En Sıcak Konular

Yargıtay, muhalefetin başını ağrıtacak

4 Ekim 2010 10:32 tsi
CHP, Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkan seçildiği kurultayın ardından 'tüzük' sorunuyla uğraşıyor.

23 Mayıs'taki kurultayda yenilenmesi kararlaştırılan ancak Baykal'ın istifasının ardından rafa kaldırılan yeni tüzük, Genel Sekreter Önder Sav'ın yetkilerini büyük ölçüde azaltıyor. Yeni tüzük, Sav'ın girişimleriyle 2011'deki genel seçimlere kadar ele alınmayacak. Fakat eski Genel Başkan Deniz Baykal, tüzüğün değişmesi için kurultay baskısı yapıyor. Önceki gün toplanan il başkanları, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na, "Tüzük kurultayına gerek yok." bildirisi sunmuştu. Fakat Yargıtay cephesindeki gelişmeler, anamuhalefetin başını ağrıtacak gibi görünüyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Masası, bir yazı göndererek 'Yeni tüzüğünüzle ilgili yaptığınız çalışmaları bir bilgi olarak gönderin' isteğinde bulunmuştu. Parti, bunu, 'rutin bir gelişme' şeklinde nitelese de Önder Sav'ın, itiraz dilekçesi yazmaya hazırlandığı öğrenilmişti. Son olarakCHPİstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu'dan partisine önemli bir uyarı geldi. Tüzük konusunda partinin tecrübeli isimlerinden biri olan Hacaloğlu, Yargıtay'ın tüzük değişikliği konusunda bir mekanizmayı çalıştırdığını ve süreç içerisinde 'Kurultayı toplayın' diyebileceğini savundu.

Hacaloğlu, partinin tüzük konusundaki boşluğuna dikkat çekti. Ne mevcut tüzüğün ne de değişiklik önergesinin uygulamada olmadığını belirtti. Yargıtay'ın ilk yazısında önce bilgi isteyeceğini ifade eden Hacaloğlu, "Sonra gerekirse uyarı yapar. Ancak Yargıtay, tüzükle ilgili şartlar sağlanamazsa bu muammanın giderilmesi için kurultayı toplayın diyebilir." diye konuştu.

Yargıtay, CHP tüzüğüyle ilgili başka bir konu için daha önce 'Kurultayı toplayın' demişti. 23-24 Ekim 2003 tarihinde yapılan olağan kurultayda Deniz Baykal'ın karşısına Erol Tuncer, genel başkan adayı olarak çıkıyordu. Ancak kurultay devam ederken, genel başkan adayı olabilmek için en az 270 (kurultay delegelerinin beşte biri) imza şartı getirilmişti. Nitekim, muhalefet bu engelleyici hükümler nedeniyle yarım saat sonra yapılacak genel başkanlık seçimi için imza toplayamadı. Aday çıkarılamayınca Baykal tek adam olarak yoluna devam etti. Bunun üzerine muhalefet, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu. Başvuruyu inceleyen savcılık, muhalefetin talebini haklı buldu. 3 Ağustos 2004 günlü kararında CHP'nin 'kurultayını 10 gün içinde toplamasını' bildirdi. CHP Genel Merkezi, bu uyarısıyı da dikkate almadı ve kurultayını toplamadı. Bunun üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak, Siyasi Partiler Kanunu'na uymayan davranışlarına son vermesini ve bunun için genel merkezin bir ihtarla uyarılmasını ve kurultayın toplanması için dava açılmasını istedi. 

zaman



Bu haber 509 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,025 µs