En Sıcak Konular

Almanya Cumhurbaşkanı'na tepkiler

4 Ekim 2010 20:05 tsi
Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkede yaşayan Müslümanların tümüyle Alman değerlerine ve Alman Anayasasına göre hareket etmelerini istedi.

Bild gazetesinin internet sayfasında yer alan habere göre Merkel, "Almanya’daki İslamiyet imajının büyük ölçüde şeriat kurallarından, kadın ve erkekler arasındaki eşitsizlikten ve töre cinayetlerinden oluştuğunu" belirterek, anayasanın temel değerlerine karşı çıkılmasına hiçbir şekilde hoşgörü gösteremeyeceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un dün iki Almanya’nın birleşmesi kutlaması vesilesiyle yaptığı konuşmada "İslamiyet’in artık Almanya’ya ait olduğu" şeklindeki sözlerini gerçekçi bir tanımlama olarak gördüğünü ifade eden Merkel, ancak İslamiyet’in gerçekte nasıl olduğu ve Almanya’da nasıl tanıtıldığı yönündeki tartışmaların daha süreceğine inandığını kaydetti.

Merkel, bu tartışmalara kadın-erkek eşitliği ile anayasanın kabul görmesinin dahil olduğunu sözlerine ekledi.

Haberde ayrıca, çoğu Almanın Wulff’un söz konusu açıklamasını doğru bulmadığına dikkat çekilerek, "Cumhurbaşkanı Wulff’un konuşmasını doğru buldunuz mu" şeklindeki soruya okuyucuların yüzde 70’inin "hayır" yanıtını verdiği ifade edildi.

"Merlin" takma adıyla görüş belirten bir Alman okuyucu, gazetenin internet sayfasına yazdığı yazıda, "Wulff’un konuşmasını dinlediğinizde sanki Almanya’yı Müslümanlar kurtarıyor izlenimini edinebilirsiniz. Ancak işsizlik ya da suç oranlarına bakıldığında tablo bambaşka" görüşünü dile getirdi.

Bir başka Alman okuyucu da, Wulff’un konuşmasında Almanya’nın Hristiyan bir ülke olduğunu açıkça söylemesini beklediğini ifade ederek, "Almanya’nın Kur’an ile ilgisi olamaz" ifadesini kullandı.

"Gunsha" takma adlı bir diğer Alman okuyucu da, Wulff’u sert bir dille eleştirerek, "Wulff madem İslamiyet’i bu kadar beğeniyor, neden bir İslam ülkesinde cumhurbaşkanlığı yapmıyor" yazdı.

-TÜRKLER ARASINDA MEMNUNİYET- Bu arada Cumhurbaşkanı Wulff’un sözleri, Almanya’daki Türkler arasında memnuniyet yarattı.

Hamburg’da yaşayan işadamı Yaşar İnan (47), göçmenlerin de bu toplumun bir parçası olduğu gerçeğinin artık gözardı edilmediğini belirterek, "Sonunda bazı gerçekleri Cumhurbaşkanı da gördü. Göçmenler ekonomik, toplumsal, kültürel yönden bu toplumun bir parçası. 3 Ekimde, iki Almanya’nın birleşme yıldönümü vesilesiyle düzenlenen törende, Almanya Cumhurbaşkanının bu yönde verdiği olumlu mesajı bizleri çok sevindirdi" dedi.

Hanifi Toprak (34) adlı vatandaş, İslamiyetin de Almanya’da diğer dinler gibi kabul görmesi gerektiğini ifade ederek, "Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa eden Thilo Sarrazin’in Türk ve Arapları aşağılamasının ardından Cumhurbaşkanının, göçmenler başta olmak üzere herkesi kucaklamasını olumlu bir mesaj olarak değerlendiriyorum" açıklamasında bulundu.

Memur olarak çalışan Ayşe Ateş (35), Wulff’un Almanya Cumhurbaşkanı Johannes Rau’dan sonra göçmenlere yönelik olumlu mesajlar veren bir cumhurbaşkanı olduğunu belirterek, "Muhafazakar bir partiden gelen Cumhurbaşkanının bu yöndeki açıklamaları, göçmenlerin de artık bu ülkede kabul gördüğünün bir işaretidir" diye konuştu.

Hasan Özalp (25) adlı vatandaş, bugüne kadar Almanya’nın bir göç ülkesi olduğu gerçeğinin kabul edilmediğini, ancak bu gerçeğin artık ortaya çıktığını ifade ederek, ülkede yaşayan hiç kimseye karşı ön yargılı olunmaması gerektiğini söyledi.

Zekeriya Baltacı (63) adlı vatandaş da, bir Alman Cumhurbaşkanından ilk defa bu şekilde olumlu bir mesaj duyduğunu belirterek, gerçekleri duymayı sadece Cumhurbaşkanı gibi tarafsız birisinden değil, diğer bazı siyasi parti yetkililerinden de beklediğini ifade etti.



Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,493 µs