En Sıcak Konular

Medvedev'den Belarus'a sert çıkış

4 Ekim 2010 08:56 tsi
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev kendi video blogundan yaptığı açıklamada Belarus yönetimine sert eleştiriler yöneltti.

Sovyetler'in dağılmasından bu yana 'Birlik Devleti' oluşturmak için çalışan iki ülke arasında tansiyon yükseldi. Belarus'un Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgeleri Güney Osetya ve Abhazya'yı tanıyacağı yönünde verdiği sözü yerine getirmemesi Kremlin'i kızdırdı. Moskova, Aralık ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko'nun değişmesini istiyor.

Belarus yönetiminin her zaman dışardan bir düşman bulma çabasında olduğunu kaydeden Rusya lideri, "Halkın bilincinde bir dış düşman oluşturma çabası var. Önceleri bunlar ABD, Avrupa ve batılı ülkelerdi. Şimdi de Rusya 'düşman' ilan edildi" eleştirisi getirdi.

Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanıyacağı yönündeki sözün tutulmamasının güvensizlik oluşturduğunu ve bunun iki ülke ilişkilerinde dikkate alınacağını kaydeden Medvedev, "Bu tür davranışlar saygısızca. Ortaklar bu şekilde hareket etmemeli" ifadelerini kullandı.

İki ülke halklarının ortak geçmişine vurgu yapan Medvedev, "İki ülke 'Birlik Devleti' kurmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrasya Ekonomik Topluluğu, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü ve gümrük birliği çerçevesinde birlikte hareket ediyoruz… Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından sürekli olarak biz Belarus halkına yardım ettik… Sadece bu yıl petrolde yapılan ayrıcalıklı sevkıyatla 2 milyar dolar destek sağlandı. Doğalgazda benzer ayrıcalıklar sürüyor. Bunu halklarımızın ayrılmaz bağları olduğu için yapıyoruz…" dedi.

"Belarus yönetimi seçim kampanyasında 'Rusya'nın Belarus halkına ve ekonomisine destek sağlamamak istediği' gibi bir retorik geliştirdi. Belarus yönetiminin 'Rusya karşıtı' bir retorikle seçim kampanyasını yürütmesi bizim için sürpriz oldu." değerlendirmesinde bulunan Medvedev, "Belarus yönetimi iç sorunları ile uğraşmalı… Bu anlamsız gerginliğin sona ereceğinden eminim" çağrısında bulundu.


'HALKLARIMIZIN ÖZGÜR VE DEMOKRATİK BİR ÜLKEDE YAŞAMASINI İSTİYORUZ'

Rusya ve Belarus'da kim yönetime gelirse gelsin, iki ülke halklarının her zaman kardeş kalacağının altını çizen Medvedev bir de çağrıda bulundu: "Biz halklarımızın korku içinde yaşamasını istemiyoruz. Özgürlük, demokrasi ve adalet içinde yaşamak istiyoruz. Belarus'lu dostlarımızla birlikte bu yolda ilerlemeye hazırız."

Kremlin daha öncede Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko'nun bir çok Bağımsız Devletler Topluluğu ülke liderlerinin önünde iki ayrılıkçı bölgenin bağımsızlıklarını tanıyacağı yönünde verdiği sözü tutmadığı gerekçesi ile suçlamıştı. Rusya'nın Ağustos 2008 savaşının ardından tanıdığı iki ayrılıkçı bölgeyi şimdiye kadar Venezüella, Nikaragua ve Nauru tanıdı.

Rusya ile Belarus arasında artan gerginlikte 19 Aralık'ta Belarus'ta gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de payı büyük. Tarım ürünlerinin Rusya'ya pazarlamasında sıklıkla sorun yaşayan Minsk yönetimi, genelde çiftçilerden oy alan Lukaşenko'nun Moskova'ya karşı sert söylemler dile getirmesine neden oluyor.

cihan

 



Bu haber 505 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,933 µs