En Sıcak Konular

Piyasaya çıkmayan 200 bin dananın izi sürülüyor

3 Ekim 2010 14:59 tsi
Kurban Bayramı yaklaşırken etteki spekülasyonla ilgili araştırma yapan 2 bakanlık, büyük şirketlerin fiyatları yükseltmek için 200 bin danayı kesime yollamadığını tespit etti.

Türkiye’nin gündeminden inmeyen ve ithalata rağmen düşmeyen et fiyatlarıyla ilgili hem Tarım Bakanlığı’nın hem de Maliye Bakanlığı’nın geniş kapsamlı yaptığı araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı. Yapılan araştırmalarda Kurban Bayramı’nın yaklaşmasının da etkisiyle et fiyatlarındaki dalgalanmanın perde arkasında, yaklaşık 1 milyon 200 bin hayvan stoğu bulunan şirketler çıktığı belirtildi. Özellikle stoğunda 200 bin danası bulunan 11 büyük işletmenin, hayvanları kesime göndermeyerek, et fiyatlarındaki dalgalanmaya neden olduğu belirlendi. Yine kesime gelmiş yaklaşık 1 milyon hayvan da, fiyatlar daha da yükselecek spekülasyonları nedeniyle kesime gönderilmiyor.

SPEKÜLATÖRLERE İTHALAT TOKADI

Yapılan araştırmalarda, et ithalatına rağmen et fiyatlarının niye düşmediği de masaya yatırıldı. Yapılan değerlendirmelerde, et fiyatlarının düşmemesinde stokçuların tüm ithal kararlarına rağmen elindeki hayvanları piyasaya sürmemesinin etkili olduğu görüşünde birleşildi. Et ithal kararı ile birlikte elinde hayvanı bulunan küçük üreticinin ise, hayvanlarını paniğe kapılarak sattığı tespit edildi. Bu nedenle, et ithalatının kapsamı genişletilerek, yani özel sektöre de et ithal etme izni verilerek, spekülatörlere ders verilmesi amaçlandı.

Anguslar gelemedi köylünün ahırı boş kaldı

Kasaplık ithal sığırların ardından köylüye dağıtılmak için alınan ithal besilik danaların hâlâ Türkiye’ye gelmediği belirtildi. İhale şartnamesinde hayvanların en geç 60 gün içinde çiftçiye verileceği yazıyor. 14 Haziran 2010 tarihinde yapılan ihaleyi kazanan firma, Uruguay’dan deniz yoluyla getireceği Angus ve Herrefordları aradan 106 gün geçmesine rağmen Et ve Balık Kurumu’na teslim etmedi. 20 bin ithal besilik dana için EBK’ya koşan 200 bin köylünün hayvanlar için hazırladığı ahırlar ise boş kaldı. Hazirandaki ihaleyi Ürdünlü Hijazi firması kazanmıştı.

Besicilerin kendilerine de “Bu danalar neden gelmedi?” diyerek şikayette bulunduğunu aktaran Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, 20 bin baş besilik hayvanın 3 ay geçmesine rağmen hâlâ çiftçiye verilmediğini belirtti. Yetkin, “Bende çözmüş değilim. Hazirandan bugüne kadar 3 ay geçmiş bugüne kadar bunlar getirilemedi. Ne oldu, ben de merak ediyorum. Ya yeterli istenilen ölçüde risksiz besi hayvanı bulunamadı. Ya da dünyada et fiyatları artınca bu hayvanlar getirilemedi” dedi.

İthal kurbanlıklar geliyor

Et ve Balık Kurumunun (EBK) kasaplık hayvan ithalatı için düzenlediği ihale kapsamında yurt dışından temin edilen büyük baş ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca kurban için özel sektöre verilen kurbanlık hayvan ithalat yetkisi dahilinde küçük baş hayvanların yurda girişi sürüyor. Çoğunluğunu Polonya ve Macaristan’dan gelen büyükbaş hayvanların oluşturduğu büyük baş ve Bulgaristan’dan özel sektörün bakanlık izniyle getirdiği kurbanlık koyunlar Kapıkule Sınır Kapısı’ndan yurda giriş yapıyor.

cha



Bu haber 701 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,235 µs