En Sıcak Konular

Bitlis'e yapılan bombalı sabotaj

3 Ekim 2010 10:12 tsi
Bitlis'e yapılan bombalı sabotaj
Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis'in hayatını kaybettiği uçak kazasının bilirkişisi Prof. Ahmet Nuri Yüksel, 'Bal gibi sabotajdı' dedi.

Yüksel, 40-50 saniye gibi bir sürede infilak eden uçak motorlarının bomba düzeneği ile devre dışı bırakıldığını iddia etti

Kürt sorununun çözümü için bugün atılan adımları savunduğu bilinen eski Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis'in uçak kazasına ilişkin soruşturmada mahkeme tarafından bilirkişi olarak atanan Prof. Dr. Ahmet Nuri Yüksel, yıllar sonra "Rapora sabatojı yazdık. Araştırılmadı" tespitini bir adım daha ileri götürdü. Kaza için "Bal gibi sabotajdı" diyen Prof. Yüksel, 40-50 saniye gibi kısa bir süre içinde infilak eden uçak motorlarının bomba düzeneği ile devre dışı bırakıldığını iddia etti. Yüksel "İki motorda aynı anda arıza çıkıyor iç tahribatla. Vardığım sonuç, içeride bir patlama olduğu. Motorların girişine, arkasına C-4 yerleştirilebilir. Bu dışarıdan patlatılabilir veya belli bir hava sıcaklığına erişildiğinde de kendiliğinden patlayabilir" diye konuştu.

Motorun gömleğini sapasağlam bulduklarını söyleyen Yüksel, "Gömlekte yalnız küçük küçük çökmeler var o kadar. Yani motorun girişi hafif darbeli ama içerdeki ısıya dayanıklı belirli sıcaklıkta çelikten üretilmiş tribün palaları kırılmış. Gömlek sağlam dururken bu palaların kırılması ancak bombalı sabotajla olabilir" diye konuştu. Yüksel şunları söyledi:

TRİBÜNLER HAVADA DAĞILIYOR

"İç patlama yapılarak motorlar bozuldu. Başka izahı, başka bir delili yok. Havacılıkta iki motor da arıza yapabilir. Fakat 2 motorlu bu uçaklarda iki motor birden durmaz. 7 dakikada her şey oluyor. Tiribün palaları havada düşüyor yerde değil. Bu olay patlama ihtimalini ortaya çıkarır. Kim bilir hangi tarlada pulluğa takılacak bu palalar. 50-100 kilometrelik alanda çıkabilirler."

'DONMA OLURSA SES GELMEZ'

Ses kayıtlarından alınan bilgilerde buzlanmaya dair bir kayıt almadıklarını anlatan Prof. Dr. Ahmet Nuri Yüksel, "Eğer buzlanma olsaydı motorun ağız kısmında olurdu olsa bile o da çözülürdü. Ses kayıtlarındaki konuşmada evvela 'arıza var sarsılıyor' deniliyor. 50 saniye sonra 'diğer motorda sorun var iki motor da sarsılıyor' diyor. Bu kısacık zaman içinde bunun buzlanmayla alakası olamaz" dedi. Ses kayıtlarında yer alan ufak bir detayı da anlatan Yüksel, donan bir uçak motorundan ses gelmeyeceğini dolayısıyla buzlanmaya bağlı olarak bir arıza olmadığının altını çizdi. Yüksel, Eşref Bitlis'in ölümüne ilişkin ise "Özal niçin öldürüldüyse Bitlis'te onun için öldürülmüştür" dedi.

'FİRMA UZAMANLARI SABOTAJ DİYEMEDİ'

Kazadan sonra 1 hafta sonra uçağın firmasından kaza yerine gelen uzmanların kaza alanında yaptıkları inceleme sonrası raporunda 'buzlanma yoktur' diye imzası olduğunu söyleyen Yüksel, "Biz 4 soruya cevap aradık. Kazanın bu sebeplerin hiçbirinden kaynaklandığını belirten hiçbir bulgu yok. Aksine bulgular var. Kazanın nedeni kesin şudur diyemeyiz. Ancak sabotaj ihtimalini göz ardı etmemek gerekir" dedi. Yüksel teknik meseleyi ABD'li uzmanların bilebileceklerini ama açıklamadıklarını söyledi. Yüksel, "İmalatçı doğru raporu vermek zorundadır aynı kusurdan faka basmamak için. Amerika'dan gelenler bile sabotaj olduğunu bilseler bile söylemezler. Kendi kurumlarına söylerler" diye konuştu.


Hüseyin Oğuz 'C4' demişti

Dönemin istihbarat astsubayı Hüseyin Oğuz da TBMM Susurluk Komisyonu'na verdiği ifadede dönemin Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis'in suikasta kurban gittiğini söylemişti. Oğuz "C-4 ile öldürüldü. C-4 uçağa pilot elbisesi içinde sokuldu. Bursalı nöbetçi bir asker bunu gördü" ifadelerini kullanmıştı.

yenişafak

 



Bu haber 793 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,858 µs