En Sıcak Konular

Yeni dünya düzeni nasıl oluşuyor?

4 Ekim 2010 16:43 tsi
Yeni dünya düzeni nasıl oluşuyor? Dünya genelinde yeniden güçlenen kabile bağları daha karmaşık küresel ittifaklar yaratıyor. Bir zamanlar sınırlar diplomasi aracılığıyla belirlenirken, bugün tarih, ırk, etnik köken, din ve kültür gibi unsurlar insanları yeni dinamik gruplara bölüyor.

Tirajı dünya genelinde 4,2 milyon olan Newsweek dergisinin 4 Ekim 2010 tarihli sayısında, Joel Kotkin imzalasıyla ve 'Yeni Dünya Düzeni' başlığı altında Londra'daki Legatum Enstitüsü tarafından sağlanan araştırmaya atfen yayımlanan makalenin özet çevirisi şöyledir:

Yüzyıllardır politikalarla tanımlanan sınırları betimlemek için haritaları kullandık. Ancak insanların kendilerini neye göre organize edeceklerine ilişkin düşüncelerimizden vazgeçmenin zamanı gelmiş olabilir. Dünya genelinde yeniden güçlenen kabile bağları daha karmaşık küresel ittifaklar yaratıyor. Bir zamanlar sınırlar diplomasi aracılığıyla belirlenirken, bugün tarih, ırk, etnik köken, din ve kültür gibi unsurlar insanları yeni dinamik gruplara bölüyor.

Geniş kapsamlı kavramlar –yeşil, sosyalist ya da piyasa kapitalizmi ideolojisi- kozmopolit elitler için bir anlam ifade edebilir ancak genelde çoğu kişiyi harekete geçirmiyor. Bunun yerine, "kabileye" herhangi bir evrensel ideolojiden çok daha fazla değer veriliyor. Büyük Arap tarihçisi İbn-i Haldun'un gözlemlediği gibi; "Ancak grup hissiyatıyla bir arada olan kabileler çölde hayatta kalabilir."

Dünyadaki en iyi ülkeler—

Her ne kadar kabile bağları çok eskilere dayanıyor olsa da günümüzde yaşanan siyasi çalkantılar ve küreselleşme bu bağların etkisini daha da artırıyor. Dünyanın yeni sınırları soğuk savaşın sona ermesiyle ortaya çıkmaya başladı. ABD veya Sovyetler Birliği ile birlikte hareket eden ayrı blokların yer aldığı haritalar birden bire ilgi görmez oldu. Daha yakın zamanda, Çin ve Hindistan'ın yükselişi birleşik Üçüncü Dünya mefhumunu ortadan kaldırdı. Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'i kapsayan BRIC ülkeleri gibi gruplandırmalar söz konusu ülkelerin her birinin farklı tarih ve kültürleri olması nedeniyle fazla anlam taşımıyor. Bu yeni dünyanın sınırları çok yönlü kalacak ve zaman içerisinde de değişecektir.

1. New Hasna: Danimarka, Finlandiya, Almanya, Hollanda, Norveç, İsveç

2. Sınır Bölgeleri: Belçika, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, İzlanda, İrlanda, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya, Slovakya, İngiltere.

3. Zeytin Cumhuriyetleri: Bulgaristan, Hırvatistan, Yunanistan, İtalya, Kosova, Makedonya, Karadağ, Portekiz, Slovenya, İspanya.

4. Kent Devletler: Londra, Paris, Singapur, Tel Aviv.

5. Kuzey Amerika İttifakı: Kanada, ABD.

6. Liberalistalar: Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Meksika, Peru.

7. Bolivyalı Cumhuriyetler: Arjantin, Bolivya, Küba, Ekvador, Nikaragua, Venezuela.

8. Tek Başına Olan Yerler: Brezilya, Fransa, Hindistan, Japonya, Güney Kore, İsviçre.

9. Rus İmparatorluğu: Ermenistan, Belarus, Moldova, Rusya Federasyonu, Ukrayna.

10. Vahşi Doğu: Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Tacikistan

Dünyanın bu bölgesi, Çin, Hindistan, Türkiye, Rusya ve ABD de dâhil olmak üzere çevre bölgelerdeki güçler için bir çekişme unsuru olmaya devam edecektir.

11. İranistan: Bahreyn, Gazze, İran, Irak, Lübnan, Suriye.

İran, petrol yatakları, nispeten eğitimli nüfusu ve neredeyse Türkiye ile eş değer olan ekonomisiyle yükselen bir süper güç olacaktır. Ancak sadece Batı ülkeleriyle değil aynı zamanda Arap dünyasıyla da çakışan köktenci ideolojisi nedeniyle İran'ın potansiyeli tam ortaya çıkmadı.

12. Arap Dünyası: Mısır, Ürdün, Kuveyt, Filistin Toprakları, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen.

13. Yeni Osmanlılar: Türkiye, Türkmenistan, Özbekistan.

Avrupa'dan ziyade doğu cephesine yönelen Türkiye, günümüzde yaygınlaşan kabile bağları için iyi bir örnek. Her ne kadar Avrupa ile ekonomik bağları kilit önem taşımaya devam ediyor olsa da Türkiye, ekonomik ve dış politikasını Orta Doğu'daki eski Osmanlı değerleri ile Orta Asya'daki etnik bağlarına doğru yönlendiriyor.

14. Güney Afrika İmparatorluğu: Botsvana, Lesoto, Güneybatı Afrika, Güney Afrika, Svaziland, Zimbabve.

15. Alt Sahra Afrika: Angola, Kamerun, Güney Afrika Cumhuriyeti, Kongo, Etiyopya, Gana, Kenya, Liberya, Malavi, Mali, Mozambik, Nijerya, Senagal, Sierra Leone, Sudan, Tanzanya, Togo, Uganda, Zambiya.

16. Magrip Yakası: Cezayir, Libya, Moritanya, Fas, Tunus.

17. Orta Krallık: Çin, Hong Kong, Tayvan

18. Lastik Kuşak: Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Filipinler, Tayland, Vietnam.

19. Şanşlı Ülkeler: Avustralya, Yeni Zelanda

BYEGM



Bu haber 1,349 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,691 µs