En Sıcak Konular

TDK, sıkça karıştırılan sözcüklerin doğrusunu yayınladı

2 Ekim 2010 13:26 tsi
Türk Dil Kurumu(TDK) Türkçe'nin doğru kullanılması için önemli bir çalışmaya imza attı. TDK sıkça karıştırılan ve yanlış anlamda kullanılan sözleri anlamlarıyla belirleyerek veri tabanını kullanıma açtı. TDK'nın tdk.gov.tr internet adresinden 'Sıkça Ka

TDK Başkanı Prof.Dr. Şükrü Haluk Akalın, sözcüklerin birbiriyle karıştırılması ve yanlış anlamda kullanılmasının da bir anlatım bozukluğu olduğunu söyledi. TDK'nın bu yanlışlardan kaçınmak isteyenlere yardımcı olmak amacıyla birbirleriyle sıkça karıştırılan sözlerden oluşan yeni bir yazılımı kullanıcıların yararına 1 Ekim tarihi itibariyle sunduğunu belirten Akalın, "Arama kutucuğuna birbiriyle karıştırdığınız sözcüklerden birini yazarak arama yapabileceğiniz gibi akan yazıdaki sözlerin üzerine fare ile bir kez tıklayarak da ulaşabilirsiniz. Birbiriyle karıştırılan sözler yazılışlarıyla ve anlamlarıyla birlikte açılacak sayfada sizlere sunulacaktır." dedi.

Bu hizmetten özellikle gazetecilerin yararlanabileceğini ifade eden Akalın, "Ne yazık ki birbirine benzer sözler yanlış anlamda kullanılıyor. Bazen milletvekilleri bile 'yönetmenlik' ile 'yönetmelik' sözlerini birbirine karıştırıyor. Oysa 'yönetmenlik' ve 'yönetmelik' anlam itibariyle çok farklı. Bu hizmetten Türkçeyi doğru kullanmak, yanlışlardan kaçınmak isteyen herkes yararlanabilir." diye konuştu.

İşte en çok birbirine karıştırılan ve anlamları tamamen fraklı olan bazı sözcükler:

-Tezkere,- Teskere (Tezkere: Yapılarda malzeme taşımak için kullanılan, dört kollu ve iki kişinin taşıdığı tahta araç. Teskere: Pusula. Bir iş için izin verildiğini bildiren resmî kâğıt. Askerlik görevinin bittiğini bildiren belge.)

-Bilakis- Bilhassa (Bilakis: Tersine olarak, tam tersine, tersine, aksine. Bilhassa: Özellikle)

-Kamelya-Kameriye(Kamelya: Çaygillerden, büyük, beyaz, pembe veya kırmızı renkte çiçekler açan, dayanıklı yapraklı bir bitki. Kameriye: Bahçelerde yazın oturulmak için yapılan, kafes biçiminde, kubbeli, üstü yeşilliklerle sarılan süslü çardak)

-Cefakar-Cefakeş( Cefakar: Eziyet eden, Cefakeş: Cefa çeken, sıkıntıya katlanan)

-Alaka-İlişki (Alaka: İlgi., gönül bağı. İlişki: İki şey arasında karşılıklı ilgi, bağ, münasebet, temas)

Yönetmenlik-Yönetmelik: (Yönetmenlik: Yönetmen olma durumu, yönetmenin görevi veya yeri. Yönetmelik: Bir kuruluşun çalışma yöntemini belirleyen kuralların tümü. Bu kuralların yazılı olduğu belge, talimatname. Yasa ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak amacıyla hazırlanan, düzenleyici kuralların yazılı olduğu resmî belge)

Cihan



Bu haber 886 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,808 µs