu ve yatırımlarını sürdürdüğünü söyleyen Acarer, bu operatörlerin de haksız yere eleştirilildiklerini savundu.

-İNTERNET SİTELERİNE ERİŞİMİN ENGELLENMESİ-

Bazı internet sitelerine erişimin engellenmesi konusuna da değinen BTK Başkanı Tayfun Acarer, internet konusunda Türkiye'de yapılan haberlerin ''kamuoyunu çarpıttığını'' belirterek, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yürütme organı olarak kendilerinden internet sitelerinin kapatılmaması konusunda ekstra çaba sarf etmelerini istediğini kaydetti.

Acarer, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yürütme organı, kamu görevlileri işleri yürütür, alınan mahkeme kararını yorumlayamaz. Facebook'la ilgili bir risk söz konusu. İnternet Başkanlığındaki arkadaşlarımız mahkeme kararlarına ekstra çaba sarf ederek, Facebook'la sürekli iletişime geçerek, burada Youtube benzeri bir sorunun çıkmamasına azami gayret gösteriyorlar. Ama maalesef yansıyan haberlere baktığımızda 'BTK, Facebook'u da kapatacak'.



Bu haber 869 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,864 µs