En Sıcak Konular

''Önlem alınmazsa köy kanserden ölecek''

4 Ekim 2010 13:33 tsi
Hakkâri'nin Yüksekova ilçesine bağla Karabağ köyünde 50 kişinin kanser tanısıyla hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Köyden 15 kişi de halen kanser tedavisi görüyor. Köy halkı kanserin içtikleri sudan kaynaklandığını düşünüyor.

Yüksekova'nın Karabağ köyünde halk ölüm tedirginliği yaşıyor. İlçeye 45 kilometre uzaklıkta bulunan köydeki kanserin nedeni tam olarak bilinmiyor. Ancak köy halkı hastalığın su, toprak ya da ağaçlardan kaynaklandığını ifade ediyor. Köyde her hanede kanserden ölmüş ya da tedavi gören birilerine rastlamak mümkün. Kardeşini ve üç yeğenini kanserden kaybeden Hurşit Düzen, "Biz elli yıl önce buraya yerleştik, otuz beş haneyiz, maddi durumumuz yok, herkes kendine bir şeyler yaptı, kimisi saçtan, kimisi topraktan ev inşa etti. Bazılarımızın kardeşi öldü bazılarının hanımı, babası ve akrabaları. Köy halkı olarak hastalarımızı götürmediğimiz yer kalmadı. İstanbul, Ankara başta olmak üzere bütün diyarlarda gezdirdik ama çare bulamadık. Birçok akrabamızı kaybettik." dedi.

Köyde yaşayanlardan Eres ailesinden de iki kişi Çapa Tıp Fakültesi hastanesinde halen kanser tedavisi görüyor. Aile reisi İzzettin Eres, "Ben birçok akrabamı kanserden dolayı kaybettim. Şimdi de çocuklarım kanserin pençesine düşmüş. Onların tedavileri için bütün mal varlığımı verdim, artık yapamıyorum, maddi imkânlarım tükendi. Bir yılda elli bin liradan fazla para harcadım. Devlet büyüklerinden destek vermelerini bekliyorum." şeklinde konuştu.

Ramazan ve Halime Düzen çifti ise on dört çocukları olduğunu, bunlardan ikisini kanserden kaybettiklerini anlattı. Anne Halime Düzen, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Benim on amcam ve dört halam var, halalarımdan ikisini kanserden kaybettik. Yaşları ise birinin 24. diğerinin ise 35'ti. Kanser hastalığının çıkış sebebi konusunda kimse net bir şey söylemiyor. Kimisi sudan, kimisi havadan, kimisi de topraktan olduğunu söylüyor."


"BEN KANSERDEN ÖLMEK İSTEMİYORUM OKUMAK İSTİYORUM"

12 yaşındaki Betül Düzen kanserle yedi yaşında tanışmış, beş yıldır tedavi görüyor. Beşinci sınıf öğrencisi olan Betül'ün tedavisi, ailesinin maddi imkanları yetersiz kaldığı için devam etmemiş. Okulu bırakmak zorunda kaldığını anlatan Betül'ün babası Naci Düzen de sızının durumuna çok üzülüyor. Bütün mal varlığını kızının iyileşmesi için harcadığını anlatan Düzen, geçim kaynakları olan 50 küçükbaş hayvanını da bu yolda satmış. Şimdi yetkililerden kızına yardım etmelerini istiyor.

Kanser hastalığı yüzünden eşini kaybeden Hasmihan Düzen de durumlarını şu sözlerle dile getirdi: "Dört çocuk annesiyim. Eşimin ardından yetim kalan çocuklarım ile hayat mücadelesi veriyoruz. Tek arzumuz, bu illete çare bulunması çocuklarımın da bu hastalığa yakalanmaması."
 
cihan

 



Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,644 µs