En Sıcak Konular

Milli Savunma'da 800 bin askerlik proje

4 Ekim 2010 08:04 tsi
Milli Savunma'da 800 bin askerlik proje

Milli Savunma Bakanlığı ile kamu bankası Ziraat Bankası, tüm askeri kışla ve tesislerde sadece kredi kartıyla harcama yapılmasını zorunlu hale getirecek özel bir anlaşma yapmak için masaya oturdu. İşte projenin ayrıntısı:

Ziraat Bankası, Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu er ve erbaşlarla muvazzaf subaylara yönelik özel bir kredi kartı çıkarıyor.
 
Kartın çıkarılmasıyla birlikte askeri kantin ve tesislerde nakit para kullanımı bitecek. Harcama sadece kartla yapılacak. Asker harçlığı da tarih olacak.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ile Ziraat Bankası, tüm askeri kışla ve tesislerde sadece kredi kartıyla harcama yapılmasını zorunlu hale getirecek özel bir anlaşma yapmak için masaya oturdu. Bir iki teknik ayrıntı dışında anlaşmanın çerçevesi büyük ölçüde tamamlandı, iş iki tarafın atacağı imzaya kaldı. Ziraat'in askerlere vereceğe kartla birlikte askeriyede nakit harcama bitecek, tüm harcamalar kredi kartıyla yapılacak. Aileler çocuklarına harçlık göndermek yerine, kredi kartının ekstresini ödeyecek.

800 bin askerlik proje

Yaklaşık 500-550 bin er ve erbaş ile 200-250 bin muvazzaf subaydan oluşan 800 bine yakın askeri kapsayan projeyle hem askerlerin parasal sorunlarının çözümü hem de kantin ve diğer tesislerdeki yolsuzlukların önlenmesi planlanıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) özel çıkarılacak kart, terhis olan askerlerin sivil hayatlarında da kullanılabilecek. Ziraat Bankası bu kart sayesinde bireysel kredi kartları pazarında ön sıralara geçmeyi hedefliyor.

İşte projenin ayrıntısı:

Hem kart hem kimlik: Ziraat Bankası, silah altındaki tüm askerlere yönelik özel bir kredi kartı çıkaracak. Bu kredi kartı aynı zamanda personel bilgilerinin yer aldığı "asker kimliği" özelliği taşıyacak.

Limite göre harcama: Her kredi kartının limiti, askerlerin talebine göre belirli sınırlarda tutulacak. Askerler, askeriye içerisindeki tüm harcamalarını bu kartla yapacak. Kantinler başta olmak üzere askeri bölge içerisindeki alışveriş yerlerinde nakit para geçmeyecek.

Harçlık bitecek: Bu kartla birlikte askere gönderilen erlere verilen "asker harçlığı" tarihe karışacak. Asker, askerlik süresi boyunca ihtiyaçlarını bu karttan yapacağı harcamalarla karşılayacak. Hesap ekstresi ise askerin babası, annesi, ağabeyi, ablası ya da askerin harcamalarına kefil olacak kişiye gönderilecek. Ekstredeki harcama tutarları ödendiği sürece kart açık kalacak. Harcamalarda aksama olması halinde kart limitleri düşürülecek.

Askerlik sonrası kullanım: Terhis olan asker, Ziraat'in verdiği asker kimliğini bırakacak. Ancak kartı sivil hayatında da dilerse kolaylıkla kullanabilecek.

Tek mi çift mi?

MSB ve Ziraat Bankası, kartın şekli ve işlevleri üzerinde teknik çalışmada birkaç konuyu henüz netleştiremedi. En önemli tartışma konusu ise, kredi kartıyla asker kimliğinin aynı manyetik kart üzerinde mi yoksa ayrı ayrı mı olması gerektiği konusunda devam ediyor. Hedef tek kartta bilgilerin toplanması yönünde. Ancak terhis durumunda asker kimliğinin kartta kalacak olması bu seçeneği zora sokuyor. Bu sorun nedeniyle iki ayrı manyetik kartın verilmesi seçeneği ağır basıyor.

bugün



Bu haber 716 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,053 µs