En Sıcak Konular

İşte o cami

4 Ekim 2010 09:04 tsi
İşte o cami New York’ta projesi bile tartışma yaratan “caminin” ilk çizimleri yayınlandı. Tek binalık modern bir külliye olarak tasarlanan İslam merkezinin bodrum katı cami olacak, 12’nci katta 11 Eylül kurbanları için bir anıt yer alacak.

ABD’nin New York kentinde 11 Eylül saldırılarının gerçekleştirildiği bölgeye yakınlığı sebebiyle “Sıfır Noktası Camii” diye anılan İslam merkezi projesi, tek bir binadan oluşsa da modern bir külliye olarak tasarlanmış.

ÇOĞU DİNLE İLGİSİZ: 16 katlı yapının içinde restoran, spor salonu, SPA, yüzme havuzları bulunacak. Çizimlerinden, modern olmanın da ötesinde, “fütüristik” mimari anlayışıyla inşa edileceği anlaşılan külliyenin 12’nci katında, 11 Eylül kurbanları için dikilecek bir anıt ve her dinden bireye açık bir mabed bulunacak. Tüm eleştirilerin odak noktasında bulunan camiyse, binanın en alttaki iki bodrum katına yerleştirilecek. Başka bir deyişle, külliyenin büyük kısmı, dini olmayan etkinliklere ayrılacak.
ARABESK VE GEOMETRİK: Projenin liderlerinden Şerif El Kemal, “Bu binanın yapımı bittikten sonra, kimsenin protesto edeceğini sanmıyorum” diye konuştu. El Kemal, “İslam mimarlığıyla New York’u birleştirelim istedik” dedi. Soma Architects firmasınca hazırlanan projeye göre, dış cephede, arabesk figürler, geometrik şekillerle bütünleştirilecek.
120-140 MİLYON DOLAR: Medyaya yansıyan çizimlere karşın, proje hâlâ emekleme aşamasında. Esas adım, bir ay içerisinde başlanması beklenen kaynak toplamayla atılacak. Büyük bölümü İslâmi banka ve finans kurumlarınca karşılanması beklenen 120 ila 140 milyon dolarlık projenin 25 milyon dolarlık kısmının, bağışlarla toplanması hedefleniyor. Binanın, 3 yıl sonra hizmete açılması bekleniyor.



Bu haber 788 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,705 µs