En Sıcak Konular

'Türkiye'yi görmezden gelmek aptallıktır'

3 Ekim 2010 15:38 tsi
'Türkiye'yi görmezden gelmek aptallıktır' Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grubu Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda Türkiye dış politikasını "yeni ve bağımsız bir politika" olarak da tanımladı ve ''Her zaman söylüyorum, Türkiye'yi görmezden gelmek aptallıktır.'' ifadelerini kullandı.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grubu Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda, Yeşiller Grubu Başkan Yardımcısı Ulrike Lunacek, Nabucco Gas Pippeline International Genel Müdürü Reinhard Mitschek, Sabancı-Verbund Ortaklığı Enerji SA'nın Başkan Yardımcısı Bernhard Raberger gibi önemli isimlerinin katılımıyla Türkiye'den enerjideki rolü masaya yatırıldı.

Programda bir konuşma yapan Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grubu Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda Türkiye dış politikasını "yeni ve bağımsız bir politika" olarak da tanımladı ve ''Her zaman söylüyorum, Türkiye'yi görmezden gelmek aptallıktır.'' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin rolünün tartışıldığı programa Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği temsilcileri, başta Büyükelçi Kadri Ecvet Tezcan olmak üzere tam kadro katıldı. Viyana Büyükelçisi Tezcan, programda bir de konuşma yaptı. Nabucco projesinin ortaklarından olan Avusturya, Türkiye'nin AB üyeliğine karşıtlığı ile biliniyor.

NABUCCO KONSİRYUMU BAŞKANI REİNHARD MİTSCHEK: TÜRKİYE'NİN İZLEDİĞİ ENERJİ POLİTİKASI İLE BİZE ÖNEMLİ BİR DESTEK SAĞLIYOR

Avusturya'da ortak akıl toplantılarının ikincisinde Türkiye'nin enerji köprüsündeki rolü masaya yatırıldı. Zaman Gazetesi Avusturya Temsilciliği'nin Avusturya Dış Politika Enstitüsü ve Avusturya Sanayiciler Odası ile ortaklaşa düzenlediği ortak akıl toplantısında enerji konusu farklı bakış açılarıyla ortaya konuldu. Programda özellikle enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi, enerji arzında güvenlik, Nabucco projesi ve Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik süreci tartışıldı.

Programa bir video sunumu ile katılan Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin temel enerji stratejisinin; piyasanın özelleştirilmesi, liberalleşmesi ve daha rekabetçi bir yapı kazanması olduğunu belirtti. Türkiye'nin coğrafi konumundan dolayı bir enerji merkezi ve transit ülke olduğunu belirten Yıldız, bir projeye evet demelerinin diğerinden vazgeçtikleri anlamına gelmeyeceğini ifade etti. Nabucco projesinin asla gazsız kalmayacağına vurgu yapan Bakan Yıldız, böyle büyük bir projenin mutlaka belli engellerle karşılaşacağına dikkat çekti.

HANNES SWOBODA: HER ZAMAN SÖYLÜYORUM, TÜRKİYE'Yİ GÖRMEZDEN GELMEK APTALLIKTIR

Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grubu Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda, Türkiye ve AB'nin ayrı ayrı düşünülemeyeceğini ifade etti. AB'nin bölgede projeleri Türkiye olmadan gerçekleştiremeyeceğini, aynı şekilde Türkiye'nin de AB'nin desteği olmadan hedeflerine tam anlamıyla ulaşamayacağını belirtti. Swoboda, Türk dış politikasını bir yayından alıntı yaparak şöyle tanımladı: "Bu çok da Osmanlı usulü bir dış politika değil. Bu yeni ancak kimseyle ittifak halinde olmayan bir dış politika.'' Türkiye dış politikasını "yeni ve bağımsız bir politika" olarak da tanımlayan Swoboda, ''Her zaman söylüyorum, Türkiye'yi görmezden gelmek aptallıktır.'' ifadelerini kullandı.

ULRİKE LUNACEK: NABUCCO PROJESİ İYİ BİR ALTERNATİF

Programdaki diğer bir politikacı Yeşiller Grubu Başkan Yardımcısı Ulrike Lunacek ise "Bağımsız olmak istiyorsak, enerji verimliliği ve yenilenebilir kaynaklara yatırım yapmak zorundayız. Enerji ülkelerinin önemli bir kısmı demokrat değil maalesef. Bu yüzden Nabucco projesini iyi bir alternatif olarak görüyorum." dedi. Nabucco ile alakalı planın sürekli değişmesini eleştiren Lunacek, Avusturya ve Türkiye için kriz bölgelerine bağımlılığın önemli bir handikap olduğunu belirtti. Yeşiller milletvekili, Türkiye'nin AB üyeliğine desteğini yinelerken, birliğin 1999 ve 2005'de verdiği kararların arkasında durması gerektiğini, "o gün öyleydi ancak fikrimizi değiştirdik" deme hakkına sahip olmadıklarını söyledi.

Nabucco Gas Pippeline International Genel Müdürü Reinhard Mitschek de Nabucco projesinin Ankara'nın doğusunda Gürcistan ve Irak sınırına kadar olan kısmı için mühendislik çalışmalarının Haziran ayında ihale edildiğini, Türkiye'nin izlediği enerji politikası ile kendilerine önemli bir destek sağladığını ifade etti. Projenin yaptırdıkları bir araştırma sonucunda oldukça rekabetçi bir yapıda olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Mitschek, Azerbaycan ile Avrupalı gaz alıcıları arasında görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Programda konuşan Zaman Avusturya Temsilcisi Seyit Arslan, Zaman'ın iki dilde bir gazeteyle bu ülkenin bir parçası olduğunu gösterdiğini söyledi. Göçmenlerin 50 yıldır bu ülkede varlıklarını devam ettirdiklerini ifade eden Arslan, birlikte yaşanacak bir gelecekteki ortak konularımız hakkında bir ortak akıl geliştirebilecek bir platform oluşturduklarını dile getirdi.

Programda Sabancı-Verbund Ortaklığı Enerji SA'nın Başkan Yardımcısı Bernhard Raberger ve Türkiye uzmanı Cengiz Günay'da Türkiye'nin pazar durumu ve bölgedeki rolü hakkında sunumlar gerçekleştirdiler.

Öte yandan Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın programa Bakanlar Kurulu nedeniyle gelmeyeceğini bildirmesi, Türkiye'yi temsilen bakanlıktan hiç bir bürokratın programa katılmaması basının ve katılımcıların tepkisini çekti. Avusturya basının yoğun ilgi gösterdiği programda Türkiye'nin enerjideki rolünün tartışıldığı programda sahnede Türkiye'den bir temsilcinin bulunmaması şaşkınlıkla karşılandı.

Cihan



Bu haber 868 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,208 µs