En Sıcak Konular

CHP'de kavga!

4 Ekim 2010 14:48 tsi
14. katta yapılan toplantı CHP'yi karıştırdı.

Aslında artık CHP’de olan bitene şaşırmamam gerekiyor. Ancak elimde değil.CHPiçinde öyle gelişmeler yaşanıyor ki; insan “Yok canım daha neler” diyor ister istemez. Cuma günü akşam saatlerinde arayan bir kaynağım, “Barış Bey, şu an genel merkezdeyim. Genel Sekreter Önder Sav, 14. kattaki ‘özel - kozmik odası’nda bir grup il başkanıyla toplantı yapıyor” dedi. Genel merkezin içinde olup biteni gördüğünü söyleyen kaynağım, “Şu an saat 18.00… Berhan Şimşek içeri girdi. Elinde bir dosya var. Galiba Önder Bey’in odasına çıkıyor” diye de ekledi. Kaynağım konuşmasını “İl Başkanları genel sekreterin odasına girerken, elini öpüp hediyelerini takdim ediyorlar” diye sürdürdü. Hediyelerin arasında, kayısı, incir, üzüm ve küçük kilim olduğunu söylemeden de edemedi.

HERŞEY NORMAL Mİ?

Diyebilirsiniz ki; “İyi de ne var bunda? Genel Sekreter, partinin il başkanlarıyla toplantı yapıyor, bu doğal değil mi? Elini öpmeleri de bizi ilgilendirmez. El öpme sosyal demokratların geleneğinde vardır.”

Genel Sekreter Önder Sav’ın, il başkanlarıyla toplantı yapması doğaldır. Ancak tek bir şartla: Eğer bir gün sonra Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun ‘il başkanlarıyla’ bir yapacağı toplantı yoksa… Aksi taktirde; genel sekreterin “acil kodlu mesaj”la 14. kattaki “dinlenme odası”na il başkanlarını çağırması ve toplantı yapması meşru değildir… El öptürmesi ise CHP’nin “biat kültürü’’ne mahkum edildiğinin en somut kanıtıdır. El öpen bir il başkanının, “özgür iradesi” ile karar vermesini beklemek hayaldir… El öpmek, “irademi sana teslim ediyorum” anlamını taşır. Sosyal demokrat düşüncede bireyler, ‘biat’ etmez, aksine sorgular, eleştirir, itiraz hakkını kullanır.

14. KATTA YAPILAN TOPLANTI MEŞRU MU?

Bu yüzden, 14. katta yapılan toplantıda, Önder Sav’ın 25 il başkanını hizaya sokup “Cumartesi günü bildiri yayımlayacak ve kurultay istemiyoruz diyeceksiniz” şeklindeki sözleri, CHP’nin içine düştüğü acıklı tablonun ve neden iktidar olamadığının en somut göstergelerinden biridir. Sav, 26 il başkanını ‘emir eri’ gibi karşısına alıp imza attırdıktan sonra şunu demiştir: “Yarın gazeteler,Önder Savbaşkanları topladı, imza attırdı diye yazacaklar.”

Sav bu sözleriyle, aslında yaptığının ‘normal’ ve ‘kabul edilebilir olmadığı’nın farkında olduğunu itiraf etmiştir. Çünkü; gazeteler ‘normal’ ve ‘olağan’ gelişmeleri yazmaz. Sadece ‘olağanüstü’ gelişmeler haber olur. Önder Sav’ın cuma gecesi alel acele yaptığı toplantı da bu yüzden olağan üstü bir gelişmedir ve ‘haber’dir.

TOPLANTIYI YAZDIK AMA...

Gerçek Gündem, bu toplantı 14. katta yapılırken ve bundan hiç kimsenin haberi dahi yokken, sayfalarında gelişmeye yer verdi. Doğrusunu söylemek gerekirse, toplantıda o an için ne konuşulduğunu öğrenemedik. Ancak ne konuşulacağını tahmin ediyorduk.

Çünkü;Kemal Kılıçdaroğluile Deniz Baykal’ın TBMM’de süren görüşmesinin Önder Sav’ı rahatsız ettiği tahmin ediliyordu. Baykal’ın, Kılıçdaroğlu’na “Kurultayı topla, yükten kurtul’’ dediği gazetelere de yansımıştı. Ancak; Kılıçdaroğlu Baykal’la yaptığı görüşmeden sonra Önder Sav’a bilgi vermediği için, ‘Sav Cephesi’ tedirgindi. Bu tedirginlik, o görüşme sürerken genel merkeze de yansıdı. Sav,Ankaradışında olan tüm kurmaylarını TBMM’deki görüşme sürerken genel merkeze çağırdı. Sav’ın kurmayları, o gece saat 22.00’ye dek Kılıçdaroğlu’nun genel merkeze dönüp kendilerine, daha doğrusu Önder Sav’a bilgi vermesini bekledi.

KILIÇDAROĞLU PARTİYE GELMEYİNCE...

Ancak o gün ‘garip’ bir şey oldu. Kılıçdaroğlu, Baykal’la görüştükten sonra genel merkeze gitmedi. Sav’a ne konuştuğuna dair bilgi de vermedi. Gece 22.00’ye dek genel merkezde bekleyen Sav ve ekibi, “Eyvah, Kemal Bey, Baykal’la uzlaştı. Kurultaya gidiyoruz” telaşına kapıldı. Ve Sav, düğmeye basma kararı aldı. İl Başkanları birgün sonra arandı. “Kurultaya gerek yok” telkinleri yapıldı. Baykal’a yakın isimlere ise “2011 seçimine az kaldı” denilerek, “Vekillik sıralamasındaki yerlerin Önder Bey tarafından yazılacağı” kibar bir dille hatırlatıldı.

TÜZÜK MESELESİ NASIL SAKLANDI?

Tabii Sav Cephesi’ni panikleten tek gelişme Kılıçdaroğlu’nun Baykal’la yaptığı görüşmeyi ‘paylaşmaması’ değildi. Ciddi bir sorun daha vardı: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP’ye bir yazı yollamış ve hangi tüzüğü uyguladıklarını sormuştu. 22 – 23 Mayıs 2010’da yapılan kurultayda, yeni tüzüğün uygulanmasının iptal gerekçesini soran Yargıtay Başsavcılığı Siyasi Partiler Masası, “Kongrenizde tüzüğü uygulamaya koymayacağınıza dair bir gündem maddesi yok. Ama buna rağmen, gündeme almadan iptal kararı vermişsiniz” diyordu. Yargıtay’ın bu uyarısının “Parti tüzüksüz yönetiliyor” anlamına geldiğini bilen Sav, uyarı yazısını Kılıçdaroğlu’ndan saklamıştı. Kılıçdaroğlu, bu ‘’ciddi uyarı’yı Baykal’dan öğrenmişti.

KILIÇDAROĞLU'NA BİLGİ VERİLMEDİ...

Panik ve telaşın bir sebebi de buydu… Sav, bu yüzden, kongrenin iptal dahi edileceğini bildiği için ‘zaman kazanmaya’ çalışıyor, itiraz dilekçesi yazma hazırlığına girişerek, olası bir kongreyi ve skandalın duyulmasını önlemeye gayret ediyordu. Kılıçdaroğlu’ndan tam sekiz gün boyunca saklanan Yargıtay’ın yazısı, Sav ve ekibinin elini zayıflatıyordu.

Halbuki; telaşlanacak bir şey yoktu. Kılıçdaroğlu, partinin yönetimini Sav’a bıraktığı için, bu kriz de atlatılırdı. Ancak; Sav yine de işini sağlama almak istiyor ve cumartesi günü yapılacak toplantı öncesi il başkanlarını ip gibi hizaya dizerek “Kurultay istemeyeceksiniz, şu kağıda imza atın bakayım” diyordu. Sav, il başkanlarından aldığı imzayla, Kılıçdaroğlu’na “güç bende” diyor, “Kemal’in etrafını öyle bir çaktım ki; kıpırdayamaz” sözünü yeniden hayata geçiriyordu.

BUNUN ADI 'BİLDİRİ' OLAMAZ

Sav’ın il başkanlarına imzalattığı metin aslında ‘bildiri’ değil ‘iltümatom’du. Bildiride yer alan şu sözler ne demek istediğimizi yoruma gerek bırakmayacak şekilde ortaya koyuyor: “Parti içinden12 EylülHalkoylaması çalışmalarında CHP örgütlerinin gerekli çaba ve etkinliği göstermediğini yazıp söyleyebilmek CHP örgütüne büyük haksızlıktır. (…) Çoğunluğu büyük bir özveri ile çalışan, çabalayan örgütler de örselenmemelidir.’’

Görüleceği üzere ‘iltümatom’un hedefi doğrudan doğruya Kemal Kılıçdaroğlu’ydu. CHP Genel Başkanı, ''Kurultaya delege karar verir'' demesine rağmen, sözlerine önem verilmediği cumartesi günü gösterildi. Delege bir çırpıda kenara itildi. Bu yapılırken, yine her zamanki gibi, 'sıkıntılı' durumda olanlar kullanıldı. Bildirideki eksik imzaları toplamakla görevlendirilen ve asansörün kapısında durarak toplantı günü 4. kata çıkan il başkanlarına imza attıran Bursa İl Başkanı Gürhan Akdoğan bu isimlerden biriydi.

EKSİK İMZALARI KİM TOPLUYOR?

Kılıçdaroğlu’nun “Bazı il başkanları görevden alınabilir, çalışmaları yeterli olmayanlarla çalışmayacağız” sözleri, Bursa’da büyük bir yenilgiye uğrayan Akdoğan’ı korkutmuştu. Kılıçdaroğlu, “Bursa’da başarılı olamıyoruz. Bursa neden bir İzmir olamıyor bunu araştıracağız” diyerek, “görevden alma’’nın sinyalini vermişti. Önder Sav, “Bu imzaları toplarsanız, sizi görevden aldırtamayacağım” dediği için, CHP Bursa İl Başkanı Akdoğan, asansör kapısında ‘imza nöbeti’ne başlamıştı.

Akdoğan, 'Baykalcı' olarak bilinen il başkanlarına da asansör kapısında bildiriyi uzatıp imzalatmıştı. Antalya, Niğde ve Yalova il başkanları, bildirinin içeriğini toplantıda öğrenince itiraz etti. Üç başkan, "Bize hazirun cetveli imzalatıldı, kurultaydan bahsedilmedi" denildi. Bu sözler, görmezden gelindi.

Ne acıklı ve ne hazin bir tablo değil mi? (Barış Yarkadaş GERÇEK GÜNDEM) 

 



Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,029 µs