En Sıcak Konular

KKTC gelecek stratejileri sonuç raporu sunuldu

4 Ekim 2010 18:45 tsi
KKTC’nin hedeflediği ekonomik ve sosyal gelişimi başarması ve sahip olduğu potansiyeli gelecekte daha etkin hayata geçirmesi için gerekli stratejilerin belirlenebilmesi amacıyla gerçekleştirilen ‘KKTC Gelecek Stratejileri Konferansı'nın sonuç

Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) Türk-KKTC İş Konseyi ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile işbirliği içinde 24 Mayıs 2010'da gerçekleştirdiği konferansa ilişkin rapor, TEB Genel Müdürü Varol Civil ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Halim Mete'nin katılımı ile Girne Mercure Otel’de gerçekleştirilen törende Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Ömer Köseoğlu’na sunuldu. Törene, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Kaya Türkmen, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Ömer Köseoğlu, TEB Genel Müdürü Varol Civil, TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, Türkiye-KKTC İş Konseyi Başkanı Mustafa Fethi Gürbüz, Konsey Eş Başkanı, KTTO Başkanı Günay Çerkez ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı katılarak birer konuşma yaptı.

TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete ise konuşmasında, Kuzey Kıbrıs ekonomisinin geleceğinin konuşulacağını, ancak 2004 yılı Annan Planı Referandum sonucuna da bir vurgu yapmanın şart olduğunu söyledi. Ekonomi ve siyasi izolasyonlardan kurtulamayan Kıbrıs Türk halkının çözüme destek verdiği halde uluslararası toplum tarafından cezalandırıldığına işaret eden Mete, “Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında gerçekleştirilen sınırlı ticaret dışında, hiçbir ülkeyle ticaret yapılamıyor, limanlar kullanılamıyor. Turizm potansiyelinden, halkının zenginleşmesi lehine yeterince yararlanılamıyor, yabancı sermaye yatırım için gelmiyor, eğitim üssü olma imkânı yeterince değerlendirilemiyor” dedi.

Mete, KKTC’de, son derece iyi eğitimli bir insan kaynağı bulunduğuna, müthiş bir turizm potansiyelinin var olduğuna ve ülkeyi, Doğu Akdeniz ve Ortadoğu için bir eğitim merkezi haline getirme imkânının bulunduğuna işaret etti. Mevcut şartlarda rekabet edebilirlik gücünü artıracak, Kıbrıs’ta yatırım yapmak isteyenlere uygun ortam sağlayacak bir dizi çalışmanın yapılabileceğini kaydeden Mete, Türkiye ile işbirliğinde yapılacak “su, elektrik vb.ö büyük projeler olduğu gibi, içeride de atılabilecek adımlar bulunduğunu söyledi.

Mete, şöyle dedi:“Müzakerelerde güçlü olmak, güçlü bir ekonomi ve sağlam temellere oturmuş bir sosyal barışla mümkündür. Her iki koşul, aslında müzakerelerin tamamlanmasından sonra da çok gereklidir. Hatta daha fazla ihtiyaç duyulacaktır.”

Rekabet gücünün anahtar rol oynadığını kaydeden Mete, yatırım ve iş yapmak için elverişli ortamın sağlanması ve girişimciliğin özendirilmesi gerektiğini söyledi. Mete, katılımcı ekonomi yönetimi ve kapsamlı reform programı için toplumun tüm kesimlerini bir araya getirecek, işleyen bir ekonomik ve sosyal konsey, yabancı sermayenin sorunlarını ortaya koyacak Türkiye’deki Yabancı Sermaye Danışma Konseyi’nin benzeri bir yapılanma ve KKTC yatırım ortamının iyileştirilmesi için yatırım ortamını iyileştirme koordinasyon kKurulu benzeri bir yapının KKTC için hayati önem taşıdığını kaydetti. Mete, TOBB’un ‘ekonomisi hızla gelişip büyüyen, halkı giderek zenginleşen, Türkiye ile karşılıklı iktisadi ve ticari ilişkileri giderek gelişen, maruz bırakıldığı haksız ekonomik ve siyasi izolasyonları kaldırılan, ekonomisi, siyasi sistemi, hukuk sistemi ve halkı uluslararası sisteme entegre olan, çözüm müzakerelerinde güçlü, müzakereler sonrası güçlü ekonomisi ve yetişmiş insan gücü kaynağı ile kendi ayakları üzerinde durabilen' bir KKTC hedeflediğini belirtti. Konuşmaların ardından KKTC Gelecek Stratejileri Konferansı’nın uygulama sonuçları aktarıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), KKTC'deki Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne 2 ambulans bağışladı. Ambulansların anahtarları bugün düzenlenen törenle TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete tarafından Başbakan İrsen Küçük’e teslim edildi.

Törende KKTC Başbakan İrsen Küçük, KKTC Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Akçaba, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Rifat Siber, Başhekim Başyardımcısı Ramadan Kamiloğlu, Bakanlık Müdürü Ümit Özkıran, bazı bakanlık ve hastane yetkilileri katıldı. Törende konuşmayı yapan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, TOBB olarak Kıbrıs Tük halkının refah ve mutluluk içinde yaşamasını arzu ettiklerini kaydederek, KKTC’ye dönük tüm çalışmalarını bu hedef doğrultusunda yürüttüklerini söyledi.

TOBB’nin temsil edildiği tüm uluslararası platformlarda Kıbrıs konusundaki çözüm önerilerini dile getirdiklerine işaret eden Mete, KKTC iş dünyasının tüm dünyaya entegre olması için girişimlerde bulunduklarını kaydetti. Türkiye ve KKTC arasındaki ikili ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla iş konseyi kurduklarını anlatan Mete, bu sabah Girne’de Türk Ekonomi Bankası, DEİK, Türkiye KKTC İş Konseyi ve Ticaret Odası’nın işbirliğinde hazırlanan ‘Kuzey Kıbrıs’ın Gelecek Stratejileri Raporu'nu sunduklarını anımsattı.

Birlikleri tarafından kurulan Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın KKTC ekonomisini geliştirmeye dönük bir dizi çalışması bulunduğunu belirten Mete, yabancı yatırımların KKTC’ye çekilmesi konusunda yapılacakların belirlenmesi amacıyla, Kıbrıs’ta “Yabancı Yatırım Danışma Konseyi Toplantısıö yapılacağını, bu konuda sürekli bir mekanizma oluşturulabilmesi için gayret sarf edileceğini kaydetti. Mete konuşmasının sonunda ambulansların anahtarlarını KKTC Başbakan İrsen Küçük’e teslim etti.



Bu haber 611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,840 µs