En Sıcak Konular

CHP'li Okay: 'Suni gerilim konularında yer almayacağız'

3 Ekim 2010 18:31 tsi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay, MYK toplantısı sonrasında konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay, MYK toplantısı sonrasında konuştu. CHP olarak Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığa seçildiği tarihten bu yana sürmekte olan olumlu muhalefet anlayışı kararlılığını sürdüreceklerini ifade eden Okay, “Gerilim üzerinden siyaset üreten iktidarla tartışmak yerine pozitif ve olumlu muhalefet anlayışı ile Türkiye’nin sorunlarına çözüm önerilerini sunmaya devam edeceğiz. Suni gerilim konuları içerisinde CHP yönetim kadroları yer almayacak” dedi.

Okay, olumlu muhalefet konusuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yüzde 10 barajının düşürülmesi için kanun teklifi verildi. İç hizmet kanunun 35. Maddesi ile ilgili teklif verildi. Buna benzer geçmişte iktidar tarafından önerme yapılsın. Biz muhalefet olarak eleştirelimdi. Biz muhalefet olarak önerelim. İktidarsa samimi ise muhalefetle hareket etsin. Anlaşılan o ki son süreçte iktidar, muhalefete muhalefet etmek gibi bir yükümlülük üstlendi. Bir örnekle, Sayın Cumhurbaşkanı Meclis Genel Kurulu’na geldiğinde CHP grubu ayağa kalkmıyordu. İlk kez 1 Ekim tarihinde, Sayın Kılıçdaroğlu genel başkan olduktan sonra, CHP ayağa kalktı. Böylece bunu bir magazin konusu haline getirmeden, bundan siyaset üretmeyen, tartışmaları geride bırakan bir anlayış egemen olacak”

‘Tüzük Kurultayı’ konusunun gündeme gelip gelmediği ile ilgili soru üzerine Okay, CHP yönetiminde bir tüzük kurultayının söz konusu olmadığını belirterek, “Bu konudaki ifade Sayın Genel Başkan tarafından Brüksel'de söylendi ve ondan bu yana kimi bu ve buna benzer söylemler olmuyor değil. Yeni ve küçük ayrıntıda cephe açmak türünden bir çalışma modeli CHP içerisinde yönetim kadroları tarafından düşünülmüyor" dedi.

Okay, CHP'nin türban konusunda modeli Benazir Butto mu olacak?" şeklindeki soruya şu şekilde cevap verdi:

"Türkiye'de bu söylem farklılığı gündeme geldi. Türban ile başörtüsünü bütünleştirmek isteyen ve sanki başörtüsüne karşı bir duruşmuş gibi bir yere ötekileştirmek istenilen bir anlayış var. CHP'nin başörtüsüyle hiçbir sorunu yok. CHP'nin geçmişte de tartıştığı konu türbandı. Türban bir siyasi simgedir. Türbana şekil vermek değil ama Sayın Genel Başkanımızın ifade ettiği, isminde İslam Cumhuriyeti yazan Pakistan'da dahi saçın bir kısmının göründüğü yolundadır. Yoksa bir tarif veya bir şekil önermesi değildir, sadece bir tespitte bulunmuştur"

“KİMİ DİN ADAMLARIMIZ SİYASETLE İÇ İÇE OLDULAR”

"Diyanet İşleri Başkanı’nın imamların ve din görevlilerinin kanaat önderi olması yönündeki önerisinin" sorulması üzerine Okay, "Çok doğal ki din görevlileri toplumumuzda öncü olması gereken kişilerdir, yeter ki toplumu ileriye taşıma kararlılığı içerisinde misyonlarını yapsınlar, yeter ki kendi görevlerini yapsınlar, siyaseti dinde kullanmasınlar ancak maalesef toplumda kimi din adamlarımız bu referandum sürecinde de yaşanmıştır siyasetle iç içe olmuşlardır. Oysa din ile siyasetin ayrılması ve din adamlarının da buna çok daha özenle bakması gerekmektedir” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, müftü, imam ve muhtarlara referandum öncesi bayram tebrik kartı ve yazıları gönderdiğini ancak 12 Eylülden önce gönderilen yazı ve kartların bir kısmının dağıtılmadığını belirten Okay, “Bir kısmı yeni dağıtılıyor. Türkiye'de siyasal iktidarın yarattığı korku toplumunu görüyorsunuz. Üzerinden yirmi gün geçti. Siyasal iktidarın baskılaması ve sonucunda insanların olağan iletişiminin nasıl engellendiğinin çok somut göstergesidir. Bir taraftan telefonları dinliyorlar, bir taraftan mektupları yerine ulaştırmıyorlar" dedi.

Bazı gazetelerde CHP'ye yönelik yapılan yalan haberlere de değinen Okay şunları söyledi:

"Maalesef bir kaç gazetemiz var, bunların tek işi yalan haber üretmek. En son yalan haber, Güneydoğu'ya giden arkadaşlarımızın geri çekildiği ve raporun hazırlanmayacağı yönünde. Bu kadar yalan haberi yazanlar, yayınlayanlar akşam evlerine gittiklerinde acaba çocuklarının, eşlerinin veyahut aynada kendi yüzlerine nasıl bakıyorlar? O haberi yapan arkadaşlar kendi iç dünyalarında kendi vicdanlarında sorgulasınlar. Hukuki sorgulamayı biz yapacağız ancak kendi vicdanlarını da sorgulasınlar. Bu sadece bir özürle kapanacak bir şey değil, kalemin nasıl varıyor merak ediyorum. İnsanın vicdanı sızlar. Hakikaten hazin bir tablo"

milliyet



Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,138 µs