En Sıcak Konular

Hükümetin yeni askerlik formülü

4 Ekim 2010 14:08 tsi
Hükümetin ortaya attığı yeni formül gençler arasında büyük bir heyecan oluşturdu.

Hükümetin şu anda 15 ay olan zorunlu askerliği 9 aya, 6 ay olan kısa dönem askerliği de 4 aya düşürecek bir formül üzerinde çalışması gençleri memnun etti. Gençlik örgütü temsilcileri hükümetin üzerinde çalıştığı yeni sistemin kendilerini heyecanlandırdığını dile getirdi.

Genç Gönüllüler Türkiye Koordinatörü Hasan Yavuz Uğurlu, sıçramanın eşiğindeki bir Türkiye'de ülkenin yetişmiş beyinlerini 12 ay silah altına almanın ciddi bir beyin erozyonu oluşturacağını vurguladı. 12 ay sürecek tek tip askerliğin ülkeye maddi anlamda büyük zararlar vereceğini dile getiren Uğurlu, hükümetin üzerinde çalıştığı 4 ay kısa dönem, 9 ay normal askerlik sisteminin uygulanabilir olduğunu ifade etti.

Genç Dergi Yazı İşleri'nden Ali Düz, hükümetin planladığı askerlik süresini son derece olumlu bulduklarını söyledi. 12 aylık tek tip askerliğin bir eşitsizlik kaynağı olacağını belirten Düz, "Üniversite okumayan biri ile dört yılını okulda harcayan ve maddi manevi kayıplar veren kişilerin aynı süre askerlik yapması açıkça bir eşitsizliğin ifadesi olacaktır. Hükümetin üzerinde çalıştığı bu yeni sistem Türkiye'deki askerlik gerçeğini daha işlevsel ve gerçekçi bir noktaya çekecektir. Askerliğin Türk gençliği üzerinde oluşturduğu baskı da bu vesileyle ortadan kalkacaktır ve Türk gençliği daha bir azim ve şevkle asker ocağına gidecektir. Son olarak askerliklerini yapan insanlar daha sağlıklı ve düzgün bir psikolojiyle vatani hizmetlerini yapacaklar diye düşünüyorum." diye konuştu.

www.dergilik.com Genel Yayın Yönetmeni Yavuz Selim Güneş, hükümetin uygulamayı planladığı sistemi 'gayet iyi' olarak değerlendirdi. Yıllarca dirsek çürütüp üniversite okuyan insanlara 12 ay askerlik yaptırmanın haksızlık olacağını dile getiren Güneş, "Herkes üniversitede okumayabilir. Üniversitede okumayanlar için de askerliğin kısalacak olması olumlu bir gelişme. Uzun dönemde profesyonel askerliğe geçilmeli." dedi.

Konya Sivil Toplum Platformu Başkanı Latif Selvi, yedek subaylık veya kısa dönem uygulamalarından birinin devam etmesi gerektiğinin altını çizdi. Profesyonel askerlik uygulamasına bir an önce başlamasının kaçınılmaz olduğuna değinen Latif Selvi, şunları kaydetti: "Zaruret söz konusu değilse askerliğin 9 ay olması lazım. Boşluk oluşturmuyorsa kademeli geçiş yapılabilir. Uygulama iki yıla yayılır. Türkiye'de askere gidenler temel eğitimden sonra sadece nöbet tutuyorlar. Sivillerin yapacakları işleri yapıyorlar. Bu doğru değil. Terörle mücadele zafiyet görür diyorlar. Bu söylemi tehlikeli buluyorum. Türkiye'nin terörle mücadelesinde zafiyet mümkün değil. Tüm modern dünya profesyonel askerliğe geçmiş."

CİHAN



Bu haber 604 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,196 µs