En Sıcak Konular

Ayasofya'da namaz mahkemeye taşınıyor

4 Ekim 2010 16:30 tsi
Sümela Manastırı'nın ayine açılmasının ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na Ayasofya'da namaz için başvuran BBP, dilekçelerine yanıt verilmemesi halinde konuyu idare mahkemesine taşıyacak. BBP, olumsuz yanıt karşısında da mahkemenin yolunu tutacak.

Sümela Manastırı ile Van Akdamar Kilisesi'nin ayine açılmasını örnek alan BBP, Ayasofya için mahkemeye gidecek.

BBP İstanbul İl Başkanı Bayram Karacan, yaptığı açıklamada, başvuru dilekçelerine hala yanıt verilmediğini hatırlatarak, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile yeniden görüşeceklerini ifade etti. "Menfi ve ya müspet" herhangi bir cevap alamadıkları takdirde, hukuki olarak bir ay içinde kendilerine karar bildirilmediği için mahkemeye başvurma hakkı doğduğunu belirten Karacan, "Bu hakkımızı değerlendireceğiz ve idare mahkemesine başvuracağız" dedi.

Bakanlık tarafından izin verilememesi yani kararın menfi olması halinde de mahkemenin yolunu tutacaklarını belirten Karacan, "Mahkemeden orada ibadet yapmak için izin isteyeceğiz. Bu da bize menfi olarak dönerse, sonuç alana kadar diğer hukuki yolları da araştıracağız" diye konuştu. Karacan şöyle devam etti:

"Ayasofya'nın statüsü Sümela Manastırı ve Ayasofya'nın aynı; ikisi de müze ve örenyerleri statüsüne alınmış. Ülkemizde yaşan Hıristiyan Ortodoks cemaatin başvurusu Kültür Bakanlığı tarafından değerlendiriliyor ve izin veriliyor. Kaldı ki Maçka'da da cemaatleri yok. Biz de diyoruz ki; Anayasa'nın 2. maddesi Türkiye Cumhuriyetinin 'laik' olduğunu vurguluyor, laik devlette her türlü inanç karşısında eşit olmak zorundadır. Dolayısıyla idare mahkemesinden, ülkemizde yaşayan Hıristiyan Ortodokslara gösterilen toleransın bize de gösterilmesini isteyeceğiz."
 
zaman



Bu haber 661 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,809 µs