En Sıcak Konular

Rumlar, 2011 sonuna kadar çözüme inanmıyor

3 Ekim 2010 12:31 tsi
Rumlar, 2011 sonuna kadar çözüme inanmıyor  
Insights Market Research şirketi tarafından 27-30 Eylül tarihileri arasında 800 kişinin katılımıyla yapılan anketin sonuçlarına göre Kıbrıslı Rumlar, 2011 yılı sonuna kadar çözüm olacağına inanmıyor.

Yapılan anket sonuçlarına göre büyük çoğunluğu Kıbrıs sorununun 2011 yılı sonuna kadar çözüleceğine inanmayan Rumlar, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın mülkiyet konusundaki önerilerine de destek vermiyor. Ayrıca, seçim olması durumunda ana muhalefet partisi DİSİ birinci parti olarak görülüyor.

Simerini gazetesinin yaptırdığı anketin sonuçlarına göre "Uluslararası toplumun arzuladığı gibi 2011 yılı sonuna kadar Kıbrıs sorununun çözümünün mümkün olup olmadığına inanıyor musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 81'i "hayır" cevabı verdi. Soruya "evet" diyenlerin oranı yüzde 14'te kalırken, yüzde 5'lik bir kesim ise "bilmiyorum/cevaplamıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

"RUMLAR MÜLKİYET ÖNERİLERİNİ BİLMİYOR"

Hristofyas'ın mülkiyet başlığına ilişkin önerilerini ne kadar bildikleri sorulan katılımcılardan yüzde 41'inden "az biliyorum", yüzde 29'undan "yeterince biliyorum" yüzde 30'undan ise "hiç bilmiyorum" yanıtını alındı. Önerilerin az ve yeterince bilenlere yöneltilen "önerileri destekliyor musunuz?" sorusuna ise yüzde 68'lik bir kesim "hayır", yüzde 32 ise "evet" yanıtını verdi.

"Kıbrıs sorununda içte birlik sağlanamamasının sorumluluğunun Hristofyas'ta mı yoksa partilerde mi olduğu" sorusuna katılımcılar tarafından verilen yanıtlar ise dengeli oldu. İçte birlik sağlanamamasından yüzde 40'lık kesim Hristofyas'ı, yüzde 41'lik kesim ise partileri sorumlu tutarken; yüzde 19'luk bir kesim ise "her ikisini" de sorumlu tuttuğunu belirtti.

SEÇİM OLMASI HALİNDE DİSİ LİDER

Simerini gazetesi, yaklaşık 3 ay önce gerçekleştirdiği ve 2011 yılındaki milletvekilliği seçimlerin yönelik anketinde çok az farkla DİSİ'nin önünde yer alan AKEL'in, son ankette birinciliği DİSİ'ye kaptırdığının ortaya çıktığını yazdı. Ankete göre "pazar günü seçimler olsa hangi partiye oy verirdiniz?" şeklindeki soruya katılımcılardan yüzde 28,6'sı DİSİ, yüzde 28,1'i AKEL, yüzde 11,3'ü DİKO, yüzde 7,1'i EDEK, yüzde 3,9'u EURO.KO ve yüzde 1,9'u Ekologlar ve Çevreciler Hareketi yanıtını verdi. Bu soruya katılımcılardan yüzde 8,9'u "oy vermeyeceğim" karşılığını verirken, yüzde 6,7 "karar vermedim" ve yüzde 3,5 ise "boş oy kullanacağım" seçeneğini tercih etti.

Gazete, ankete katılanların büyük çoğunluğunun siyasi partilerin Kıbrıs sorununda güttükleri politikalardan memnun olmadıklarını, çoğunluğu oluşturan yüzde 27'lik bir kesimin hiçbir siyasi partinin Kıbrıs sorunu politikasını kayda değer bulmadığını belirttiğini yazdı.

AKEL'İN POLİTİKALARI DAHA ÇOK BEĞENİLİYOR

Ankete göre yüzde 26'lık bir kesim AKEL'in, yüzde 21 DİSİ'nin, yüzde 10'luk bir kesim DİKO'nun, 8'lik bir kesim EDEK'in, 6'lık bir kesim EURO.KO'nun ve yüzde 2'lik bir kesim ise Ekologların Kıbrıs sorunu politikasını kayda değer bulduğunu ifade etti.

HRİSTOFYAS ANASTASİADİS'İN ÖNÜNDE

Gazete, 2011 yılında milletvekilliği seçimleri yapılacak olmasına karşın, bir sonraki Rum Yönetimi Başkanı'nın kim olacağı konusunun da gündemde olduğunu, anketin sonuçlarına göre Hristofyas'ın en yakın rakibi DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis'ten hâlâ açık ara önde olduğunu görüldüğünü yazdı.

Ankete göre, "Başkanlık seçimlerinin ikinci turunda adayların Hristofyas ve Anastasiadis oldukları farz edilirse, hangisine oy verirdiniz" sorusuna yüzde 44'lük kesim Hristofyas, yüzde 38'lik kesim ise Anastasiadis yanıtını verdi. Yüzde 18 ise, her iki adaya da oy vermeyeceğini belirtti.

cihan



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,943 µs