En Sıcak Konular

Türkiye adil olmayan muamelelere karşı

2 Ekim 2010 21:16 tsi
Türkiye adil olmayan muamelelere karşı Amerika Birleşik Devletleri (ABD) eski Başkanı Bill Clinton, Türkiye'nin kendi bağımsız yönünü tayin ettiğini belirterek, batıdaki bazı şüphecilere rağmen uluslararası köprüler kurmaya çalıştığını söyledi.

 Gazze olayının bunun en somut örneği olduğunu aktaran Bill Clinton, "Siz adil olmayan muamelelere karşı çıkıyorsunuz. Türkiye kötü olayların cereyan etmesini engellemeye çalışıyor." dedi.

Laureate International Universities Onursal Başkanı ve ABD 42. Başkanı Clinton'ın, 'Gençlik liderliğinin ve yurttaş sorumluluğunun yaygınlaştırılması' konulu bir konferans vermek için İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü'ne geldi. Alkışlar arasında konferans yapacağı salona giren Clinton, konferansa gelenlere selam verdi.

Hayatının büyük bir kısmını fakir ülkelerde fakir yerlerde geçirdiğini söyleyerek söze başlayan Bill Clinton, yoksul ülkelerde hiç kimsenin böyle toplantılara katılmadığını belirtti. O insanların durumunu anlayarak hareket edilmesi gerektiğini ifade eden Bill Clinton, "Şu anda burada otururken cepte olduğunuzu varsaydığınız her şeyi bir düşünün. Örneğin ışıklar kapansa, güvenli bir şekilde bir bardak su içemiyor olduğunuzu düşünün. Başkanken de gitmiştim o ülkelere. Her zaman çok meşguldüm. Onları şuanda görebildiğim gibi göremiyordum. Yaşadığım ikinci evin su tesisatı yoktu. Tarımla geçiniyorduk. Benim kendi ülkemde gerçekleşen pek çok değişime de tanıklık ettim. 1993'te de bir örnek vermiştim. Bu salondaki herkesin çok basit bir çerçeveye ihtiyacı var. Buna bütün görünür şu anda dünyada çatışmalı konuları ele alması gerekiyor. Piyasa ki tabii ki muhteşem bir şey. Ben genç iken üç tane ulusal kanal ve üç tane ana haber vardı." diye konuştu. Kürsüdeki konuşmasını tamamlayan Clinton daha sonra Bilgi Üniversitesi öğrencileri tarafından hazırlanan sorulardan 4 tanesini cevapladı.

TERÖRİZM İNTERNETTEN YAYILIYOR

Bill Clinton, terörizmin internette yayıldığını belirterek, internete girip nasıl küçük bir nükleer silah üretiminin bile öğrenildiğini ifade etti. Haberleri izlediğinizde istikrarsız bir dünya görüldüğünü aktaran Clinton, "30 yıldır oldukça ısrarlı bir şekilde bunu yapıyoruz. Son 25 yıldaki yoksulluğa bakacak olursanız Çin'de bile Türkiye'yi ya da düşünmeyin. Burada bile yoksulluk olabiliyor. Sermaye girişim konusunda ve herkesin bir yükselen bir dalganın olanak sağlayacak konular üzerine çalışan iyi bir ulusal hükumete sahip olmanız gerekiyor. Ulusal ölçekte verilen siyasi kararlarda zorlukların daha iyi veya kötü olması üzerinde büyük bir etkiye sahip. Benim ülkemde orta sınıftaki gelir ben başkanlıktan ayrıldıktan sonraki zamana göre 2 bin dolar daha azalmıştı. Konutlar Tüketici harcamaları hiçbiri gelirin artmasına sebep olmadı. İnsanlar a bundan bir şekilde faydalanabilsinler. Dünya eşit bir yer değil. Dünya eşitliğin olmadığı bir yer. Afrika'da anne ve babalar pek çok yerde çocuklarını okula gönderebilmek için para ödemek zorunda kalıyordu. Ailelerin bir kısmı gelirlerinin yüzde 50'sini çocuklarını okula göndermek için harcıyordu. İnsanlar çocuklarını çalışmaya zorlamak zorunda kalıyordu. Bu çok önemli bir sorun." ifadesini kullandı.

Bazı batı ülkelerinin Türkiye'ye sırtını dönmenin ne kadar akıl dışı bir şey olduğun gördüklerini ifade eden Clinton, "Ülkenizde temelin ne olduğu temel değerlerin ne olduğunu anlayacaksınız. Bazen saçma olduğunu düşüneceksiniz. AB'ye neden giriyoruz. Gazze'ye neden yardım gemisi gönderdik şeklinde düşüneceksiniz. Türkiye'nin yaptığı o yardım. Gazze'ye yardım götüren geminin başına gelenler. Vizyonunuza baktığınızda bölünmüşlük değil. Siz adil olmayan muamelelere karşı çıkıyorsunuz. Bazı işleri kendi açınızdan yapıyor olabilirsiniz. Özgür olmadığınızı düşünebilirsiniz ama 21. yüzyılda en önemli rolünüz yepyeni ittifaklar kurmak olacak." yorumunu yaptı.

"MÜSLÜMANLARI ANLAMAK İÇİN İNSANLARIN KUR'AN OKUMASI GEREKİYOR"

Müslümanları anlamak için insanların Kur'an okuması gerektiğini aktaran Clinton, "İnsanlar hangi koşullarda Kur'an-ı Kerim'in indiğini öğrenmeli. Neden Müslümanlar Hazreti Muhammed'e inanıyorlar. Neden Hıristiyanların papası gibi biri yok. Neden insanlar Muhammed'i Allah'ın elçisi olarak görüyorlar. Amerika'da 11 Eylül saldırılarında ikiz kulelere saldıran uçağı kullananlar Müslüman diye tüm Müslümanlar bu şekilde yargılayamayız." dedi.

Dinin Türkiye'yi felce uğratmadığını aktaran Bill Clinton, Türkiye'nin batıya özellikle de Avrupa'ya yepyeni bir açılım sunduğunu vurguladı. Ayrıca Müslüman ülkelere, doğuya doğru bir açılım da yaptığını belirten Clinton, "Bugün dünyanın gelişmesinde eğer İsrail ve Filistinliler barış oluşturmada başarılı olabilirlerse. Yıllarca önce almaları gereken kararı bugün alırsa çok farklı bir dünyaya kapılarını açan bir ülke olacaksınız. Burada hükumetler modernleşme ve uzlaşmada birleşecek." ifadesini kullandı.

Konferansa katılan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise, eksen kayması tartışmalarına değindi. Zaman zaman Türkiye'nin ekseninin kaydığı söylentilerinin çıktığını söyleyen Bağış, "Türkiye'nin ABD karşısında ekseninden hiç şaşmıyor. Biz bölgemizde refah gelişme barış istikrar sağlamak istiyoruz." yorumunu yaptı. Konuşmaların ardından Bill Clinton'a vazo hediye edildi.

Cihan



Bu haber 827 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,696 µs