'merkez sağ'a açılıyor | " /> 'merkez sağ'a açılıyor | "/>

En Sıcak Konular

Kurtulmuş, 'merkez sağ'a açılıyor

3 Ekim 2010 09:51 tsi
Kurtulmuş, 'merkez sağ'a açılıyor SP'den istifa eden Numan Kurtulmuş, yeni partiyi seçimlere yetiştirmeyi hedefliyor. Fakat asıl strateji...

Fakat asıl strateji, Başbakan Erdoğan'ın muhtemel cumhurbaşkanlığı sonrasına hazırlanmak. Kurtulmuş'un 'Millî Görüş gömleğini' çıkaracağı ve merkez sağdan isimlerle buluşacağı belirtiliyor. Bu çerçevede zikredilenler arasında Süleyman Soylu, Mehmet Keçeciler ve Ramiz Ongun gibi isimler var.

Milli Görüş hareketinin lideri Necmettin Erbakan'la yollarını ayırarak genel başkanlığını yaptığı Saadet Partisi'nden (SP) istifa eden Prof. Dr. Numan Kurtulmuş'un yol haritası belli olmaya başladı. Numan Kurtulmuş da tıpkı yıllar önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarının yaptığı gibi 'Milli Görüş gömleğini' çıkarıyor. Öncelik, yeni parti ile siyasete devam etmek. Bir kulvar değişikliğine gidecek olan Kurtulmuş, merkez sağdaki boşluğa gözünü dikti. Hedefinde,AK Partiküskünleri ile Demokrat Parti (DP) ve MHP tabanı yer alıyor. Kurmayı düşündüğü yeni partinin kırmızı çizgilerini de bu doğrultuda belirledi. Buna göre, yeni partinin kapıları 28 Şubat, 27 Nisan ayıbına ortak olanlar, cuntacılarla işbirliği yapanlar ve geçmişinde yolsuzluk şaibesi olanlara kapalı olacak.

Hesaplar, Başbakan Erdoğan'ın muhtemel cumhurbaşkanlığı sonrasında iktidar olmak üzerine kuruluyor. Kurtulmuş ve arkadaşlarının parti çalışmalarında rol modeli de büyük ölçüde Erdoğan olacak. 'Milli Görüş' çizgisindeki bir partinin marjinal olacağını düşünen Kurtulmuş, siyasetin farklı yelpazelerine açılım yapmaya kararlı. Bu çerçevede bir süredir önemli temaslarda bulunduğu da biliniyor. ANAP'lı eski bakanlar Hüsnü Doğan ve Mehmet Keçeciler bunlardan ikisi. Kurtulmuş'un eski DP Genel Başkanı Süleyman Soylu ve CHP'den istifa eden İlhan Kesici'nin yanı sıra MHP camiasının önemli isimlerinden Ramiz Ongun'la da temasa geçeceği öne sürüldü. Kurtulmuş'un önemli bir kurmayı, parti çalışmaları hakkında Zaman'a bilgi verirken, "Bütün kesimlerle temas kuruyoruz. 2011'den önce partiyi kurarız ve seçimlere girecek hale geliriz. Eğer bir aksama olursa hazırdaki bir partiyle seçimlere girmeyi düşünüyoruz." dedi. Yeni kurulacak partinin kendisini "milli, maneviyatçı, anti-emperyalist, sosyal adaletçi, özgürlükçü" şeklinde tanımlayacağı da belirtildi.

KURTULMUŞ'U 'VELAYET-İ FAKİH' İSTEĞİ KOPARDI

Bu arada, eski SP liderini partiden koparan önemli bir ayrıntı daha ortaya çıktı. İpleri koparan gelişmenin ardında, "velayet-i fakih" anlaşmazlığı olduğu öğrenildi. SP kaynaklarının verdiği bilgilere göre, Necmettin Erbakan Hoca, görüştüğü partililere yönetim modeli olarak İran'da yürürlükte olan sistemi tavsiye etti. SP'de vesayet görüntüsüne yol açan Yüksek İstişare Kurulu'nda (YİK) Erbakan Hoca'ya yakın RP, FP döneminin ağır topları yer almıştı. Erbakan Hoca, bu kurulun "velayet-i fakih" kurumu gibi işlemesini, emirlerine itaat edilmesini istedi. Numan Kurtulmuş ve arkadaşları ise, "Bu sistemin İslam'da da, demokraside de yeri yoktur." diyerek karşı çıktı.İrananayasasında yer alan "velayet-i fakih" modeli, imamlara itaat esasına dayanıyor. Buna göre, ahirzamanda geleceğine inanılan 12. imam gelinceye kadar İslam hükümlerini peygamber adına, "Velayet-i Fakih" denilen heyet uyguluyor. Bunların sözlerine ve aldıkları kararlara karşı çıkılmıyor.

SP'de yaprak dökümü devam ediyor

Kurtulmuş'un istifasının ardından SP'de kopuşlar devam ediyor. Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın salı günü istifa edeceğini duyurmasının ardından dün de Kocaeli ve Adıyaman'dan benzer açıklamalar geldi. SP Kocaeli İl Başkanı Erol Pekcan, yarın istifa edeceklerini bildirdi. Adıyaman İl Başkanı Mustafa Alkayış da hafta ortasında istifa kararlarını Genel Merkez'e ulaştıracaklarını kaydetti. Ayrılığa dönük bir diğer haber Sivas'tan geldi. İstifa edip etmeyeceğine ilişkin kararı yarın vereceklerini ifade eden Sivas İl Başkanı H.İbrahim Karademir, "Kurtulmuş döneminde partimizin oyları yüzde 2'lerden yüzde 5'lere yükseldi. Numan Bey'i takdir etmeyen yok. Bunun böyle devam etmesi gerekirdi." dedi. 

zaman



Bu haber 866 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,932 µs