En Sıcak Konular

Sigara yasağı Yüksek Mahkeme'de

4 Ekim 2010 09:24 tsi
İşlerinin bozulduğunu söyleyen kahveciler, hakimlerle görüşmek istiyor.

Sigara yasağında kritik sürece girildi. Anayasa Mahkemesi’nin esastan görüşmeye başladığı davada raportör raporunu hazırladı. Kendisi de sigara içmeyen raportör, “Sigara yasağı devam etsin” diye görüş bildirdi. Kahvehaneciler Odası, Anayasa Mahkemesi’nden sözlü savunma talebinde bulundu. Yüksek Mahkeme, bu talebi kabul ederse, mahkemenin yeni binasındaki Yüce Divan Salonu ilk kez kahvecilere açılmış olacak, kahveciler heyeti “sigaraya ikna etmeye” çalışacak.

“Yüzde yüz dumansız hava sahası” sloganı ile geçen yıl başlayan sigara yasağının kaderini belirleyecek rapor hazır. Anayasa Mahkemesi, sigara yasağı için, sigara kullanmayan bir raportör görevlendirdi. Raportör, yasağı destekledi. Şimdi kahvehaneciler sadece 3’ünün tiryaki olduğu Anayasa Mahkemesi heyetini sigara konusunda ikna etmeye çalışacak.

RAPORUNU TAMAMLADI
İzmir Kahvehaneciler Odası, sigara yasağının iptali için Danıştay’a başvurmuştu. Danıştay 10. Dairesi de “Beş yüz yıla yakın geçmişi olan kahvehanelerde çayın, kahvenin yanında tütün ürünleri de geçmişten bu yana tüketilir. Kahvehanelerin bu özellikleri korunmalıdır” diyerek, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Danıştay, düzenlemedeki “kahvehane” sözcüğünün çıkarılarak, sigaranın kahvehanelerde serbestçe içilmesinin sağlanmasını istedi.

Anayasa Mahkemesi heyeti, temmuz ayında başvuruyu esastan görüşmeye karar verdi. Bunun için de bir raportör görevlendirdi. Raportör, raporunu geçtiğimiz günlerde hazırlayarak, Başkan Haşim Kılıç ve üyelere sundu. Kendisi de sigara içmeyen raportör, raporunda sigara yasağını destekledi. Kapalı mekânlarda sigara yasağının sürdürülmesi görüşünü belirten raportör, Danıştay’ın başvurusunun reddedilmesini istedi.

KAHVECİLER SAVUNACAK
Davaya müdahil olan Kahveciler Odası, Anayasa Mahkemesi’nde sözlü savunma talebinde bulundu. Yüksek Mahkeme, eğer talebi kabul ederse, kahveciler Anayasa Mahkemesi’nde açıklamada bulunacak. Anayasa Mahkemesi’nin yeni binasında bulunan salonu böylece ilk kez kahvecilere açılmış olacak. Kahveciler üyelere, sigara yasağı nedeniyle işlerinin düştüğünü belirterek, çalışma özgürlüklerinin ihlal edildiğini söyleyecek.

SON SÖZ MAHKEMENİN
Raportörün, sigara yasağını destekleyen raporunun bağlayıcılığı bulunmuyor. Son sözü yine Anayasa Mahkemesi heyeti söyleyecek. Yüksek Mahkeme’nin üyelerinin ise çok İşte Yüksek Mahkeme’nin

‘TİRYAKİ’ TABLOSU
Başkan Haşim Kılıç: İçmiyor
Başkanvekili Osman Paksüt: İçiyor
Fulya Kantarcıoğlu: İçmiyor
Şevket Apalak: Bilinmiyor
Zehra Perktaş: İçmiyor
Ahmet Akyalçın: İçmiyor
Serdar Özgüldür: İçmiyor
Engin Yıldırım: İçiyor
Serruh Kaleli: İçmiyor
Mehmet Erten: İçiyor
Nuri Necipoğlu: İçmiyor
Alparslan Altan: İçmiyor
Burhan Üstün: Bilinmiyor
Recep Kömürcü: Bilinmiyor
Fettah Oto: BilinmiyoR

haberturk
 

 



Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,575 µs