En Sıcak Konular

Yabancılar banka kuyruğuna girdi

4 Ekim 2010 08:55 tsi
Türkiye, bankacılık devlerinin iştahını kabarttı. 10’un üzerinde yabancı banka, lisans almak için BDDK’nın kapısını çalınca Bilgin şartını koydu: “300 milyon dolar getir sınıfa alayım.”

Türk bankalarının, krize rağmen rekor kâr elde etmesi, dünya devlerinin iştahını kabarttı. Kendi ülkelerinde şube kapatan, personel çıkaran yabancı bankalar, Türkiye’ye gelmek için sıraya girdi. Son dönemde BDDK’dan lisans için randevu alan, ön görüşme yapan ve aracı kurumlara araştırma yaptıran 10’nun üzerinde yabancı grup var. 2001’de yaşanan bankacılık krizinin ardından Türk ekonomisini, ‘hasta adam’ olarak nitelendiren ancak bugünlerde Türkiye’ye gelmek isteyenler arasında Avrupa dışında, Çin, Rusya, İsrail ve İran gibi Asya’dan bankacılık devleri de bulunuyor. bunların bir kısmı da lisans için başvuru yaptı.

ORTALAMAYI BOZMAK İSTEMİYORUZ

Söz konusu başvuruları doğrulayan BDDK Başkanı Tevfik Bilgin “Büyük ilgi var” dedi. Bilgin, bazı bankaların lisans için başvurduğunu, bazılarının da şube açmak istediğini söyledi. Bilgin “Kuzey’den Güney’den, Doğu’dan Batı’dan yoğun ilgi var. Kârlılık çok yüksek. Bu ülkeye gelmeyecek de nereye gidecek? Param olsa bu ülkede bankacılık yaparım. Bilgin, lisans için görüşmeler yaptıkları grupları şu aşamada açıklamayı uygun bulmadıklarını belirtti. Bilgin, Türk bankacılık sektörünü ‘yıldız öğrencilerden’ oluşan bir sınıfa benzeterek, cebinde parası olmayanın bu sınıfa alınmayacağını vurguladı. Bilgin “49 öğrencisi olan bir sınıf düşünün. Bu sınıf bütün olimpiyatlarda birinci olmuş. Bu sınıfa birileri girmek istiyor. Biz de sınıfın ortalamasını bozmamak için, girmek isteyene ‘seviye tespit sınavı’ yapıyoruz. Sınıfın ortalamasını düşürmek istemiyoruz. Bu nedenle girmek isteyenlerden 300 milyon dolar sermaye istiyoruz. Cebine 300 milyon koyan adaylara, kapı sonuna kadar açık” dedi.

BİLGİN’İN BANKACILARA TAVSİYESİ

Konsere harcadığın parayla git banka al

BDDK Başkanı Bilgin, Türk bankalarının da küresel krizle birlikte yurt dışına açılma şansı yakaladığına dikkat çekerek, bankaları banka satın almaları konusunda acele etmeleri konusunda uyardı. Bilgin, şöyle konuştu: “Krizden sonra zamanında büyük akınlar yapan bankalar, kendi sorunları ile uğraşıyor. Şu anda, Türk sermayedar bankalara büyük görev düşüyor. Reklamlarla, röportajlarla, konuşmakla bu iş olmuyor. Festival ve konserlerle bu iş olmuyor. Konser düzenleyecekleri paralarla çevre ülkelerde, Balkanlarda bir banka satın alsınlar. Hemen hemen de aynı paradır. ‘Ben Bosna’da şube kursam ne kar edeceğim’ diyebilirler. Her şey kar değil ki. Sebat edin, o karı da bulursunuz. 10-15 milyon dolar ile çok sayıda şube olan bankaları alabilirsiniz.”

“Banka satın alma fırsatını kaçıran bankalar, tarih içinde bunu anlatamazlar” diyen Bilgin, 2010 yılı sonuna kadar banka satın almalar konusunda bazı sürprizler olabileceğini kaydetti. Bilgin, “Balkanlardan veya bir başka bölgeden 10-15 şubesi olan bir banka satın alın. Bu bankanın açılışını da birlikte yapmaya hazırım. Ayrıca bankanın da büyük reklamı olur” dedi.

Vatandaşa havale geçirtmeyin

BDDK Başkanı Bilgin, son dönemde tartışma konusu olan banka işlem ücretleri konusunda bankaların indirime gideceğini belirtirken, yüksek havale ve komisyonlar konusunda da bankalara sert uyarıda bulundu. Bilgin, bankacılık işlemlerinin ‘bedava’ yapılamayacağını, mutlaka hizmet karşılığında bir ücret alınacağını ifade ederek, ancak bu ücretlerinin ‘mantıklı ve makul’ olması gerektiğini kaydetti. Bazı ücretler konusunda bankaların ipin ucunu kaçırdığını söyleyen Bilgin, “Bazen öyle şikayetler geliyor ki, bankada havale yaparken havale geçirenler oluyor. Bankalar, vatandaşlara havale yaparken havale geçirtmesinler. Hazine faizlerinin düşüşünü müşteriden çıkartmasınlar” diye konuştu.

İNTERNET SİTESİNDE TEŞHİR EDİLECEK

Bilgin, alınan ücretlerin kredi kartı aidatlarında olduğu gibi BDDK’nın internet sitesinde yayınlanabileceğine dikkat çekti. Bilgin “Ücret ve komisyonları ana başlıklar halinde ayırırız. Şehir içi, şehir dışı ve ülke içi, ülke dışı olarak sınıflandırırız. Alınan minimum ve maksimum ücretleri de yayınlarız. Müşteri de bankasını kendisi seçer. Ancak ben bankalarımızın gerekli tedbirleri alacaklarını inanıyorum” dedi.

Adabank’a üç talip

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından üçüncü kez ihaleye çıkarılan Uzan Grubu’na ait Adabank’ın ihale tarihi ikinci kez uzatıldı. Daha önce 21 Eylül’den 19 Ekim’e ertelenen ihale tarihi, yatırımcılardan gelen talep doğrultusunda 2 Kasım olarak belirlenirken yapılan yeterlilik değerlendirmesindeüç grup ‘ön yeterlilik’ alabildi.

İSRAİL DE VAR

Söz konusu grupların arasında İsrailli bir bankanın da ortak olduğu grup bulunuyor. Diğer iki grup ise, aracı kurumlardan oluşuyor. İhale sürecinde, İsrail ile İran bankalarının Adabank için mücadele ettiği gündeme gelmişti. Ön yeterlilik alan gruplar arasında İranlı bir bankanın ise bulunmadığı kaydedildi. TMSF, Adabank’ın üçüncü ihalesinde muhammen bedeli 90 milyon dolar olarak belirlemişti. Adabank ihalesini kazanan grup, muhammen bedelin dışında BDDK’nın belirlediği 300 milyon dolarlık da sermaye koyacak. 



Bu haber 497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,581 µs