En Sıcak Konular

Bosna'da İzzetbegoviç'in oğlu önde gidiyor

4 Ekim 2010 09:05 tsi
'Bilge Kral' Aliya'nın oğlu Bekir İzzetbegoviç Bosna'nın yeni lideri olma yönünde ilerliyor...

Bosna-Hersek'te, Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi ile Federasyon, Bosna Sırp Cumhuriyeti ve 10 kantonun hükümetlerinin belirleneceği seçimlerde kullanılan oyların sayımı başladı. Devlet Başkanlığı Üçlü Konseyi için yapılan seçimde sandıkların yüzde 47.16'sı açıldı.

Bosna-Hersek Merkez Seçim Komisyonu Başkanı İrena Haciabdiç, düzenlediği basın toplantısında, toplam 3 milyon 126 bin 539 kayıtlı seçmenin bulunduğu ülke genelinde oy verme işleminin TSİ 20.00'de son erdiğini belirtti. Seçimlere katılım oranının yüzde 56,28 olarak gerçekleştiğini ifade eden Haciabdiç, 2006'da yapılan seçimlerde bu oranın yüzde 55,3 olduğunu anımsattı. Bu kez seçimlere gösterilen ilgiden memnun kaldıklarını ifade eden Haciabdiç, halkın seçim sonuçlarına da ilgi gösterdiğini, sonuçların açıklandığı internet sitesinde büyük bir yoğunluk yaşandığını kaydetti.

Haciabdiç, seçimlere katılım oranının Federasyon bölgesinde yüzde 56,42, Sırp Cumhuriyeti'nde yüzde 55,64, Briçko'da ise yüzde 64,90 olarak belirlendiğini bildirdi.

BEKİR İZZETBEGOVİÇ ÖNDE

İrena Haciabdiç, TSİ 23.45 itibariyle Devlet Başkanlığı Konseyi üyelerinin belirlenmesi için kullanılan oyların bulunduğu sandıkların yüzde 47.16'sının açıldığını belirtti.

Buna göre, Federasyon bölgesinde 9 Boşnak adayın Devlet Başkanlığı Üçlü Konseyi için yarıştığı seçimlerde son durum şöyle:

Ülkedeki Boşnakların en güçlü partilerinden eski Bosna-Hersek Devlet Başkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in kurduğu parti olan Demokrat Hareket Partisi'nin (SDA) Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi adayı oğlu Bakir İzzetbegoviç, oyların yüzde 33.49'unu aldı.

Boşnak oyların yüzde 31.73'ü ise Bosna-Hersek'in günlük gazetesi ''Dnevni Avaz''ın sahibi ve Bosna-Hersek'in Daha İyi Geleceği İçin İşbirliği Partisi'nin (SBB) lideri Fahrudin Radonciç lehine kullanıldı.

Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı ve Bosna-Hersek Partisi (SBiH) Genel Başkanı Haris Silayciç, oyların yüzde 26,74'ünü aldı.

HIRVAT ADAYLAR:

Sosyal Demokrat Partisi'nden (SDP), Devlet Başkanlığı Konseyi üyeliğine bir kez daha aday gösterilen Jelyko Komşiç, federasyon bölgesinde oyların yüzde 55.64'ünü aldı. Komşiç, Hırvat olmasına rağmen Bosna savaşı (1992-1995) sırasında ülkenin bağımsızlığı için verdiği mücadele nedeniyle merhum Devlet Başkanı Aliya İzzetbegoviç'ten ''Altın Zambak'' ödülü almış kimliğiyle de ön planda bulunuyor.

Hırvatların milliyetçi partisi HDZ-BİH'ten aday gösterilen Boryana Krişto'ya, oyların yüzde 22.90'ı verildi.

Hırvatların bir diğer milliyetçi partisi olan HDZ-1990 ve HSP koalisyonun adayı Martin Raguj ise yüzde 12.13 oy aldı.

SIRP ADAYLAR

Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde ise sandıkların yüzde 59.3'ü açıldı.

Buna göre, Sırp Cumhuriyeti Başbakanı Milorad Dodik'in genel başkanlığını yaptığı Bağımsız Sosyal Demokratlar Partisi'nden Devlet Başkanlığı Üçlü Konseyine bir kez daha aday gösterilen Neboyşa Radmanoviç, kullanılan oyların yüzde 50.05'ini aldı.

Sırp Cumhuriyeti İçin Hareket Partisi'nden (PDP) aday gösterilen Mladen İvaniç'e oyların yüzde 47.15'i verildi.

Devlet Başkanlığı Üçlü Konseyi sonuçlarının ardından sabah saatlerinde de meclislerin ve daha sonra da kantonların seçim sonuçları açıklanacak.

SEÇİMLERE KATILIM YÜKSEK OLDU

Ülke genelinde çeşitli siyasi partilerin ve uluslararası organizasyonların üyelerinden oluşan 53 bin 738 kişi, seçimleri görevli olarak takip ediyor. Oy sayım merkezinde ise üç vardiyalı olmak üzere toplam 500 kişi görev alıyor.

Bosna-Hersek Federasyonu'nda 1 milyon 934 bin 417 ve Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde 1 milyon 192 bin 182 kişi olmak üzere, toplam 3 milyon 126 bin 539 kayıtlı seçmenin bulunduğu Bosna-Hersek'te bu seçimler, 1992-1995 yıllarındaki savaşın ardından 6. kez yapılıyor. Halk, oylarıyla Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi üyelerini, Bosna Hersek Federasyonu, Bosna Sırp Cumhuriyeti ve Federasyona bağlı 10 kantonun hükümetlerini belirleyecek. Ülke genelindeki seçimlerde 264 koltuk için 8 bin aday bulunuyor. Adaylardan 19'u, Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi üyeliği için yarışıyor.

Bu arada, karışık bir siyasi yapıya sahip olan ülkede seçimler, Bosna-Hersek Federasyonu, Sırp Cumhuriyeti ve Brçko olmak üzere 3 bölgede yapılıyor. Devlet Başkanlığı Üçlü Konseyi için Boşnak, Sırp ve Hırvat olmak üzere 3 adayın seçilmesi gerekiyor. Buna göre, Sırp Cumhuriyeti'nde yaşayan Boşnak ve Hırvatlar, Boşnak ve Hırvat adaya; Federasyonda yaşayan Sırplar ise Sırp adaya anayasa gereği oy veremiyor.

dunyabulteni



Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,708 µs