En Sıcak Konular

BDP'lilerden görülmemiş eylem!

4 Ekim 2010 16:11 tsi
BDP'li üyeler bakın neyi protesto etmek için kar maskesi takıp geldiler...

Van'da Barış ve Demokrasi Partili (BDP) İl Genel Meclis üyeleri, toplantı salonuna kurulan 5 güvenlik kamerasına tepki göstermek için toplantıya taktıkları kar maskeleri ile katıldı.

İl Genel Meclisi'nin bugün gerçekleştirilen ekim ayı mutat toplantısında ilginç bir protesto yaşandı. BDP'li meclis üyeleri, kendilerinden habersiz toplantı salonuna kurulan 5 adet güvenlik kamerasına tepki göstermek için toplantıya kar maskeleri ile katıldı. Grup adına bir açıklama yapan BDP Grup Sözcüsü Faruk Gören, kendilerine danışılmadan meclis toplantı salonuna kurulan kamera sisteminden gruplarının ciddi anlamda rahatsız olduğunu belirtti.


Gören, "Valiliğin ve yetkililerin bu durumla ilgili bazı sorularımızı cevaplamalarını bekliyoruz. Öncelikle tartıştığımız çok sıradan gündemlerde bile yasaların mevzuatı gerekçe gösteren yetkililerin hangi hakka, hukuka ve yasaya dayanarak meclis iradesi dışında bu kamera sistemini oluşturduklarını öğrenmek istiyoruz. Ayrıca yaptıkları bu işle çiğnedikleri haklarımızı nasıl açıklayacaklar, öğrenmek istiyoruz. Vali tüm kurumlara, birim müdürlerinin odalarına kamera taktırarak acaba bizleri de kendi memuru, işçisi sıfatı ile mi görüyor? Onu da öğrenmek istiyoruz.

 

İl Genel Meclisi Çalışma Yönetmenliği'nin 16. maddesi ile İl Özel İdare Kanunu'nun 12. maddeleri, 'Ancak meclisin yetkisi ile mecliste sesli ve görüntülü kayıt alınabilir' yetkisi verilebiliyor. Ancak meclisin bu yönlü herhangi bir kararı yok. Şu anki durum, yasaları ve mevzuatı çiğnemektir. Ayrıca bunları derken bizlerin kameralardan izlenmekten, dinlenmekten çekingenliğimiz yoktur. Biz şu anki durumu devlet mantığının çokça uygulandığı psikolojik baskı ve etkileme anlayışının bir yansıması olarak
görüyoruz. Yıllardır dinleme, izleme ve teknik takibat altında hiçbir hak ve hukuka sığmayan, insan haklarına aykırı pratiklerin devamı olarak görüyoruz. Ve bu durumu asla kabul etmiyoruz. Derhal yapılan bu yanlıştan geri dönülmesini bekliyoruz, aksi takdirde demokratik zeminde her türlü tepkimizi göstereceğimizi belirtmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmanın ardından BDP'li İl Genel Meclisi Başkanı Semira Varlı ise, bu uygulamaları biraz fiziki baskı olarak değerlendirdiklerini söyledi. Varlı, "Biliyorsunuz meclis belli aylarda kapalı oturumlara ihtiyaç duyabilir. O açıdan bu meclisin kapalı olup olmadığı denetiminin bizde olup olmadığını bilemiyoruz. Bu arkadaşların söylediği şeyler anlamlı ve doğrudur" dedi.

Daha sonra toplantının bahçede yapılması için kısa bir ara verildi. Verilen arada toplanan BDP'li meclis üyeleri, toplantıya katılmama kararı aldı. Başkan Varlı, daha sonra salona gelerek dışarıda yapacakları toplantıdaki koşulların uygun olmadığını ve saf çoğunluğunun olmadığını gerekçe göstererek bir karar alamayacaklarını belirtti. Varlı, bu ara içerisinde bir istişare yaptıklarını da ifade ederek, "Eğer kamaralar sökülürse meclisi buradan başlatacağız. Yalnız bize gelinen neticeyi Ramazan Bey'den
alalım" diye konuştu.

Semira Varlı'ya cevap veren İl Özel İdare Genel Sekreteri Yardımcısı Ramazan Gökdemir ise, "İdaremizin birimlerine ve meclis salonuna takılan kameralar, Türkiye'de diğer birimlerde de uygulanmakta olan bir konu. Ancak meclis salonundaki uygulama, meclis çalışma yönetmenliğimizin 16. maddesi, İl Özel İdaresi Kanunu'nun 12. maddesi gereğince meclis başkanımızın yetkisindedir. Şu anda kameralarımız zaten çalışmamaktadır ve kayıt da yapmamaktadır. Siz kameraların sökülmesini talep ettiniz ama kayıtları yapılmayan bir kameranın sökülmesinin faydası olmayacaktır. Ama kayıt yapacaksa zaten sizin talimatlarınızla yapılacaktır" açıklamasını yaptı.

İl Genel Meclisi Başkanı Semira Varlı, valiye bir tavsiyelerinin olacağını ifade ederek, "Biz kendilerini gözlemek istiyoruz. Kendi odalarına da bir kamera kurarlarsa bizd e sayın valinin bundan sonraki süreçte ne yaptıklarını gözlemleyerek daha iyi analiz edeceğiz" şeklinde konuştu.

Varlı, saf çoğunluğun bulunmadığını belirterek çarşamba günü Beşyol mevkiinde kuracakları çadırda halka açık olarak toplantıyı yapacaklarını ifade ederek oturumu kapattı.



Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,027 µs