En Sıcak Konular

Kılıçdaroğlu'nun son formülü

3 Ekim 2010 09:10 tsi
Kılıçdaroğlu'nun son formülü

Başörtüsü ve türban farklı” diyen Kılıçdaroğlu son olarak da, sorunun çözümü için İran ve Pakistan’daki gibi “Bir tutam saç görülmeli” formülünü önerdi. CHP Liderine tepki yağdı...

CHP Bilim Yönetim ve Kültür Platformu Başkanı Sencer Ayata’nın başörtüsü sorununa ilişkin bulduğu ‘saçın tamamen kapanması şart değil’ çözümüne destek veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “bir tutam saç görülmeli” şartının ardından bu kez de başörtüsü konusunda  Pakistan ve İran’ın örnek alınması gerektiğini söyledi.

Hürriyet’e verdiği röportajda başörtü ve türban arasındaki farkı detaylı bir şekilde anlatan Kılıçdaroğlu “Başörtüsü başı örtüyor ancak saçları tamamen kapatmıyor. Türban ise saçı tamamen kapatmak için kullanılıyor” dedi. Kılıçdaroğlu ardından Türkiye’deki başörtülü kadınlara Benazir Butto örneğini vererek örtünme konusunda Pakistan ve İran’ı model almalarını istedi.

BUTTO ÖRNEĞİ VERDİ

Kılıçdaroğlu’nun model olarak verdiği “Pakistan’ın resmi adı Pakistan İslam Cumhuriyeti. Adında bile islam olan ülkenin eski başbakanı Benazir Butto’nun örttüğü türban değil başörtüsü. Saçlarının bir kısma gözüküyordu. İran da İslam Cumhuriyeti. Orada da kadınlar saçlarının bazı bölümlerini gösteren başörtüsü takıyor” sözlerine sivil toplum kuruluşları, CHP’li Milletvekilleri ve başörtü yasağı savunucularından büyük tepki geldi.

GURUR KIRICI BİR ÇIKIŞ YAPTI

• Prof. Ömer Çaha: Halk, Kılıçdaroğlu’ndan başörtüsü sorunun çözmesini beklerken, o genç kızların başındaki başörtüsünü açmayı hedefliyor. Türkiye’ye karşı bir saygısızlıktır bu. Çok gurur kırıcı bir çıkış. İran’da devlet zorla örtüyor. Bizdeki geleneksel örtüde de başın bir bölümünü açık bırakma şekli yok. İran’da geleneksel olarak başın ön tarafı açık olacak şekilde örtünüyor. İran herkesin başı bütünüyle kapatacak bir örtüden yana.Pakistan’da zorla bir uygulama yok. Onların içerisinden birini çekip bir model olarak göstermek yanlış. Türk halkının geçmişi ile dalga geçmek olarak nitelendiriyorum.

GÜVENDİĞİMİZ DAĞLARA KAR YAĞIYOR

• CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman: Son günlere baktığımızda, genel af, türbana özgürlük, Türkiyeliyim gibi birçok söylem, hem tabanda hem seçmenimizde rahatsızlıklar yarattı. Seçmenimiz, ‘Güvendiğimiz dağlara kar mı yağıyor’ diyor. Türbanı Anayasa Mahkemesi’ne götüren de CHP’ydi. Laiklikten vazgeçmiş bir CHP’de nefer olamam. CHP, bu Cumhuriyeti, rejimi kuran parti ve onun en güçlü kales. Kalede ciddi delikler açılmaya başlandı.

Bu 3 madde varken olmaz

• CHP İstanbul milletvekili Nur Serter: Bu şekilde terminolojik tariflerle ya da bu terminolojiler üzerinden zaten var olmayan türban sorunun çözüleceğine inanmıyorum. CHP’li kitlelerde türban karşıtlığı gibi bir fanatizm söz konusu değil. CHP’nin tek hassasiyeti türbanın siyasal İslamcı hareketin simgesi haline gelmemesi. Bu terminolojiden bir anayasa değişikliği hazırlanamaz çünkü anayasanın ilk 3 maddesi korunurken, bir türban özgürlüğü mümkün değil. Benazir Butto benzetmesinde eleştirilecek bir taraf yok. O sadece Pakistan gibi müslüman ülkede de başörtüsü kullanılabildiğini belirtmek için konuştu.

CHP oy kaybetti bu yolu izliyor

• ÖZGÜR-DER Genel Başkanı Rıdvan Kaya: Başörtüsü konusunda CHP’nin bugüne kadarki baskıcı tutumu dolayısıyla CHP’nin oy kaybettiğini gördü ve oyları geri kazanmak için böyle bir yol izlemeye başladı.

Mazlumder Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal: Kılıçdaroğlu, ilerideki yeni anaysa değişikliği için baş örtmek konusunda devleti işe karıştırmak, devleti bu konuda yetkili kılmaya çalışıyor. Ama devlete bugün bu yetkiyi verirseniz, yarın size pantolon giymeyin, şapka takın da der. Bunun önü açılmamalı

star

 



Bu haber 786 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,392 µs