En Sıcak Konular

Yani diyorsunuz ki...

4 Ekim 2010 10:32 tsi
Yani diyorsunuz ki... 'Cinyun' operasyonu! iyibilgi Ankara

Çin’in büyük döviz rezervleri ve uluslar arası güç dengeleri içinde pazularını daha çok şişirme arzusu birleştiğinde, Avrupa’ya yönelik ilgisi de artıyor. Çin bunu yaparken geleneksel nezaketini korusa da, bir kere ilgi duyduğu coğrafyaya girmeye karar verdiğinde ise, pek “kaş göz” bırakmıyor. Ki buna çoğu ülkenin yapacağı bir şey yok.

Örneğin; Moldova ekonomik açıdan çok sıkışık bir ülke olduğu kadar hem Rusya hem de ABD’nin oyun sahası içinde olduğu son zamanlarda, aniden bu ülkeye büyük miktarlarda yardım yapma ve dahası vereceği parayı da uzun çok uzun vadeler ve mini faizlerle vermeyi vaadetti.  Sonuç olarak ABD de Rusya da keselerinin ağızlarını daha çok açmak zorunda kaldılar.

Benzer bir örnek Yunanistan için söylenebilir mi bilinmez ama özellikle küresel krizin yerden yere vurduğu Atina’nın konuğu (24 yıl aradan sonra ilk kez) Çin Başbakan’ı Wen Ciabao’ydu.

Ciabao, Yunan devlet tahvilleri almayı önerdi. Böylece Yunanistan’a önemli bir destek vermiş oldu. Keza günlük basının verdiği bilgilere göre, 10’dan fazla anlaşma da imzalandı. Tabii bunun siyasi sonuçlarının veya arkasının olmadığını söylemek saflık olur.

Önemli sonuçlarından biri Euro’ya verilen destek olarak görülebilir ki bu da Dolar’a karşı ne anlama gelir ayrı bir tartışma konusu. Fakat daha geniş açılı bakıştan öte Yunanistan’a özel bir durumun olduğu da fark edilemli!

Çin Başbakanı sadece Yunanistan’ı ziyaret edecek değil. Avrupa gezisi bu ve Türkiye’ye de gelerek (8 Ekim) Başbakan Erdoğan ile de görüşecek. (Kaç anlaşma imzalanacak?) Yani en azından ziyaretin sadece Yunanistan’a özgü olduğu söylenemez.

Fakat sadece Yunanistan’a özel bazı durumlar olabilir! Bu durumlardan birisi Akdeniz’in tüm dengesi ile ilgili. Bazı yakın tarihli olayları anımsatalım.

Mesela; Çin’in meşhur (Korsanlara karşı görev yapan) 5. filosu ilk kez Akdeniz’e gelerek; Mısır, İtalya ve Yunanistan’ı ziyaret etti. Ne zaman 11 Eylül’de.

Mesela; Bu ziyaretlerin Türkiye’ye bakan tarafı nedir veya bu manada Yunanistan’a özel bir durum var mıdır diye sorulursa, yanıt olarak Eylül ayı sonunda gerçekleşen, İsrail’in çağrılmadığı, ABD’nin ise bu defakine katılmadığı Konya’daki “Anadolu Kartalı” tatbikatına Çin Hava Kuvvetleri katıldı ve Türk uçakları ile birlikte uçtular!

Fakat “meselalar” içinde en dikkat çekeni Çin’in Yunanistan’la yine Eylül ayında imzaladığı bir anlaşmayla Atina yakınlarındaki ve ülkenin önemli limanlarından olan Pire’yi 35 yıllığına kiralamış olması. Çin burayı tüm bölgenin, Akdeniz’in en büyük limanı haline getireceğini vaadetmiş durumda.

İşte bu dikkat edilmesi gereken bir nokta. Bir çok stratejik sonucu olabilir bu gelişmenin. Ama şu daha önce sorulmalı. Bizim de Çin ile iyi ilişkilerimiz var bölgede Yunanistan’dan daha önemli bir ülke olduğumu kimse inkar edemez. Çin neden bizim bölgedeki büyük limanlarımızdan birini istemedi?

Yoksa istemiş miydi?



Bu haber 1,879 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,687 µs